Безупречен: За по-малко от час и половина Григор Димитров стигна 1/2-финала в Чънду - среща големия си кошмар (ВИДЕО)


Безупречен: За по-малко от час и половина Григор Димитров стигна 1/2-финала в Чънду - среща големия си кошмар (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

8938 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за полуфиналите на надпреварата в Чънду, част от сериите ATP 250. Хасковлията се справи за по-малко от час и половина игра с австралиеца Кристофър О'Конъл (6:4, 6:1 в отделните част).

На полуфиналите българският състезател ще се изправи срещу лидера в основната схема Александър Зверев. От старта на лятото насам това ще е четвъртият им сблъсък, след като германецът победи на Ролан Гарос, в Синсинати и на US Open. Другият финалист ще бъде излъчен от двойката Роман Сафиулин - Лоренцо Музети.

Димитров предложи солидна продукция, като единствените забележки могат да бъдат насочени към началния му удар в някои периоди от мача. Въпреки този фактор обаче Димитров така и не бе пробив в днешния дуел, като се справи и с двете точки за пробив, които се откриха пред Кристофър О'Конъл.

Австралиецът спаси 5 от 8-те точки за пробив пред българина, но това се оказа недостатъчно. Той завърши с повече асове от Димитров (4 срещу 3), като и двамата допуснаха по две двойни грешки.

Григор спечели цели 78% от точките си на първи сервис (21 от 27), но игра на първи сервис в само 52% от случаите, в които съумя да го реализира. О'Конъл имаше процент от 69 за вкаран първи сервис, но и 63% успеваемост на него.

В първия сет двамата вървяха гейм за гейм без пробиви, като се справиха с по един в началото на частта. Пробивът обаче дойде в десетия гейм, когато българинът стигна до преднина 15:40 и веднага се възползва.

Във втората част съперникът показа доста по-слабо ниво и сякаш съвсем се отказа, след като Димитров отрази точка за пробив в първия гейм. До края българинът записа два пробива, като се размина с такъв и в четвъртия гейм, въпреки че поведе с 0:40.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Димитров започна като сервиращ. Първият му сервис не бе на ниво, което допринесе за по-дълги разигравания на старта. Все пак всичко приключи с категорична комбинация сервис-мрежа и без допълнително напрежение.

1:1 - Гришо повече с 15:30, но в ключов момент от гейма при 30:30 пресили форхенд с непредизвикана грепка. Все пак стоп-воле в аут доведе до първи дюс в срещата. Сечен бекхенд в аут даде нова точка за спечелване на гейма пред О'Конъл. И в този случай австралиецът се озова на мрежата и не успя да спре Григор за нов дюс. След още един неоползотворен шанс се стигна и до първа точка за пробив в мача. Тя дойде за Гришо, който пласира удар на линията и обърка съперника, за да си я заслужи. Комбинация сервис-мрежа неутрализира опасността. Нова подобна комбинация пък най-сетне спечели гейма за подаващия след четири неуспешни опита.

2:1 - Григор започна лошо гейма с първа двойна грешка. Първият сервис отново не влизаше, а при 30:30 Григор излезе на мрежата и бе прехвърлен. О'Конъл обаче не успя да се възползва от първата си точка за пробив след непредизвикана грешка в аут. Последваха убедителни сервиси и безпроблемен край на гейма.

2:2 - безпроблемен сервис-гейм на 0 след няколко директни точки от начален удар.

3:2 - този път Димитров поведе с 30:0, след като сервисът му даваше предимство. Последва обаче и нова двойна грешка (30:15). Стигна се и до равенство, след като О'Конъл имаше и доза шанс да пласира топката на външната част от линията по широчината. Следващите две точки, а с това и геймът, бяха за българина. Всичко завърши с майсторска проява на мрежата и стоп-воле.

3:3 - след великолепен минаващ удар от дъното на корта с форхенд по диагонала Григор си осигури равенство 30:30, въпреки че изоставаше с 30:0. Все пак следващата точка бе за О'Конъл след страховит форхенд уинър, който Димитров не стигна. След атрактивна размяна между двамата на мрежата се стигна и до дюс. След ас, но и силно излизане на мрежата от Гришо последва нов дюс. Въпреки че имаше нужда от още две възможности, все пак австралиецът отново спечели подаването си.

4:3 - първата точка в гейма бе и най-красивата в мача до момента. След разнообразни удари О'Конъл атакува на мрежата, но бе надигран и Димитров грабна точката след остър бекхенд по диагонала. Впоследствие българинът дръпна с 40:15 и въпреки че загуби следващата точка, взе подаването си след ретур в мрежата на втори сервис.

4:4 - Димитров бе разходен по целия корт с прецизни и силни удари от съперника, който постепенно спечели разиграването за 30:0. Убедителен сервис-гейм за австралиеца и само една дадена точка на Гришо.

5:4 - добро излизане на мрежата при първата точка, а след това два отлични начални удара осигуриха преднина от 40:0 за хасковлията. Агресивна атака и геймът бе спечелен на 0, като съперникът ще сервира за оставането си в сета.

6:4 (пробив) - в първите две разигравания Григор отново обиколи целия корт, като при първото точката бе за О'Конъл, но при второто стоп-волето му на мрежата излезе в аут (15:15). След два аута пък Григор поведе с 15:40 и две точки за пробив и за спечелването на първата част. Още първата бе реализирана след удар в горната част от филето на мрежата за О'Конъл и топка в аут.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - двамата започнаха със страхотните разигравания още на старта на втората част. След великолепен минаващ удар от много трудна позиция О'Конъл записа уинър по диагонала за 15:30. Все пак Григор се справи с критичната ситуация с излизане на мрежата и дълбок смач за 30:30. След няколко майсторски удара контра-пие после излизане на мрежата, с което Димитров бе матиран - съперникът стигна до първа точка за пробив в сета, но тя бе неутрализирана. Последваха две категорични точки и измъкване на гейма.

2:0 (пробив) - при ключова ситуация 30:30 О'Конъл реши да търси уинъра и отправи мощен форхенд по диагонала. Топката обаче излезе с малко в аут и това даде шанс за пробив пред Димитров. След излизане на мрежата топката бе свалена в краката на подаващия, който не можа да я вдигне и я запрати в мрежата.

3:0 - пробивът бе затвърден безпроблемно със стабилна игра и само една точка за опонента.

3:1 - геймът започна с остър ретур от бекхенд, който се превърна в уинър за 0:15. Последваха два непредизвикани аута от О'Конъл и съответно три точки за втори пробив пред българина (при 0:40). Първата бе неутрализирана въпреки добрата игра в защита на Димитров, а втората - след ас. При третата австралиецът игра на втори сервис, но въпреки това Григор пресили бекхенд по диагонала и пропиля и този шанс. В следващото разиграване Григор подцени отбила се във филето на мрежата топка и даде шанс за контраатака на О'Конъл, който се възползва, след което записа и ас, за да се измъкне от толкова трудната ситуация.

4:1 - безпроблемен сервис-гейм на 0 за българина.

5:1 (пробив) - Григор отново се отбраняваше на ниво, а видимо играта на О'Конъл се разстрои. С пореден ас стигна до 30:30, но последва излизане на мрежата и топка в аут, която подсигури скрит мачбол за Димитров при 30:40. Шансът бе пропилян, но се стигна до друг такъв след изумителен прехвърлящ и минаващ удар от наглед невъзможна ситуация. След подарък и двойна грешка от австралиеца пробивът бе факт.

6:1 - Гришо поведе с 30:0 и изглеждаше сякаш мачът е приключил при силен сервис и обезверени ретури. След две грешки от Димитров обаче се стигна до 30:30. Непредизвикана грешка в аут пък доведе до първи мачбол. Той бе грабнат след настойчива атака с форхенд.

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров си осигури участие на тази фаза на турнира, след като вчера (23 септември) успя да победи перуанеца Хуан Пабло Варияс с 6:3, 6:4 в мач, който трябваше да се играе на 22 септември, но заради обилни дъждове бе отложен.

29-годишният О'Конъл пък започна участието си в тура от 1/16-финалите, където се справи с руснака Алибек Качамазов, побеждавайки го със 7:6(3), 6:4. В следващата фаза пък австралиецът се разправи с японеца Таро Даниел със 7:6(10), 6:4, за да си осигури среща с Григор.

Димитров и О'Конъл, който е поставен под номер 53 в света, имат две срещи помежду си до момента. През 2017 година българинът побеждава своя противник на Australian Open със 7:6(2), 6:3, 6:3. 5 години по-късно те се срещат отново на ATP Женева, а там отново Гришо надделява със 7:6(5), 5:7, 4:6.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички