Григор Димитров пречупи в три драматични сета Фабио Фонини


Григор Димитров пречупи в три драматични сета Фабио Фонини
Снимка: Getty Images/Guliver

1416 0

В голямо препятствие се превърна втория мач на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров на Мастърса в Мадрид. Българинът се изправи пред познат съперник – италианеца Фабио Фонини, с когото игра в Монте Карло само преди три седмици. За разлика от мача в Княжеството обаче, този път на Григор му се наложи да прави пълен обрат, за да продължи напред – 3:6, 6:2, 7:5. Така в следващия мач Димитров излиза отново срещу познат съперник – Станислас Вавринка.

Първи сет

Димитров стартира лошо, допускайки пробив още в първия си сервис гейм, но трябва да отбележим, че и италианецът изигра две страхотни точки в него – и от бекхенд, и от форхенд, за да стигне до три точки за пробив, две от които поредни. Факт е обаче, че след като се спаси с агресивна игра от 15:40, Димитров направи глупава грешка, прибързвайки да атакува от форхенд по обратен диагонал от недотам удобна позиция.

Бързо Фонини показа, че е в настроение през днешния ден и по чудо Григор се измъкна от втори пробив в шестия гейм, когато италианецът отново показа по-силен бекхенд и заедно с хитро излизане на мрежата пак стигна до 15:40 на сервис на българина. Този път, обаче, Димитров показа хладнокръвие и обърна гейма. По-тревожното обаче беше, че за четири сервис гейма на Фонини в този сет българинът взе само четири точки. Чак при сервис за сета на италианеца Димитров успя да стигне до 15:30, но нищо повече. А статистиката беше безмилостна – 92% спечелени точки на първи сервис за Фонини срещу само 63% за Григор и 60% спечелени точки на втори сервис за италианеца срещу едва 40% за българина.

Втори сет

Той тръгна малко по-отпимистично за Димитров, който стигна до първите си точки за пробив още при 1:0 гейма – 15:40, но Фонини хладнокръвно се измъкна. Веднага след това италианецът се вкопчи в сервиса на Григор и българинът трябваше да спаси пет точки за пробив, но го направи, при това разчитайки основно на атака и без да влиза в дълги разигравания, за да чака грешки от съперника, който така или иначе стоеше много стабилно в този мач.

Дългият трети гейм се оказа допинг за Григор, който успя веднага да демонстрира, че може да играе добре в защита и стигна до първи пробив в срещата, при това на нула. Още по-радващото беше, че Димитров веднага затвърди, също с гейм на нула, увеличавайки сметката си на 10 поредни спечелени точки. В крайна сметка Гришо завърши сета по възможно най-добрия начин – с нов пробив, за 6:2, след като Фонини определено започна да бърка повее. Показателно е, че във втората част Димитров взе 71% от точките на първи сервис срещу само 50% на Фонини, а на втори сервис българинът печелеше също 71% от точките, срещу едва 36% за италианеца.

Трети сет

Частта започна с отразен по много атрактивен начин шанс за пробив в ущърб на Григор – българинът заби изключителен смач от много трудна позиция, буквално на метър-два зад основната линия по високо отскочила топка. Това още повече стабилизира Димитров и той проби, след като навакса изоставане от 40:15 на сервис на Фонини.

Италианецът, обаче, не се примири и върна пробива в петия гейм, след като и съдията отсъди в негова полза на спорна топка след дълго разиграване, завършено с мощен форхенд по диагонала от Фонини. Димитров смяташе, че топката е в аут, но решението беше, че закача, макар и с много малко, линията.

Въщност този гейм беше последван от още два, в които посрещащият печелеше. Григор проби за 4:2 след като Фонини не се удържа в решителен момент, но българинът не спечели и точка в седмия гейм, на свой сервис.

Решителният момент дойде в гейм номер 12. Тогава Димитров тръгна с 0:30, явно показвайки, че не иска мачът да се решава в тайбрек и се добра до два мачбола - 15:40. Фонини спаси първия с изумително смел бекхенд с отскок по диагонала, но при втория рискува твърде рано от форхенд и пропусна с малко линията - мач за нашето момче!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички