Григор Димитров показа характер и обърна Багдатис в петсетово изпитание


Григор Димитров показа характер и обърна Багдатис в петсетово изпитание
Снимка: Getty Images/Guliver

1695 0

Точно както се и очакваше, най-добрият български тенисист Григор Димитров достигна до втората седмица на Australian Open, след като се справи в истински трилър с финалиста от 2006 година в турнира Маркос Багдатис. Григор изоставаше на два пъти в резултата, но успя да вземе победата в пет сета – 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3. Това беше шести успех на Димитров в седем мача с Багдатис. Така Димитров е на осминафинал и там ще очаква победителя от мача между Анди Мъри и Жоао Соуса.

Срещата започна със серия от атрактивни отигравания, но първият сигнал за трудния мач, който очакваше Григор, дойде още в петия гейм. Тогава българинът поведе с 40:0 на свой сервис и допусна изравняване, но успя да се измъкне. В този момент вече личеше, че процентът на сервис на нашето момче беше много нисък – само 53%, което доведе до пробив в решителен момент в сета – при 4:4, когато българинът направи двойна грешка за 15:40. Димитров спаси първата точка с печеливш форхенд, но сбърка точно от форхенд при втория шанс и Багдатис извоюва аванса си, като затвори сета с гейм на нула и със само две загубени точки на свой сервис за целия сет.

Димитров реагира положително на първия си загубен сет в турнира с първия си гейм на нула в мача за начало на втората част. Последва и първи шанс за Григор да пробие, но бекхендът му го предаде. Все пак, в следващото подаване на съперника, Григор най-после успя да натисне и с красива комбинация от форхенд на линията и силно подсечен смач си осигури точка за пробив, която този път превърна в аванс от 3:1 гейма. Талантът ни не показваше пълния си потенциал на корта, но уверено пазеше аванса си, а при 2:5 Багдатис поиска медицински таймаут заради болки в лявото бедро. Кипърецът видимо не изпитваше никакви затруднения с придвижването си след паузата и навъртя сериозен километраж в следващите два гейма, но не успя да се върне в сета и Григор го спечели с 6:3.

В третия сет и двамата имаха сериозни проблеми на сервис, след като и вятърът оказваше сериозно влияние – двамата играеха на външен корт, корт номер 2. Първи Григор можеше да направи пробив, при 2:2, но Багдатис спаси две точки за пробив и се измъкна. Дойде и шансът за кипъреца – 15:40 след много пасивна игра на Григор, но Багдатис показа крайно несериозна игра на ретур, като тенденцията се запази и след нови две точки за пробив в гейма и Григор все пак изравни за 3:3. В крайна сметка обаче кипърецът проби в осмия гейм, за 5:3, като това стана след нови три пропилени точки за пробив. При сервис за сета обаче Григор имаше цели четири шанса да направи рибрейк, след като кипърецът се вкара в затруднения със сбъркано воле от много лесна позиция, но пък после демонстрира класа и спаси единият брейкбол с ас на втори сервис и в крайна сметка спечели с 6:3.

Въпреки аванса на кипъреца, далеч не всичко беше свършило и Багдатис показа колко е лабилен, като при 2:3 гейма в четвъртия сет направи две поредни двойни грешки за 15:40 и се самопроби с непредизвикана грешка. Изглеждаше, че напрежението започва да сковава кипъреца, който стигна до 0:30, но оттам Димитров наниза четири точки поред и се откъсна с 5:2 гейма. Българинът изпусна три сетпойнта в подаването на Багдатис, но на свой сервис вкара мача в решителен сет. Там вече кипърецът даде признаци, че е все по-изтощен, но пък статистиката му в петсетовите двубои в Мелбърн сочеше само 1 загуба в 9 мача. В следващите минути обаче се видя, че реално Димитров спечели мача в четвъртия сет, защото финалистът от 2006 година нямаше повече останали сили. Още в третия гейм Багдатис подари аванс от 0:40 на нашето момче с две непредизвикани и една двойна грешка и Григор проби за 2:1. До края Григор не допусна колебания и се класира напред с 6:3 за 3 часа и 32 минути игра.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички