Американец за малко да посочи на Надал изхода на Australian Open


Американец за малко да посочи на Надал изхода на Australian Open
Снимка: Getty Images/Guliver

1358 0

Вторият кръг на Australian Open за малко да се превърна в истинска Голгота за шампиона от 2009 година Рафаел Надал, който трябваше да мине през пет сета срещу американеца Тим Смичек – 6:2, 3:6, 6:7 (2), 6:3, 7:5. В следващия кръг Надал ще играе срещу израелеца Дуди Села, който се справи в четири сета с Лукаш Росол.

Първият сет прочете рутинно – 6:2 за Надал, с два пробива, като вторият дойде за финал на сета. При този развой сякаш изглеждаше, че всичко ще си завърши без особени драми, но се оказа, че нещата съвсем не стоят така. Във втората част нещата тръгнаха още в самото начало на зле за Надал – пробив в първия сервис гейм на световния номер три, но испанецът моментално го върна. При 3:3 гейма обаче дойде голямата изненада – цели пет поредни гейма на сметката на Тим Смичек, който завърши сета с 6:3 и дори поведе с 2:0 в третия сет след чудесен минаващ форхенд по къс диагонал. Надал, обаче, моментално върна пробива, благодарение на груба грешка при смач на Смичек, а след това и помощ от мрежата.  И веднага след това испанецът взе медицински таймаут, в който имаше консултация с лекаря, но не стана ясно защо.

След паузата нещата рязко се промениха – Надал проби отново в решителния седми гейм, след като при третия опит Смичек сбърка лесно воле на мрежа. Веднага след това испанецът спаси и две поредни точки за връщане на пробива, повеждайки с 5:3. Американецът обаче не се отказа, извоюява си ново 15:40 и то на сервис на Надал за сета, след страхотен минаващ бекхенд по правата и изключителна къса топка, а световният номер три поддаде и направи двойна грешка – 5:5. Стигна се до тайбрек, където Смичек направи минипробив за 2:0 точки след много тичане и страшно трудно воле, а американецът реализира и още един с чудовище форхенд по обратния диагонал и завърши сета с ас – 7:6.

Опреният до стената Надал вдигна нивото в четвъртия сет и успя да пробие в шестия гейм, което се оказа напълно достатъчно, за да спечели частта с 6:3 гейма и да вкара мача в решителен пети сет. Там гладният за успех Надал се добра до две точки за пробив още в първия гейм, след два впечатляващи удара от бекхенд и форхенд по линиите, но Смичек се спаси, демонстрирайки, че също има поразяващ форхенд. Същото се случи и в седмия гейм, когато Надал имаше шанс за пробив, но ретурът му от бекхенд на три пъти не попадна в корта и американецът удържа сервиса си. Стигна се, до 5:5 и там вече американецът поддаде, след като от печеливша позиция Смичек не насочи топката по диагонала и Надал го наказа с убийствен контраудар. Дойде ред на сервис за мача, Надал поведе с 40:0 и всичко вече изглеждаше формалност, но Смичек спаси и трите мачбола, като и Надал помогна при третия с непредизвикана грешка, но след това реагира добре с невероятен бекхенд по правата и взе победата с четвъртия мачбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички