"Десетата" за Рафа Надал или нов миг на гениалност от Стан Вавринка


"Десетата" за Рафа Надал или нов миг на гениалност от Стан Вавринка
Снимка: Gulliver/GettyImages

1584 0

След половин месец битки по кортовете в Париж Ролан Гарос 2017 е все по-близо до това да стане част от историята. Остава само един мач - главният, съперничество между двама от най-добрите тенисисти в надпревари от Големия шлем.

На Откритото първенство на Франция интересни истории не липсваха и същото може да се каже за днешните финалисти - Стан Вавринка и Рафаел Надал.

Целта на испанеца е очевидна и той марширува към нея с изящество и класа. До своя десети финал на Ролан Гарос Рафа стигна, без да даде нито сет на съперниците си. При това той даде на опонентите си само 29 гейма, средно по пет във всеки един от мачовете. Този резултат е втори най-добър в Откритата ера на тениса и пред Надал е единствено Бьорн Борг, който през 1978 г. по пътя към титлата губи два гейма по-малко. Надал за 22-и път ще играе във финал от Шлема, като досега има 14 победи и 7 загуби.

В предпоследната си среща той срази намиращия се в чудесна форма Доминик Тийм с категоричното 6-3, 6-4, 6-0. Сега левичарят от Майорка е на границата на историческо и изключително постижение.

Краля на клея може не само може да стане първият в Откритата ера тенисист, който завоюва десет трофея в единия от големите четири турнира, но и най-възрастният тенисист с 15 мейджър титли. И още нещо - Надал в случай на победа ще изпревари Пийт Сампрас по брой победи от Шлема.

В опит да изпълни мисията си - "Ла Десима" (десетата), Рафа ще се изправи срещу добре познат противник на централния корт "Филип Шатрие". Цифрите говорят следното - 15-3 за Надал в преките двубои, 4-1 за него в мачове от Големия шлем и 6-1 в срещи на клей.

Вавринка нямаше загубен сет до полуфинала със световния №1 Анди Мъри, който спечели с 3-2. Преимуществото на Надал срещу Вавринка в двубоите им е категорично, но швейцарецът неведнъж е изненадвал всички и сега ще се опита да продължи великолепната си серия в мейджър финали.

Вавринка във финала на Аустрелиън Оупън 2014 г. не даде именно на Рафа да стане първият играч в историята на професионалния тенис, който печели два пъти подред всичките четири турнира от Големия шлем, а година по-късно швейцарецът спря опит на Новак Джокович да завоюва календарен Шлем.

32-годишният тенисист от Лозана може да запише името си като третия играч, който печели минимум три мейджъра на възраст над 30 години, като в този случай ще се присъедини към легендите Род Лейвър и Кен Розуел. Евентуална победа също ще му осигури второ място в ранглистата, което ще бъде върхово постижение в кариерата му.

Вавринка в полуфинала срещу Мъри спечели изключителна петсетова битка след повече от четири и половина часа игра и без съмнение Надал ще бъде по-свеж днес, след като надви Тийм без особени усилия.

Рафа няма загуба в своите девет финала на Ролан Гарос, но Стан пък е спечелил и трите си заключителни срещи в съревнования от Големия шлем, едната от тях на същия корт в Париж преди две години, когато разби мечтите на Новак Джокович след победа в четири сета.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички