Без да блести на старта в Барселона: Григор Димитров остави съперника си сам да се победи (ВИДЕО)


Без да блести на старта в Барселона: Григор Димитров остави съперника си сам да се победи (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5035 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна с победа на турнира в Барселона, част от сериите ATP 500. Хасковлията се наложи с 2:0 сета срещу еквадореца Емилио Гомес, който се намира под номер 120 в света (6:3, 6:1 в отделните части).

На осминафиналите в надпреварата намиращият се под номер 31 в световната ранглиста българин ще срещне един измежду Алекс де Минор и Александър Шевченко!

Това бе първи сблъсък между Димитров и Гомес, като хасковлията не остави съмнения кой е по-класният. Постепенно започна да доминира в срещата, а световният №120 не спираше да прави непредизвикани грешки и двойни грешки.

Българинът се отличи и с няколко по-красиви удара, които публиката оцени. Успя да пробие в края на първия сет, а през втората част не даде на съперника да спечели нито едно свое подаване. След обща пет пробива в сета, един от които за еквадореца, Григор остави опонента сам да се победи, стабилизира сервиса си и закономерно победи без напрежение.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Гришо започна с добър сервис и спечели първите две точки с по два удара, след като затрудняваше максимално посрещането на опонента. При третата ретурът излезе в аут по дължина, а за четвъртата точка българинът игра на втори сервис, влезе в разиграване и направи непредизвикана грешка. Все пак геймът бе спечелен на 15.

1:1 - след като спечели бързо първата си точка на собствен сервис, във втората еквадорецът влезе в най-дългото разиграване до момента и го загуби след топка в аут. При 30:15 за опонента Григор направи много агресивен ретур, който бе даден като добър. Отпечатъкът обаче показа аут и съдията се убеди в това лично. И в този гейм посрещащият спечели едва една точка.

2:1 - безапелационно подаване от Димитров. Чрез първия си сервис си осигуряваше огромно предимство в разиграванията и ги приключваше бързо - без да даде и точка на Емилио Гомес.

2:2 - След двойна грешка и агресивен уинър на Григор се стигна до равенство 30:30, но бекхенд в мрежата и друг такъв в аут позволиха на еквадореца да спечели гейма.

3:2 - Григор също допусна първа двойна грешка, но при 15:15 последваха три безупречни първи сервиса, последният от които, превърнал се в ас. Отново подавачът спечели гейма без особени трудности.

3:3 - много красив бекхенд по правата от страна на Григор впечатли публикакта - безспорно най-стойностният уинър до момента. Последвала и непредизвикана грешка от Гомес доведе до 30:30. След двойна грешка пък се стигна и до първия шанс за пробив в мача, който бе неутрализиран след дълбоко вкаран първи сервис и ретур в аут. Много агресивен бекхенд на Димитров излетя в аут и даде предимство на еквадореца в този първи по-турбулентен сервис-гейм, който бе спечелен след ретур в аут на втори сервис.

4:3 - след силни първи сервиси и две точки, Григор записа невероятна точка, след като проведе добра контраатака, а накрая завърши с много прецизна къса, която кацна на филето, а след това падна неспасяемо в противниковото поле. Геймът завърши с нов бомбен сервис.

5:3 (пробив) - поредна двойна грешка даде първата точка в гейма на българина. След стабилна игра от Димитров и непредизвикани грешки от подаващия Григор стигна до две точки за пробив при 40:15 и игра на втори сервис за съперника. Гомес влезе в разиграване, но приключи с непредизвикана грешка в мрежата и ще посреща, за да остане в сета.

6:3 - Гришо затвърди пробива и спечели първия сет. Стабилен първи сервис и непредизвикани грешки от съперника му позволиха да го стори без напрежение.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Гришо стигна до точка за пробив още в първия гейм, в който опонентът сервираше. Еквадорецът продължи с грешките и буквално подари гейма на българина след поредната непредизвикана в аут.

2:0 - Димитров спечели първата точка, след като методично натискаше Гомес, а накрая завърши с къса, която опонентът догони, но прати топката в мрежата. След това последва двойна грешка. Гладиаторско разиграване бе спечелено от Гомес - той бе разигран по целия корт, но връщаше, а накрая затрудни и матира българина с къса. Въпреки че на два пъти се стигна до равенство 40:40, Григор спечели подаването си след нова доза грешки от съперника.

3:0 (пробив) - Григор спечели и този гейм, след като опонентът не спря да греши, а в това число записа и поредна двойна грешка. Българинът просто не прави непредизвикани грешки и оставя Гомес да се победи сам.

3:1 (пробив) - Григор започна да бърка и да играе по-често на втори сервис и това осигури две точки за пробив в полза на Гомес. При първата Димитров отново игра на втори сервис, влезе в дълго разиграване и сбърка непредизвикано в мрежата.

4:1 (пробив) - след отлична игра близо до мрежата и агресивни бекхенди от дъното на корта Григор поведе с 40:0 и си осигури три точки за пробив. Още при първата последва непредизвикана грешка в аут от Гомес.

5:1 - Димитров затвърди пробива на 0 след добри сервиси и слаба игра на Гомес. Еквадорецът ще сервира за оставането си в мача и за първи спечелен сервис-гейм в сета.

6:1 (пробив) - Гришо стигна до четвърти пробив. Той си заслужи мачпойнт след много агресивен ретур, превърнал се в уинър. Финалната точка пък дойде след поредната непредизвикана грешка на опонента в мрежата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Първият съперник на родната звезда в каталунската столица ще бъде еквадорецът Емилио Гомес. Той е класиран на 120-о място в световната ранглиста, а рекордното му класиране е 90-оата позиция през февруари тази година.

До този момент Димитров не се е изправял срещу този опонент на ниво АТР. Българският тенисист наскоро изпадна от топ 30, където се задържа за много дълъг период.

Причината хасковлията да изпадне от най-добрите 30 в тениса е отпадането му още във втори кръг на Мастърса в Монте Карло. Григор бе елиминиран от Иржи Лехечка в 2 сета.

Надпреварата е Барселона е вторият турнир на клей, в който най-добрият български тенисист взима участие. Миналата година той отпадна във втори кръг след загуба от Стефанос Циципас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички