Бомба в Мелбърн - Федерер отпадна още в трети кръг


Бомба в Мелбърн - Федерер отпадна още в трети кръг
Снимка: Getty Images/Guliver

1757 1

Невероятно, немислимо, невъзможно, но факт - след десет поредни победи срещу Андреас Сепи, легендата на тениса Роджър Федерер загуби от италианеца в трети кръг на тазгодишния Australian Open с 1:3 сета - 4:6, 6:7 (5), 6:4, 6:7 (5). Отпадането на швейцареца е добра новина и за Григор Димитров, който се намира в четвъртината на швейцареца и сега, ако спечели срещу Мъри, на четвъртфинал би играл с по-лек противник.

Първият сет вървеше гейм за гейм, но Федерер изпитваше трудности на свой сервис – въобще не беше стабилен от начален удар, а от коронния си удар – форхендът, редуваше страхотни отигравания с купища непредизвикани грешки. Съответно, с оглед развитието на нещата, швейцарецът пръв допусна пробив – при 4:4 гейма, при това на нула, след като не вкара нито един първи сервис. В следващия гейм Роджър имаше на свой ред три шанса да върне пробива – 15:40 и предимство, но и в трите случая направи груби грешки и Сепи взе сета с 6:4. В първата част статистиката сочеше цели 17 непредизвикани грешки за Федерер, болшинството от форхенд.

Неприятностите за Федерер продължиха и във втората част, след като той допусна нов пробив, правейки си безумен експеримент да излиза на мрежата след втори сервис и опитвайки да играе форхенд обратен диагонал от много неудобна позиция, с което освободи цялата права и беше наказан – 2:1 за Сепи. Това вече ядоса швейцарецът и той натисна здраво в следващия гейм, като стигна до три точки за пробив след някои много красиви отигравания, но изпусна две от тях с леки грешки, за да вземе най-после своето след като притисна Сепи и той прати топката в мрежата.

Нещата от сервис обаче продължаваха да стоят зле за Федерер, който за сет и осем гейма във втората част навъртя цели пет двойни грешки! И при 4:4, след като на два пъти не можа да вземе сервиса си, Федерер допусна Сепи да го контрира и дойде точка за пробив. За огромно облекчение на феновете на швейцареца той го спаси с хубав сервис, но след това направи нова грешка от форхенд, което определено „подрънка по нервите” на Федерер и той остави за аут елементарна топка, която лесно можеше да завърши с воле или дори смач, а тя кацна на линията – пробив за 5:4 и сервис за Сепи за аванс от 2:0 сета! Изправен до стената, швейцарецът се мобилизира и с доста късмет върна пробива, след като при точка за пробив форхендът му се отби във филето на мрежата и я прехвърли неспасяемо за Сепи – знак от Фортуна, след като в поне седем-осем случая хубави сервиси закачаха мрежата и съдията връщаше разиграването.

В крайна сметка вторият сет се реши в тайбрек, като Федерер пръв стигна до минипробив – за 2:1 точки, след силен ретур и грешка на Сепи от форхенд по правата. До 5:3 швейцарецът поддържаше аванса, но тогава Сепи се завърна след коварен ретур, а после изравни за 5:5 точки благодарение на хубав сервис и добро излизане на мрежата. Италианецът стигна и до сетбол след ново лошо решение на Федерер и ненавременно излизане на мрежата, а след това изненадващо избухна и наказа швейцареца с мощен бекхенд по правата – 7:5 точки и 2:0 сета аванс! С други думи на Федерер му се налагаше за десети път в кариерата да прави пълен обрат във формат три от пет сета.

Третият сет тръгна с шанс за ранен пробив за Федерер, който Сепи неутрализира с невероятен форхенд по правата на самата линия. Натискът на швейцареца обаче продължи и в третия гейм, когато двойна грешка на Сепи му отвори шанс от 15:40 и Роджър проби след красив ретур от форхенд, гарниран с вик на радост. Този пробив се оказа достатъчен за швейцареца и той спечели с 6:4 гейма тази решителна част.

Още в началото на четвъртия сет Федерер отново се добра до точка за пробив, след като този път Сепи сбърка и остави балонен бекхенд на швейцареца за аут, но той кацна на линията. Роджър обаче нареди три поредни грешки и италианецът удържа. Оттам насетне двамата започнаха да сервират много уверено, но на ретур Федерер въобще не намираше ритъм и в крайна сметка се стигна до тайбрек без повече точки за пробив в сета, макар че при 6:5 швейцарецът преживя критичен гейм, минал през три изравнявания.

Във втория тайбрек в мача двамата си размениха по един минипробив за старт, но Федерер взе аванс от минипробив за 3:1 точки след дълго разиграване с много сечени удари от страна на швейцареца. Той обаче бързо направи двойна грешка и резултатът стана 3:3. За трети път в тайбрека Федерер направи минипробив за 5:4 след чудесен минаващ от бекхенд по диагонала, но веднага след това евтина грешка от рутинен бекхенд се стигна до 5:5. А за капак Сепи стигна до мачбол след изумителен форхенд диагонал точно на линията. И завършекът на мача беше повече от ефектен - Федерер премина в атака и със силен форхенд по правата излезе на мрежата, но Сепи по някакъв начин успя да удари минаващ удар от форхенд по правата, който влезе точно в ъгъла на полето - 7:5 точки и победа за Сепи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички