Григор Димитров загуби сет срещу Лацко, но спечели битката


Григор Димитров загуби сет срещу Лацко, но спечели битката
Снимка: Getty Images/Guliver

2096 0

Вторият мач на тазгодишния Australian Open за най-добрия български тенисист Григор Димитров се превърна в по-тежко изпитание. Все пак Григор го преодоля и победи с 3:1 сета словака Лукаш Лацко – 6:3, 6:7 (10), 6:3, 6:3. В следващия кръг Димитров излиза срещу Маркос Багдатис, който е финалист от 2006-та година на Australian Open. Двамата имат шест мача помежду си, като Григор е печелил пет от тях.

Първи сет


Срещата започна много добре за Димитров, който постави под напрежение Лацко от самото начало, стигна до дюс още в първия му сервис гейм, а при втория вече проби за 3:1. За съжаление Григор много бързо допусна връщане на пробива – още в следващия гейм, а след това пропусна две точки за нов пробив и на свой ред беше принуден да спасява точка за пробив след хитър ретур и излизане на мрежата на словака, което доведе до пропуск от бекхенд на българина. Той обаче развърза форхенда и следващите три точки отидоха на неговата сметка – 4:3. Това се оказа добър катализатор за Григор, който в следващия гейм проби от раз, след като Лацко се пропука, а после затвори сет от втори опит, с ас. В този сет Димитров отново демонстрира големия си талант, като отигра топка между краката, след като я остави първоначално за аут, но се оказа, че е направил грешна преценка и въпреки това спечели точката.

Втори сет


Още в началото на втория сет Димитров успя да си извоюва 15:40 след бомбен форхенд по диагонала и хитра къса топка, която Лацко изкара в аут. Последва и бърза грешка на словака от форхенд – нов пробив за Григор. Както и в първия сет обаче българинът просто блокира на свой сервис за затвърждаване на пробива, направи и двойна грешка и резултатът бързо беше изравнен след нов пробив на 15. След това двамата печелеха подаванията, макар че на Лацко това му се отдаваше малко по-трудно, до 4:4, когато Григор имаше малко късмет, след като бекхендът му закачи мрежата и излъга излезлия напред Лацко – точка за пробив. Словакът обаче я спаси с мощен сервис и рутинен втори удар, но Димитров стигна до втори шанс след дълго разиграване на страхотна скорост. И той обаче беше неутрализиран след много смел форхенд по диагонала на линията от Лацко, който измъкна драматичния гейм в крайна сметка – 5:4.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Григор първи стигна до минипробив, за 3:2 точки, след двойна грешка на Лацко, но словакът веднага се върна след страхотен печеливш ретур от форхенд на линията – 3:3. Последва и грешка от форхенд на Григор – нов минипробив за Лацко, за 4:3 в негова полза, но при 5:3 той направи фрапираща грешка от четири-пет метра от мрежата, като не можа да вкара уж лесно драйв воле. Така Григор стигна до сетбол, но на сервис на Лацко, който се спаси именно с начален удар за 6:6. И се почна драмата – Лацко стигна до първия си сетбол след страхотен форхенд по диагонала, Григор на свой сервис го спаси, поведе с 8:7, когато Лацко се спаси с ас, а след това удар по правата на Димитров излезе милиметри в аут и Димитров на свой ред спаси със сервис втория сетбол за Лацко – 9:9. Бърза комбинация от сервис и форхенд даде на българина трети сетбол, но сега словакът направи познатото упражнение сервис-печеливш форхенд и изравни за 10:10, а след това направи и ас, който беше потвърден с „Ястребово око” – 11:10 за него. И тук Григор рухна, правейки двойна грешка и сетовете станаха 1:1.

Трети сет


Третият сет започна по познатия начин – бърз пробив за Григор, този път на нула, след агресивна и печеливша игра на българина, гарнирана от впечатляващ минаващ удар от форхенд по правата. Този път обаче Димитров затвърди пробива, с ас и поведе с 3:0 гейма. Авансът на българина се задържа до 5:3 гейма и сервис за него за сета, когато Лацко реши да се „заяде” и стигна до три точки за пробив, не поредни. При първата Григор се спаси с добър втори сервис и ретур в аут на словака, при втората Димитров направи комбинация сервис-печеливш форхенд по диагонала, а при третата, след дълго разиграване, Лацко не издържа и вкара топката в мрежата. Така, в крайна сметка, Григор измъкна гейма и спечели третия сет с 6:3, повеждайки с 2:1 сета.

Четвърти сет


Четвъртата част тръгна отново по сценария на първите три – пробив за Димитров, след като българинът реализира още първия си шанс със страхотен форхенд по правата. Всъщност към края на третия сет статистиката сочеше 50 печеливши удара (с асовете) за Григор срещу само 24 на Лацко. При 2:1 за Димитров Лацко взе медицински таймаут, заради схващане в дясното бедро. Явно проблемът беше по-сериозен, защото определено Лацко почна да се движи по-схванато на корта и при 3:1 за Димитров, българинът стигна до три точки за пробив, но Лацко се спаси с мощни сервиси.

И когато всичко уж беше в полза на Григор, той по възможно най-глупавия начин допусна връщане на пробива – след сбъркан рутинен сечен бекхенд, с което Лацко изравни за 3:3 гейма. За малко провалът да стане пълен, тъй като Димитров стигна до 0:40 в подаването на словака, той успя да спаси и трите точки благодарение отново главно на добро представяне от сервис, но българинът показа психическа устойчивост и взе следващите две разигравания, като просто караше Лацко да рискува и словакът се проваляше – 4:3 за Димитров с пробив. Той бързо затвърди аванса за 5:3. Последва сервис гейм на Лацко за оставане в мача, в който нашето момче стигна до четири мачбола и реализира четвъртия, след като словакът не успя да се справи от форхенд при ниска топка на Григор. А за самия мач статистиката показваше - 64 печеливши удара на Григор срещу 32 за Лацко.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички