Единственият, който някога е побеждавал Роджър Федерер с 6:0 6:0


Единственият, който някога е побеждавал Роджър Федерер с 6:0 6:0
Снимка: Getty Images/Guliver

1914 0

Роджър Федерер несъмнено се нарежда сред най-великите за всички времена в тениса. Швейцарецът е голям шампион вече години наред, а всичко започва още от най-ранните му години. В цялата история на ATP Федере губи едва 4 сета на 0. Първите три случая са в началото на кариерата му през 1999-а от Винс Спадеа, Патрик Рафтър и Байрън Блек. Четвъртият случай е от Рафа Надал на финала на Ролан Гарос през 2008-а.

Ако се върнем още по-назад във времето, дори ще стигнем до случай, в който той е губил мач без да вземе нито един гейм - 0:6 0:6. Това е единственият подобен случай за него, макар и тогава да е едва... 10-годишен. Заугбата му нанася с 3 години по-големият Рето Шмидли.

Това е и първият му официален мач на юношеско ниво, а още оттогава е определян за суперталант. Организаторите на турнира в Прателн (малко градче до Базел) го поставят в схемата на по-големите, след като се оказва, че за неговата възрастова група има прекалено много участници. Така в първия си мач Федерер се изправя срещу Шмидли и не взима нито един гейм. 

И все пак, той впечатлява своя опонент: "Той вече знаеше какво да прави на тенис корта, но нямаше оръжията, за да го направи все още. Правеше прекалено много непредизвикани грешки, затова спечелих толкова лесно. Но игровият план му бе ясен" - споделя след мача Рето Шмидли.

Самият Федерер си припомня случилото се: "Имах чувството, че не играх никак зле. Въпреки това загубих 0:6, 0:6. Чух слухове, че от федерацията са казвали нещо от сорта на: "Ами, може би не е толкова добър, колкото си мислехме". Не спрях да тренирам здраво и започнах да играя повече турнири. Започнах и да бъда по-успешен, винаги като юноша, поне в моя район. Станах национален шампион за първи път на 12 години".

А голямото трио в съвременния тенис Федерер, Джокович и Надал най-сетне си намери майстора, който да доминира над тях в последните 2 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички