Цветана Пиронкова не намери противодействие на свирепата Серина Уилямс


Цветана Пиронкова не намери противодействие на свирепата Серина Уилямс
Снимка: Getty Images/Guliver

13367 0

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова не успя да намери противодействие на свирепата игра на Серина Уилямс и отпадна от турнира "Яра Волей Класик" в Мелбърн след поражение с 1:6, 4:6 от бившата №1 в света.  

Серина Уилямс започна изключително уверено двубоя и нанесе ранен удар по Пиронкова с пробив в 1-ия гейм. Това вдъхнови дългогодишната Кралица на женския тенис, която се развихри в средата на сета и не даде никакви шансове на Пиронкова. Нещо повече - след 3-ия гейм в мача българката не спечели повече части в сета и Уилямс спечели с 6:1. Играта на Пиронкова определено не спореше, като първият ѝ сервис беше неефективен, а освен това тя допусна и повече непредизвикани грешки от опонента си - факторът, който най-много наклони везните в полза на Серина. 

Във втория сет Пиронкова подобри драстично представянето си в своите подавания. Тя увеличи процента на вкара първи сервис и даде само една точка за пробив на своя опонент до 9-ия гейм, която неутрализира лесно. 

Гейм №10 беше най-интересният и драматичен в мача, като Цвети спаси цели 3 мачбола с невероятна игра, демонстрирайки атакуващ стил, който не беше показвала изобщо в мача. За съжаление обаче, тя не успя да материализира две точки за затваряне на гейма и при 4-и мачбол Серина прати истински снаряд от ретур и реализира брейк точката, донесла ѝ гейма, сета и мача. 

Най-голямата разлика спрямо предишните им двубои бе във факта, че Цвети допусна повече непредизвикани грешки от съперничката си - 20 срещу 15, което е нетрадиционно за Пиронкова, особено в мачове срещу агресивни тенисистки. Във втория сет българката заигра далеч по-убедително и вкарваше 65% от първия си начален удар, но това беше достатъчно само за оспорван сет - не и за победа. 

Уилямс от своя страна играе за първи път подгряващ турнир преди Australian Open от години насам и демонстрира страхотна форма в началния етап от сезона. 

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ПЪРВИ СЕТ 

0:1 (пробив) - Пиронкова започна на сервис, като първата точка беше спечелена от нея след аут на Уилямс от форхенд. Последва нова грешка на американката при атака - 30:0, но и два аута от ракетата на Цвети - 30:30. Българката записа нов аут от бекхенд и се стигна до точка за пробив. Първият сервис отново не сполучи за Цвети и тя не успя да влезе добре в следващото разиграване - аут отново от бекхенд и първи пробив в мача.

0:2 - Цвети се представи по-добре на ретур, като сериозно затрудни своя опонент. При 30:30 Уилямс се отчете с отлична атака, за да поведе с 40:30, а при възможност за изравняване Пиронкова атакува при мрежата, но сбърка лесно воле, пращайки топката в мрежата. 

1:2 - Пиронкова печели подаването си на 30 и се разписа за първи път в дуела с американката. 

1:3 - Уилямс продължи да изглежда впечатляващо. Тя бъркаше много рядко и използваше дълбоки топки и в двата края на корта, за да не позволи на Цвети да влезе в ритъм и по-дълги разигравания. По този начин тя спечели на 15 своето подаването, като единственият печеливш удар за Цвети бе прекрасен ретур от бекхенд. 

1:4 (пробив) - Катастрофален сервис гейм за Цвети, която допусна пробив на 15 след поредица от грешки. 

1:5 - Гейм на 15 след поредица от уинъри на Уилямс, която отново не позволи на Пиронкова да влезе в по-дълго разиграване. 

1:6 (пробив) - Пиронкова така и не успя да намери първия си сервис, като Уилямс игра много офанзивно при ретур и проби на 15, за да спечели много лесно първия сет. 

ВТОРИ СЕТ 

0:1 - Уилямс започна на начален удар с нов комплект топки и стартира с грешка - 0:15 за българката. Последва обаче истинска канонада на Уилямс, която с атака при мрежата и два страхотни сервиса стигна до 40:15 и с воле при мрежата завърши гейма в своя полза. 

1:1 - Пиронкова показа сериозен характер, след като успя да неутрализира нова брейк точка в полза на Уилямс и се добра до предимство след хубаво построена атака по широчината на корта. С воле от форхенд обаче Уилямс се задържа в гейма и отново изравни. С малко късмет Пиронкова неутрализира следващата атака на Уилямс за ново предимство, а след това с форхенд принуди Уилямс да прати топката в аут - гейм за българката, която взе първи гейм от 3-ия в мача насам. 

1:2 - Най-трудният сервис гейм за Уилямс, която беше поставена под напрежение от серия от добри и дълбоки ретури на Цвети, но американката се справи и с мощни контраатаки се измъкна от трудната ситуация при 30:30. 

2:2 - Отново 30:30 при подаване на Цвети и Уилямс заложи на агресията. Тя разходи Цвети по широчината на корта и с мощен форхенд по правата стигна до точка за пробив. Пиронкова обаче я неутрализира с перфектен сервис на бекхенда на Серина. Последва нов силен начален удар, но този път в тялото на американката, която не успя да реагира - предимство за Цвети. Тя повтори изпълнението и принуди Серина да прати топката в аут - гейм за представителката на България. 

2:3 - С много добра защита Пиронкова се добра до 15:30 и изглеждаше, че има шанс да достигне до пробив в този гейм. Уилямс обаче не позволи да се стигне до ново разиграване в частта с 3 изумителни сервиса - един ас и два неуспешни ретура на Пиронкова. 

3:3 - Сервисът на Цвети продължи възходящата си линия и, благодарение на разнообразните изпълнения, Пиронкова принуди Серина да сгреши три пъти при ретур - гейм на 30 и ново равенство в геймовете. 

3:4 - Експресен гейм за американката, която прати нови снаряди от начален удар, за да спечели на 0. 

4:4 - При 30:15 Цвети реализира първия си ас в мача за 40:15. С ретур в аут Пиронкова спечели най-лесния си сервис гейм до момента. 

4:5 - Уилямс за 3-и пореден сервис гейм не позволи на Цвети да влезе в разиграване и отново спечели на 0. 

4:6 (пробив) - Цвети започна своето подаване с нов комплект топки, но това като че ли даде предимство на Уилямс. Тя показа отлична защита и стигна до две точки за пробив. Първият мач пойнт бе неутрализиран с най-добрата атака на Пиронкова - сервис в тялото, последван от редица удари с форхенд, третият от които се превърна в уинър. Последва ново интензивно разиграване, при което Уилямс прати топката в мрежата - втори спасен мач пойнт. 

При 40:40 американката нанесе тежък ретур уинър в краката на Пиронкова, но Цвети отвърна със сервис от 187 км/ч по диагонала и Уилямс не успя да го върне - ново равенство. Още един ретур в аут на бившата №1 даде предимство на българката. Тя допусна грешка, но при следващото равенство записа най-хубавия си удар, като прати неспасяема топка от бекхенд - ново предимство за Цвети, но последва нова грешка на българката, която не се нагласи добре за изпълнение на бекхенд и прати топката в аут. 

При 40:40 Уилямс атакува форхенда на Цвети и при второто връщане на Пиронкова топката стана удобна за мощна атака и Серина не пропусна шанса си - уинър по диагонала и 4-и мачбол за американката. С мощен бекхенд от ретур тя спечели точката, а с нея гейма, сета и мача. 

ПРЕДИ МАЧА

Серина Уилямс безспорно ще остане в историята на тениса като едно от най-великите имена. Доминацията в най-силните ѝ години в женския тенис бе просто жестока. А сега главната цел на Серина е да изравни рекорда на Маргарет Корт от 24 титли от Големия шлем. В турнира преди първия за годината (Australian Open) - "Яра Валей Класик" в Мелбърн от сериите WTA 500, тя ще се изправи срещу Цветана Пиронкова.

Българката направи мечтано завръщане в тениса след майчинство и накара света отново да заговори за нея. През 2021-а година все още няма поражение, но този път ще има много сериозно изпитание - именно американката.

Цвети към момента се намира на 137-а позиция в световната ранглиста при жените, докато Серина - на 11-а. Това ще бъде сблъсък номер 7 в историята между двете, като трябва да се отбележи, че последният такъв всъщност не се игра и българката спечели служебно след отказване преди началото на мача от страна на Уилямс (на Ролан Гарос).

Само 3 седмици по-рано двете се изправиха на 1/4-финал в Откритото първенство на САЩ (US Open), където именно американката сложи край на приказното завръщане на Цвети след победа с обрат и 2:1 сета (4:6 6:3 6:2 в отделните части).

Всъщност, Серина Уилямс е печелила всички мачове между двете. Преди този от САЩ те са имали общо 5 сблъсъка, всеки от които в полза на бившата номер 1. Трябва обаче да се отбележи, че от общо 5-те им двубоя (не броим служебния), Цвети е успявала да вземе по сет цели 3 пъти.

Те се изправят една срещу друга за първи път на 27 май 2007 година на Ролан Гарос. Тогава американката печели с 2:1 сета (5:7 6:1 6:1 в отделните части). Малко повече от 4 години по-късно те играят в Ийстбърн и резултатът при сетовете е същият (1:6 6:3 6:4). Прави впечатление, че когато Уилямс загуби сет от Пиронкова, то винаги се случва при откриващия такъв и след това се стига до обрат. Следващите два мача свършват с по 2:0 сета за Уилямс - единият през септември 2014 година в Пекин (6:2 6:3 в отделните части), другият в Синсинати (7:5 6:3 в отделните части).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички