НА ЖИВО: Григор Димитров - Фабио Фонини 3:6, 6:2, 7:5


НА ЖИВО: Григор Димитров - Фабио Фонини 3:6, 6:2, 7:5
Снимка: Getty Images/Guliver

4330 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров успя да пречупи познат съперник във втория си мач от Мастърса в Мадрид - италианеца Фабио Фонини. Димитров победи след пълен обрат с 3:6, 6:2, 7:5.  Преди техния мач, на корт "Аранча Санчес Викарио" играха испанците Давид Ферер и Алберт Рамос, като Ферер без проблем взе победа с 6:4, 6:0.

Победата означава, че Димитров ще играе с втората ракета на Швейцария Станислас Вавринка. Това е истинско дежа-вю, след като нашето момче мина през същите двама съперници на същите фази в Монте Карло.

ТРЕТИ СЕТ - 7:5

7:5 (пробив) - Григор стартира отлично при сервис за оставане в мача на Фонини – 0:30, след майсторско воле при много силен форхенд на италианеца. Фабио отвърна с печеливш форхенд диагонал, дошъл благодарение на хубав сервис – 15:30, но следващата точка отиде на сметката на Димитров – два поредни мачбола. Първият беше спасен с много смел бекхенд след отскок по диагонала, който българинът нямаше как да гони. При втория драмата стана пълна – Фонини скъса кордаж на първи сервис, но за негово щастие той беше в аут и италианецът смени ракетата. И след това дойде и победата за Гришо – Фонини рискува с форхенд по линията, но го изкара в аут – 7:5!

6:5 - Григор отговори на предизвикателството и си подсигури минимум тайбрек, след като направи и страхотно деми воле в близост на мрежата на коварен бекхенд на Фонини. Италианецът също се отчете с красив печеливш ретур от бекхенд.

5:5 – Убедителен гейм за Фонини, на нула.

5:4 - Григор тръгна уверено в първите две точки, но Фонини успя да изравни след страхотно контрапие за 30:30. Българинът веднага се коригира и взе следващите две точки, без да даде инициативата на Фонини нито веднъж в тях.

4:4 – Серията от пробиви е спряна, след гейм на нула за Фонини.

4:3 (пробив) - Явно мачът влезе във фаза на нестабилност на сервис – 0:40 на начален удар на Григор, който показа пластичността си във втората точка, но накрая изкара сечен бекхенд, а Фонини се развихри и проби на нула след порция от изключително мощни удари, като накрая Димитров нямаше как да върне бекхенд по правата.

4:2 (пробив) - Два поредни удара във филето дадоха точката на Димитров, който след първия получи шанс за минаващ форхенд по диагонал и го реализира, макар и закачайки опасно мрежата. В следващото разиграване българинът натисна с форхенд и италианецът сбърка, изтикан доста назад – 0:30. Фонини веднага усети напрежението и направи евтина грешка за 15:40! Но италианецът отговори достойно, с марков печеливш бекхенд по правата и силен сервис, които доведоха до дюс. С ас Фонини стигна до точка за спечелване на гейма, но сбърка от бекхенд, след дълбок форхенд ретур на Григор. Нова грешка – от форхенд, пак от втори удар, в опит за атака и пак точка за пробив. Този път грешка нямаше и Димитров взе своето, след като Фонини пак опита да атакува и пак сгреши от форхенд.

3:2 (пробив) - Италианецът тръгна с мощна атака от бекхенд в първата точка, а Гришо направи евтина грешка от бекхенд във втората, в опит да атакува по правата – крайно неразумно и 0:30. Последва вече познат удар с рамката на Фонини на ретур, но след това Фабио закова изключителен форхенд на линията за 15:40! Димитров спаси първия шанс с едно-две – сервис по диагонала от дюс полето и форхенд по правата, но при второто разиграване съдията даде топка на Фонини на линията, макар че Димитров оспори, но без полза – връщане на пробива.

3:1 - Фонини се разписва на таблото, макар че Григор го жегна с печеливш ретур при 30:0.

3:0 - Григор вече стои по-стабилно на корта, а показателно беше, че Фонини започна да бърка и от бекхенд. Гейм на нула за нашето момче!

2:0 (пробив) - Фонини действа убедително и изглеждаше, че ще вземе подаването си без драма, след като и Григор беше принуден да играе повече в защита, което не е основата на стила му. Така обаче беше до 40:15 – след това Димитров настъпи газта и в две поредни разигравания изтика италианеца назад, печелйки точките. Дойде и грешка от бекхенд на Фонини в равностойна позиция – точка за пробив! И тя беше реализирана, след безумен опит за печеливш форхенд по правата от страна на Фонини от трудна позиция.

1:0 - Началото е положително за Григор, който измъкна труден гейм. Стигна се до шанс за пробив, 30:40, след пропуск на българина от форхенд по правата, при това с много. Веднага обаче Григор направи невероятен смач по диагонала след перфектен защитен лоб на линията на Фонини.

ВТОРИ СЕТ - 6:2

6:2 (пробив) - Пред Григор се отвори вратичка да завърши с пробив сета и да сервира пръв в началото на решителната част. Това стана след две грешки на Фонини и хубава атака на Димитров, с къса топка и печелившо воле – 15:40. И пробивът стана факт, след безумна грешка на Фонини – сбъркано драйв воле на метър от мрежата.

5:2 - Димитров се стабилизира на сервис и взе своето, макар че Фонини не пропусна да му „напомни”, че когато дойде ред до разиграване на бекхенд, българинът по-често губи.

4:2 - Фонини отново удари рамка от форхенд, трети такъв случай в мача – в първата точка. За съжаление Григор на два пъти сбърка със сечен бекхенд, като при втория въобще не беше поставен под напрежение. Това позволи на Фонини да си вземе сервиса, макар пак да сбърка с мног от форхенд за 30:30.

4:1 - Точно каквото трябваше на Григор – бърз гейм, на нула, на негов сервис.

3:1 (пробив) - Окрилен от предния гейм, Димитров издебна Фонини и с поредица от добри защитни действия го накара да греши – 0:40! И още при първата точка италианецът направи непредизвикана грешка от бекхенд от втория удар – пробив за нашето момче.

2:1 - Григор пак се вкара в неприятности и след две непредизвикани грешки от 15:0 и се изправи пред две точки за пробив. Българинът я спаси с агресивна игра и познатия форхенд, но после малко късмет с филето на мрежата, което попречи на Димитров да направи печелившо воле, даде нов шанс за Фонини. Той за малко го изпусна, след като топката му се размина на косъм с линията и трябваше съдията да отсъжда след внимателен оглед. Григор, обаче, пак даде шанс за пробив с бекхенд в аут от равностойна позиция, но се спаси с мощен сервис и лесен втори удар на метър от мрежата. Натискът на италианеца не спираше и след хубава атака от форхенд дойде петият шанс за пробив в негова полза само в този гейм. Отговорът – вихрена атака на Григор, с комбинация от форхенд и бекхенд, която беше завършена с форхенд по опразнената права. Това вече преобърна гейма и Гришо успя да измъкне следващите две точки, за да вземе подаването си.

1:1 - Геймът тръгна с изумителен минаващ удар в движение от бекхенд на Григор, но Фонини отговори с разиграване пак на бекхенда на българина и този път сечените удари на Гришо спечелиха точката за италианеца. Димитров отново излезе напред в резултата след рамка на Фонини, 15:30 и този път успя в следващото разиграване да диктува с форхенд, стигайки за пръв път до точки за пробив в мача – 15:40. Италианецът вкара мощен сервис при първата опасност и я отрази, а при втората Григор атакува от форхенд, но при втория удар не зае правилна позиция с краката и намери мрежата в равностойна позиция. Последва размяна на бекхенд и острият удар с две ръце на Фонини му спечели разиграването, а следващата точка пак отиде в неговата сметка след пресилен форхенд обратен диагонал на Григор.

1:0 - Този път Димитров имаше предимството да сервира първи и се възползва максимално, като вече се облягаше предимно на форхенда си, за да атакува бързо и насочваше ударите си към бекхенда на италианеца. Фонини, обаче, пак демонстрира колко е опасен с този удар, правейки страхотен завършващ бекхенд по правата за 30:15, но само толкова.

ПЪРВИ СЕТ - 3:6

3:6 - Решителният гейм за първия сет – и Фонини го почна с мощни удари от форхенд и бекхенд по екстремен диагонал, печелейки първата точка. Григор не се стресна и отвърна с тежък форхенд, довел до грешка на Фабио за 15:15. Италианецът удари и рамка след дълбок ретур от форхенд на Димитров и за пръв път българинът спечели две точки на сервис на Фонини в този сет. Последва обаче показно на Фабио – нова класическа къса топка и завършек от втори удар в празния корт, 30:30. Дойде и ретур от бекхенд в аут на Григор, а след това нов слаб ретур позволи на Фонини да завърши лесно.

3:5 - Отново Димитров показва, че днес на бекхенд не се справя добре, но за щастие форхендът функционира сравнително без грешка. С два печеливши удара точно от форхенд българинът постави основата за спечелване на подаването си – на 30, след като и двете точки за Фонини бяха от непредизвикани грешки от бекхенд на Димитров.

2:5 - Фонини отново не се отпусна на свой сервис и пак демонстрира хитрост с премерена къса топка, с която привика Григор на мрежата и спечели с втория удар точката. Гейм на 15 за италианеца.

2:4 - Фонини определено стои по-добре от задна линия и стартира гейма с ново показно от бекхенд, пречупвайки Димитров за 0:15 и правейки страхотен скъсен диагонал, довел до лесен втори завършващ удар за 0:30. Италианецът направи и много премерено излизане на мрежата, с печелившо бекхенд воле за 15:40 и ... отново две точки за пробив. Първата беше отразена със силен форхенд по обратния диагонал, който Фонини върна в мрежата, а при втората, както при предишното 15:40, Димитров вкара мощен сервис и италианецът не можа да върне. За разлика от втория гейм обаче, този път Григор си взе подаването, макар да му трябваха две възможности за това.

1:4 – Димитров можеше да направи повече в този гейм, но не съумя в първата точка от сложна позиция да размине излезлия на мрежата Фонини, който не направи много хубаво воле, но се размина с наказание. Така италианецът пое инициативата и надделя в две поредни по-дълги разигравания над Григор, който чак при 40:0 отвърна с красив печеливш ретур от бекхенд, но само толкова.

1:3 – Убедителен гейм, на 15, за Димитров, който вкара в употреба първия сервис и не даде на Фонини възможност да се бори за нещо повече. Все пак при 40:0 италианецът блесна с фамозен печеливш ретур от форхенд.

0:3 – Фонини затвърждава пробива, след като тръгна с 0:15, но наниза два поредни аса и не си позволи разколебаване.

0:2 (пробив)- Григор започна своя първи сервис гейм с два мощни сервиса и натиск на форхенд, но Фонини направи страхотен минаващ от бекхенд във втората точка, а след това българинът направи и грешка от форхенд. Последва нов невероятен минаващ на италианеца, този път от форхенд и .. две точки за пробив за него, 15:40. Димитров спаси първата с добре построена атака от форхенд по правата, а при втората Фонини не можа да върне началния удар на българина. Италианецът, обаче, отново успя да вкара мощен бекхенд по правата и да си извоюява трета точка за пробив. Тя вече беше реализирана след прибързана игра на Димитров и форхенд в аут.

0:1 - Срещата започна със сервис на Фонини, като за старт Григор сбърка два поредни ретура, първият на втори сервис. Българинът направи неуспешен ретур и в четвъртата точка, а Фонини взе своето – на 15.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Димитров и Фонини се срещат за втори път през този сезон. Първият беше на предишния клей "Мастърс" в Монте Карло, като там Димитров спечели доста лесно с 6:3, 6:4, без да допусне пробив. Иначе досега българинът и италианецът са изиграли три мача, като Григор води с 2:1 победи. Преди две години, в Сидни, Фонини спечели с 6:3, 6:1 срещу нашето момче, а първата победа на Димитров дойде на Мастърса в Париж през същата година, с 6:3, 5:7, 6:2.

В момента Григор е номер 11 в света, докато Фонини е на 31-во място. Това е с две места по-надолу, отколкото по времето, когато двамата играха в Монте Карло. При победа Димитров ще защити спечелените през миналата година точки в Мадрид и ще си гарантира чек за 52 090 евро.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички