Стабилен Григор Димитров подчини италианец и е на 1/8-финалите в Австралия


Стабилен Григор Димитров подчини италианец и е на 1/8-финалите в Австралия
Снимка: Getty Images/Guliver

16014 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/8-финалите на първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open. 20-ят поставен в схемата на надпреварата се наложи със 7:6, 6:4, 6:4 над италианеца Томас Фабиано в първата им среща в професионалния тенис.

Така Гришо записа първата си чиста победа в турнира, след като в първите два кръга загуби по един сет от Янко Типсаревич и Пабло Куевас. 

Първият сет започна вихрено за Димитров, който лесно печелеше подаванията си преди да се стигне до шестия гейм, когато той направи и пробив. Още в следващия обаче допусна връщането му и така тайбрек реши частта. Там хасковлията показа здрави нерви в края, за да спечели със 7:5. Във втория сет отново Григор излезе с пробив напред преди 102-я в света да изравни при 3:3. Това само мотивира Димитров, който веднага направи нов пробив, с което спечели и втората част. В третия сет отново българинът проби първи - в седмия гейм и този път запази преднината си до края на мача.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Солидно начало за Григор Димитров и бързо откриване на резултата от българина.

1:1 - Томас Фабиано отговори на предизвикателството и макар с помощта на Димитров успя да спечели откриващото си подаване.

2:1 - Изключително бързо и без никакъв проблем хасковлията взе втория си гейм на 0 и отново излезе напред в резултата.

2:2 - Италианският тенисист отговори на предизвикателството и също бързо взе подаването си.

3:2 - Пореден бърз гейм на сметката на 20-я поставен.

4:2 (пробив) - Григор притисна съперника с мощни форхенди от дъното на корта. Грешки на Фабиано доведоха нещата до 0:40, като още първата точка за пробив бе реализирана от българина след трети пореден бекхенд в мрежата на сервиращия.

4:3 (пробив) - Гейм №7 не започна по най-добрия начин за сънародника ни, който допусна първа двойна грешка и на два пъти бе контриран от посрещащия, за да се стигне до 0:40 и шанс за връщане на пробива. Първата точка бе отразена с ас от 195 км/ч от ракетата на българина, след което Фабиано прати пореден бекхенд в мрежата, но при третата точка Гришо не успя да се нагласи добре за форхенда си и също допусна грешка.

4:4 - В осмия гейм на мача 102-ят в света поведе с 40:15 и завърши гейма си с ас, за да изравни отново резултата. 

5:4 - С два поредни аса Димитров поведе с 30:0, след което дойдоха и две неточности от ракетата на Фабиано - гейм и 5:4.

5:5 - Фабиано продължи да играе стабилно от начален удар и от основната линия, за да възстанови за пореден път равенството в сет №1.

6:6 - Двамата бързо си размениха по един сервис гейм, за да стигнат до тайбрек в първия сет.

7:6 (СЕТ!) - Първият мини пробив в тайбрека дойде още във втората точка. Димитров очакваше сервиса на противника и успя да се изтегли, за да изпрати мощен форхенд по диагонала, който му даде инициативата в точката, която след още един удар бе спечелена - 2:0. С форхенд по правата в аут обаче сънародникът ни върна равенството в сета при 2:2. Поредна грешка от форхенд на италианеца доведе до първи сетбол в мача и той бе за Димитров при 6:5. С мощен начален удар по диагонала българинът поведе в мача с 1:0 сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Още на старта на втория сет 21-я в света си заслужи две поредни точки за пробив и с чудесен минаващ удар поведе в резултата при сервис на съперника.

2:0 - Този път без никакви затруднения Григор Димитров затвърди пробива си и си осигури комфортен аванс още в началото.

3:1 - Двамата спечелиха следващите си сервис геймове. Впечатление обаче правеше напрежението в играта на италианеца, който по-често бъркаше. В свой сервис гейм пък Димитров не остави шанс на съперника, въпреки че допусна двойна грешка.

3:2 - 102-ят в света спечели бърз гейм на 0.

3:3 (пробив) - Изненадващ спад в играта на Григор позволи на съперника да стигне до 0:30 и 15:40. Още при първата възможност пробивът бе върнат след форхенд в аут от ракетата на българина.

4:3 (пробив) - Григор веднага поправи грешката си и още в следващия гейм стигна до нов пробив. В така важната седма част от сета Фабиано позволи на съперника да стигне до точка за пробив при 30:40, която бе отразена. Втората такава обаче доведе до красиво разиграване, в което Гришо доминираше. Той привика първо съперника на мрежата, а след това с чудесен прехвърлят удар остави сервиращия без шанс да върне топката.

5:3 - Бърз гейм на 0 и Григор Димитров се доближава до спечелването на втората част.

5:4 - Отново Фабиано имаше проблеми при своя сервис гейм, след като се стигна до 40:40. Италианецът все пак измъкна подаването си и накара Григор да сервира за сета.

6:4 (СЕТ) - Без проблеми Гришо сложи точка на спора и във втората част.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - За първи път в мача италианецът излезе напред в резултата. Той спечели много трудно откриващия си сервис гейм.

1:1 - Отговорът на Гришо не закъсня и след около минута на корта той изравни резултата.

1:2 - Последва нов гейм на сметката на сервиращия, който този път дойде доста по-лесно от предходния. Италианецът запазва водачеството си в сет №3.

2:2 - Българинът за втори път изравни в сета с първия по-трудно спечелен гейм в тази част.

3:3 - Стабилната игра на сервиращите продължи, като двамата си размениха по един гейм за 3:3.

4:3 (пробив) - Григор натисна съперника си в така важния седми гейм. Това доведе до точка за пробив и с отлична защита българинът спечели точката и проби.

5:3 - Последва моментално затвърждаване на пробива с бърз гейм за 20-я поставен.

5:4 - Фабиано спечели подаването си, при което Григор не показа интерес, видимо концентриран върху подаването си, с което да спечели мача.

6:4 (МАЧ!) - Напълно безгрешно и с гейм на 0 Димитров спечели подаването си, а с това и мача.

Преди мача

Срещата между двамата ще се играе на "Мелбърн Арена", като е трети мач в програмата. Това означава, че срещата ще започне не преди 06:00 часа българско време. Програмата на "Мелбърн Арена" започва в 02:00 часа, а мачовете преди срещата на Димитров с Фабиано ще противопоставят Александра Саснович и Анастасия Павлюченкова и Томаш Бердих и Диего Шварцман.

Фабиано стигна до третия кръг, след като във втория се справи с американския гигант Рейли Опелка. Представителят на САЩ наниза 67 аса в 5-сетовия сблъсък, но в крайна сметка италианецът продължи в следващата фаза. Григор Димитров пък се справи с Пабло Куевас след 3:1 сета.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички