Андрей Рубльов и руските тенисисти с предложение към Уимбълдън


Андрей Рубльов и руските тенисисти с предложение към Уимбълдън
Снимка: Getty Images

4129 0

Руските тенисисти отчаяно се опитват да намерят решение за преодоляване на забраната за игра на Уимбълдън. Това решение беше потвърдено в сряда, 20 април, като организаторите на световноизвестния тенис турнир Уимбълдън (AELTC) и Британската тенис асоциация (LTA) официално обявиха, че тази година няма да бъдат допуснати спортисти от Русия и Беларус. Забраната важи за участници в основната схема и квалификации, както и юноши. Освен това, тенисистите от двете страни нямат право да участват във всички други турнири на трева, които се провеждат в Обединеното кралство. Тази забрана ще засегне общо около 50 спортисти. Разбира се, веднага след това решение имаше коментари както за това решение, така и срещу него.

Един от най-известните руски тенисисти Андрей Рубльов използва пресконференцията след своя мач на турнира в Белград, за да се обърне към организаторите на Уимбълдън с предложение:

" Вече направих едно изявление за всички тези ситуации и не искам да отговарям на всички тези въпроси отново. Така че ще го кажа отново, за да изясня нещата. Първо, аз не съм политик. Не знам много, не следя новините, защото тренирам много, за да играя тенис. Това е моята работа. Нямам специално образование. Така че ще се опитам да кажа какво чувствам. Извинете за езика и факта, че не знам никакви специални термини по този сериозен въпрос. Така че ще говоря с прости думи.

Вчера имахме много разговори с тенисисти и организатори на Уимбълдън, за да обсъдим цялата тази ситуация и да намерим възможно решение. Честно казано, няма смисъл и логика в причините за недопускането ни до турнира. Бих разбрал, например, ако това окачване промени нещо към по-добро, поне с половин процент. Но това няма да промени нищо. Защото това, което се случва сега, е тотална дискриминация. Британските власти се застъпват за свободата на словото, за демокрацията, но подобни решения им противоречат.

Просто се опитвах да обясня, че наистина искаме да помогнем. Направихме предложение на Уимбълдън – и се надявам, че ще има смисъл и те ще го обмислят – поне да ни даде избор дали искаме да играем или не. И ако има някаква декларация, която трябва да подпишем, и плюс да дадем всички награди за хуманитарна помощ - на семейства, деца, които страдат - ние сме готови да го направим. Този вариант поне има смисъл, той ще покаже, че британското правителство е за мир и наистина иска да направи нещо.

Мисля, че ако се съберат парите, които могат да бъдат събрани, става дума за около 1 милион паунда. Това са огромни, огромни пари, които според мен през всичките тези два месеца никой друг спорт не е дарил. Така че тенисът може да бъде първият и единствен спорт, който ще дари толкова пари и това ще бъде на Уимбълдън. Тогава турнирът ще получи голяма слава и уважение от всички – не само от нас, играчите. Мисля, че това е правилната идея.

В крайна сметка искам да отбележа, че искаме да се състезаваме. Не сме тук, за да говорим за политика. Защото нямам идеи и познания по този въпрос. Аз съм руснак, роден съм в Русия и цял живот живея в Русия. И просто искам да покажа, че сме добри хора. Опитвам се да бъда смирен и учтив. Надявам се, че съм обяснил всичко."

 

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички