Федерер с трудности, но и с победа срещу Болели, Мъри също спечели


Федерер с трудности, но и с победа срещу Болели, Мъри също спечели
Снимка: Getty Images/Guliver

1465 0

С малко трудности, но все пак успешно – така световният номер две и четирикратен шампион на Australian Open Роджър Федерер премина през италианеца Симоне Болели във втория си мач в Мелбърн. Федерер спечели с 3:1 сета – 3:6, 6:3, 6:2, 6:2. В следващия кръг Федерер ще срещне един измежду Жереми Шарди и Андреас Сепи.

Крайно изненадващо Симоне Болели проби за 3:1, след като определено италианецът напипа по-бързо ритъма си и успя да се възползва още от първия си шанс със страхотен форхенд по обратния диагонал. По-тревожното за феновете на швейцареца беше, че Болели играеше по-агресивно, гледаше да вземе иницативата веднага и успяваше да постави под напрежение Маестрото, като взе първия сет с 6:3, без да позволи на Федерер дори да стигне до точка за пробив. Всъщност това беше и първи спечелен сет на Болели срещу Федерер в едва четвъртия мач между двамата, а на почивката швейцарецът взе медицински таймаут заради проблем с показалеца на дясната ръка.

Във втория сет Федерер спечели първата си точка на сервис на Болели чак при 3:2 гейма в своя полза и всъщност стигна до две поредни точки за пробив, но бекхендът го предаде и италианецът се спаси. Правеше обаче впечатление факта, че Федерер опитваше максимално да скъсява разиграванията, което повдигаше въпроса доколко е сериозен проблема в дясната му, удряща ръка. Все пак швейцарецът се добра до ново 15:40 и този път проби – за 5:3, а после затвори сета, след като изостана с 15:30, но сервисът заработи и с два поредни аса изравни сетовете.

Федерер стартира третия сет с пробив, след като заигра повече със сечен бекхенд и Болели не можеше да се справи с това оръжие на швейцареца. Швейцарецът по чудо не поведе с 3:0, с два пробива, като се добра до две точки за пробив при положение, че Болели водеше с 40:0 на свой сервис, но италианецът оцеля. Логичното обаче се случи в петия гейм – нов пробив за Федерер, за 4:1 гейма и затвори сета с 6:2.

Сривът на Болели стана пълен в четвъртия сет, като Федерер пак проби още при първия си шанс, направи го отново в петия гейм, при това на нула, за аванс от 4:1 и в крайна сметка успех отново с 6:2 гейма, след като Болели спаси един мачбол с „Ястребово око”, но нищо повече.

След края на мача Федерер сподели, че е почувствал болки в удрящата ръка, но те са отшумели към средата на втория сет. Маестрото добави, че не очаква болежката да се превърне в сериозен проблем за представянето му.

Без перипетии премина в следващия кръг друг от фаворитите в мъжкия турнир – Анди Мъри. Шотландецът размаза с 6:1, 6:3, 6:2 представителя на домакините Маринко Матошевич. В следващия кръг Мъри ще играе с португалеца Жоао Соуса, който продължи напред след като водеше с 2:1 сета на Мартин Клижан и словакът се отказа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички