В дуела на пробивите: Григор Димитров започна успешно срещу перуанец в Чънду


В дуела на пробивите: Григор Димитров започна успешно срещу перуанец в Чънду
Снимка: Getty Images

5549 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна успешно участието си на турнира от сериите АТР 250 в Чънду, Китай. Той победи перуанеца Хуан Пабло Варияс с 6:3, 6:4. Това бе по-специална победа за българина, тъй като е под номер 400 в Тура. Организаторите на турнира се бях постарали и дадоха специален подарък на българина за това постижение - плакет и плюшена панда.

Първият сет бе богат с пробиви, като имаше пет в него. Два пъти Григор поведе чрез пробив, но благодарение на подаръци от негова страна Варияс веднага ги връщаше. В крайна сметка Димитров направи и трети брейк за 5:3, който бе решаващ, тъй като при последвалото разиграване взе подаването си на 0. Българинът ни направи 3 двойни грешки и 3 аса през първия сет, който записа на своя сметка след 33 минути игра.

Вторият сет имаше също размяна на пробиви, но само в началото. Въпреки че имаше равностойно моменти от срещата класата на Григор видимо бе по-голяма и с пробив в осмия гейм успя финално да пречупи съперника си.  Съперник за Григор на 1/4-финалите ще бъде Кристофър О'Конъл, победил Таро Даниел със 7:6 (10), 6:4.

Първата ракета на България при мъжете трябваше да започне участието си в петък на турнира от ATP 250 в Чънду.  Двубоят между двамата бе последен в програмата на корта, като се очакваше да започне малко след 11:30 часа.  Заради пороен дъжд, започнал точно преди мача на Григор, се наложи неговото отлагане.

Първи сет

1:0 - Григор започна на сервис в двубоя, като бързо и убедително взе подаването си на 0.

2:0 (пробив) - Първата точка бе за българина, след като Варияс прати топката в мрежата. След това успя да изравни, но изпълнение в аут осигури нова преднина за Григор. Варияс записа първи ас в двубоя за равни 30, но след това направи грешка от бекхенд. С форхенд по обратния диагонал и бекхенд близо до мрежата успя да си осигури първи пробив в мача.

2:1 (пробив) - При равни 30 Григор направи първата си двойна грешка, за да осигури точка за връщане на пробива. След това му направи още един подарък с нова двойна грешка за връщане на брейка от страна на перуанеца.

2:2 - С Форхенд по правата перианецът изравни за 15:15. Григор направи бекхенд по диагонала, с който не затрудни Варияс и оголи корта. Това даде шанс на световния номер 70 да запише точка за 15:30. До края на гейма той бе по-съсредоточен и изравни геймовете.

3:2 - Този път Григор не остави никакви шансове на съперника и взе подаването си на 0.

4:2 (пробив) - С лифтиран бекхенд по правата Григор направи 30 равни и събра аплодисментите на публиката. След последвало по-дълго разиграване Варияс изпрати удара си в аут и осигури шанс за пробив на Димитров. Последва нова грешка след форхенд за радост на българина, който излиза напред в резултата.

4:3 (пробив) - Сценарият се повтори от началните геймове. Григор изпусна преднина от 30:0, а след това двойна грешка и недобър форхенд осигуриха рибрейк.

5:3 (пробив) - Димитров показа по-съсредоточена игра и бързо си осигури предимство. С форхенд по обратния диагонал си осигури три точки за пробив, като се възползва от втората си възможност.

6:3 - Този път българинът бе категоричен и не остави шанс да за връщане на пробива. С воле от мрежата стигна до 40:0, а след това бързо затвори гейма си на 0 и взе първия сет след 33 минути игра.

Втори сет

0:1 - Варияс започна уверено втория сет и даде само точка за Димитров.

1:1 - Равностойно бе началото на този гейм, но при равни 30 Григор взе инициативата и с изпълнение от мрежата успя да затвори подаването си.

2:1 (пробив) - Перуанецът пробва къса топка от слайс бекхенд, която не затрудни Григор и с лека помощ от мрежата си осигури предимство от 0:30. След ново излизане на мрежата от страна на българина и грешка на Варияс се стигна до три шанса за пробив за Григор. Още от първия се възползва след по-дълго разиграване, където българинът отправи по-класните удари за пробив на 0.

2:2 (пробив) - Варияс спечели първите две точки в гейма, но следващата бе за Григор. Последва нова негова грешка при разиграване, което даде два шанса за връщане на пробив на перуанеца. Още при първия Варияс стигна до него след нова грешка на Димитров.

2:3 - Перуанецът направи първата си двойна грешка в двубоя за равни 15. С добър форхенд стигна до 15:30, а след това и с помощта на мрежата взе още една точка. След последвали разигравания Григор успя да настигне съперника за равни 40. Това се превърна и в най-дългия гейм досега, като няколко пъти и двамата си осигуряваха предимство за затваряне на разиграването. Григор имаше страхотен шанс, който обаче пропиля заради подхлъзване точно при удара. В крайна сметка перуанецът затвори подаването си със сервис в тялото.

3:3 - Равностойно начало, но Варияс сгреши ретура за 40:30, а след петия си ас Григор взе подаването си.

3:4 - Григор пресили своите форхенди, а при 30:0 заради това смени ракетата си. След това отново прати удар в аут и невърнато подаване на Верияс за гейм на 0.

4:4 - С ас и невърнат сервис Григор взе подаването си, като даде само точка на съперника си.

5:4 (пробив) - Бързи две точки за първата ни ракета в началото на гейма. С добър удар на линията от външната страна, който хвана Григор неподготвен се стигна до точка за перуанеца. След непредизивикана грешка от форхенд на Варияс се стигна до два шанса за пробив и още първата бе реализирана от Григор.

6:4 - Без особено драма Григор затвори двубоя в своя полза.

Преди мача

Димитров е поставен под номер 3 в схемата на турнира.  Водач в схемата на турнира е германецът Александър Зверев, а втори е италианецът Лоренцо Музети. 27-годишният Варияс е 70-и в световната ранглиста на АТП.

С Варияс родната звезда ще спори за място на четвъртфиналите, където съперник на един от двамата ще бъде Кристофър О'Конъл, победил Таро Даниел със 7:6 (10), 6:4.

За последно Григор взе участие на демонстративния турнир във Франкфурт, където във финала отстъпи на руснака Андрей Рубльов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички