Федерер спаси пет мачбола в Мадрид, но се предаде на шестия


Федерер спаси пет мачбола в Мадрид, но се предаде на шестия
Снимка: Getty Images/Guliver

1697 0

Първата голяма изненада на Мастърса в Мадрид е факт – световният номер две и поставен под номер едно в схемата Роджър Федерер загуби след пълен обрат и три тайбрека от младия австралиец Ник Кирьос. Кирьос спечели след 6:7 (2), 7:6 (5), 7:6 (12), като премина му трябваха шест мачбола, за да преодолее именития си съперник. В следващия кръг Ник излиза срещу друг гигант – Джон Иснър.

Федерер започна много мързеливо мача и беше пробит още в първия гейм, след като форхендът му въобще не работеше, а връх на разсеяността му беше топка при 30:0, която остави за аут при излизане на мрежата, а тя влезе с много в полето му. Оттам насетне Кирьос държеше високо ниво на сервис, но постепенно в разиграванията швейцарецът започваше да налага доминация. И в последния възможен момент в сета световният номер две върна пробива, при начален удар на Кирьос за частта при 5:4 гейма. Точно тогава Федерер изигра отличен гейм, разпилявайки младия австралиец, като направи невероятна къса топка за 0:40. Стигна се до тайбрек и там Роджър тръгна с 3:0 точки, с два минипробива, което му подсигури успеха със 7:2 точки.

В началото на втория сет Федерер проби и изглеждаше, че върви уверено към успеха, но точно тогава първият му сервис поизчезна и Кирьос върна пробива за 2:2 гейма. Младият австралиец можеше да пробие и за 5:3, но Федерер го накара да играе сложен форхенд от движение, който завърши в мрежата. В крайна сметка и втората част завърши с тайбрек, но там Федерер допусна два минипробива още при първите си два сервиса и макар да върна единия минибрейк, накрая Кирьос с мощен начален удар взе четвъртия си сетбол и не допусна невероятен обрат от 6:2 точки.

Третият сет тръгна гейм за гейм, като Федерер имаше предимството да сервира пръв. Чак при 4:4 дойдоха първите големи проблеми за сервиращия – в случая за швейцареца. Той трябваше да мине през дюс, след като изостана с 0:30, но прояви хладнокръвие и не позволи пробив в невралгичния момент. Кирьос също мина през труден гейм при 6:5, но без точка за пробив и се стигна до трети тайбрек. Там Федерер тръгна с огромна грешка, след като избра да играе контрапие и Кирьос го наказа с минаващ форхенд по правата. Швейцарецът върна минипробива за 1:2 точки, след като натисна с форхенда по правата и младият австралиец уцели филето на мрежата и за малко топката не мина неспасяемо от другата страна, но Федерер набързо пак сбърка от форхенд – 1:3 точки. Светоният номер две отново върна минипробива, като пак избра да играе контрапие при удобна топка и пак за малко не си изпати, но Кирьос нямаше как да контролира бекхенда си при силния удар на съперника.

Драмата стана пълна при 5:5, когато Кирьос рискува максимално с форхенд по диагонала и успя да закачи на косъм линията – мачбол. Федерер обаче се спаси с мощен сервис, изравнявайки за 6:6 точки. Швейцарецът направи още един хубав сервис, едва закачайки линията и Кирьос не можа да върне – мачбол за Федерер. Кирьос обаче игра смело и се спаси с атака по диагонала от форхенд, принуждавайки противника да играе бекхенд от невъзможна позиция – 7:7. Австралиецът дочака и грешка от ретур на Федерер за 8:7 и втори мачбол, но отново швейцарецът пусна в действие сервиса си и изравни за 8:8 точки. И точно тогава Кирьос показа невероятно хладнокръвие, правейки изключителна къса топка, тичайки към мрежата – трети мачбол и първи на негов сервис. Този мачбол, обаче, също си замина, след като първият сервис на австралиеца не влезе и Федерер го притисна с бекхенд по правата, който Кирьос прати далеч в аут – 9:9 и смяна на полетата.

Австалиецът не чака дълго за четвъртия си мачбол, след като не сбърка при два сечени бекхенда на Федерер, но швейцарецът пак се спаси и пак със сервис – точно на линията, за 10:10. Дойде ред и на втория мачбол на сметката на швейцареца, след дивашки ретур на Кирьос на втори сервис, но австралиецът се реваншира с мощен начален удар и изравни за 11:11. Нещо повече – Ник наниза нов хубав сервис и с бекхенд по диагонала си извоюва пети мачбол! И той обаче беше спасен, след първи сервис и форхенд обратен диагонал на Федерер – 12:12 точки! След поредната смяна на полетата, Кирьос пак прояви повече смелост и атакува от форхенд, като принуди Федерер да сбърка – шести мачбол, втори на сервис на австралиеца. И този път вече, макар в дежа-вю да пропусна първия сервис, Кирьос успя да устои в разиграването и дочака грешка от форхенд на Федерер, който опита твърде амбизициозен удар, след като топката дойде в краката му – 14:12 за младия австралиец.

Така, след като миналата година Кирьос спечели на "Уимбълдън" срещу Рафаел Надал, днес успя да победи следващия голям в играта - Роджър Федерер. Това беше първият мач между двамата, а Федерер показа, че на клей годинките вече му натежават и след титлата в Истанбул, която взе в неделя, 3 май, не издържа още в първия си мач на следващия турнир на землена настилка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички