В страхотно зрелище Сок обърна Чилич за първи успех в Лондон


В страхотно зрелище Сок обърна Чилич за първи успех в Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

6794 0

Марин Чилич май се прости с шансовете си да се класира на полуфиналите на Финалите на ATP, след като беше обърнат от дебютанта Джак Сок след 7:5, 2:6, 6:7 (5).

Американецът започна колебливо мача и допусна пробив в края на първия сет, но след това беше безкомпромисен, печелейки два от сервис-геймовете на Марин Чилич. Така се стигна до решаваща трета част.

В нея контрола пое хърватинът, който пръв проби за 2:0 и поведе с 3:0, защитавайки пробива. Сок обаче не се предаде, стигна до пробив на свой ред и в крайна сметка мачът беше решен от тайбрек. В него Чилич отново стигна пръв до мини брейк, но последваха две големи грешки на хърватина, довели резултата до 4:5. В следващите две точки Сок сервираше и не сбърка - 5:7 и успех за него.

Така Чилич остава без успех след две трисетови битки. Шансовете му са минимални за класиране, като той трябва да се надява Зверев да спечели срещу Роджър Федерер, а след това и срещу Джак Сок, а на свой ред той трябва да бие швейцареца в четвъртък.

Освен това загубата му почти сигурно праща Григор Димитров в топ 5. Чилич се нуждае да излезе от груповата фаза, за да запази позицията си, дори Гришо да загуби и двата си мача до края на турнира.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Чилич започва убедително с гейм 0.

2:0 (пробив) - Двойна грешка на Сок донесе две точки за пробив на Чилич. Още при първата Сок закъсня за форхенд и прати топката в аут.

3:0 - Безпроблемно защитаване на пробива.

3:1 - Сок успя да се съвземе от ранния пробив и съумя спре пропадането си с гейм на 15.

3:2 (пробив) - Чилич беше изправен пред ситуация 30:30, но реагира отлично с ас, но след това прати бекхенд в мрежата. Сок построи отлична атака, след която стигна до точка за пробив, но Чилич успя да се защити. В последствие той удари лошо топката с ракетата и я прати в аут, срещайки втори брейк пойнт. Форхенд в аут от страна на ветерана предаде гейма в полза на Сок.

5:4 - Двамата си размениха по два бързи гейма на 0.

5:5 - Чилич се добра до 30:30 в подаването на Сок, но записа много слаб ретур и прати топката в мрежата. Американецът надделя в битка при мрежата и спчели подаването си.

6:5 - Гейм на 0 за Чилич.

6:6 - Гейм на 15 за Сок.

6:7 (5) - Чилич откри с точка от свой сервис, но Сок отговори с прекрасен форхенд по правата и директна точка от начален удар - 1:2. Първият мини пробив дойде в полза на Чилич, който се възползва от двойна грешка на съперника за 4:2. С феноменална точка обаче, достигайки почти невъзможна къса, закачила мрежата, Сок успя да върне мини пробива . Последва непредизвикана грешка от Чилич и Сок поведе с 4:5 и имаше два сервиса в следващите две точки. Първата точка той спечели с мощен бекхенд по правата - 4:6. Последва още една точка на неговата сметка - 5:7 и успех за американеца.

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - Чилич срещна точка за пробив още в първото си подаване, но успя да я защити с отличен сервис и удар от форхенд. Той обаче допусна двойна грешка и срещна нови две точки да бъде пробит. Едната беше отразена, но при втората Сок засипа съперника с форхенди и го принуди да сбърка!

0:2 - Макар и трудно, Сок успя да затвърди пробива си.

1:2 - Чилич печели на 30 и успя да спре свободното си падане.

1:3 - В инстински маратонски гейм Сок спаси няколко точки за връщане на пробива, но допусна двойна грешка в момент, в който сервираше да спечели гейма. В крайна сметка обаче, след 5 равенства Сок най-накрая записа 2 поредни точки и с брилянтна къса спечели битката.

1:4 (пробив) - След като не успя да пробие, на свой ред Чилич срещна две брейк точки. Първата беше отразена, след като Сок тръгна към мрежата и хърватинът записа отличен минаващ удар. При следващата обаче той не се нагласи добре с краката и прати топката в аут.

1:5 - Гейм на 0 за Джак Сок.

2:5 - Чилич отвръща също с бърз сервис гейм на 0.

2:6 - Никакви проблеми за Сок, който печели втория сет с гейм на 15.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - Джак Сок записа атрактивен уинър от форхенд ретур за 15:15, а сервисът на Чилич определено не вървеше, което помогна на американеца да натисне от форхенд и да стигне до точка за пробив (30:40). Първата беше отразена от Чилич, но при втората той прати форхенд в аут.

1:1 (пробив) - Чилич успя да се добере до равенство при 40:40 в подаването на шампиона от Париж и след добре построена атака към мрежата стигна до точка за пробив. Сок прати топка в аут и хърватинът върна пробива.

2:1 - Чилич печели на 15 и е първият тенисист, спечелил подаването си.

2:2 - Американецът също записа гейм на своята сметка, след като  Чилич на два пъти сбърка при атаки при мрежата.

3:2 - Нов бърз гейм за Чилич, който влезе в отличен ритъм на свой сервис.

3:3 - Чилич отново имаше своите шансове в сервис гейма на Сок, но две непредизвикани грешки дадоха частта на американеца (на 30).

4:4 - Двамата си размениха по един гейм на 0.

5:4 - Макар и с леки затруднения Чилич успя да вземе подаването си на 30.

5:5 - Бившият шампионт на US Open поведе с 0:15, а след това намали за 40:30 след слаб втори сервис на Сок. Американецът обаче надделя в следващото разиграване и не допусна да се стигне до драма в гейма.

6:5 - Нова порция грешки от ракетата на Чилич доведоха до ситуация 30:30. Хърватинът отново записа уинър, а след това непредизвикана грешка за ново равенство. С перфектен лоб Сок взе предимство, но мрежата помогна на Чилич да се предпази от късен пробив, а след това успя да спечели следващите две точки.

7:5 (пробив) - Хърватинът даде всичко от себе си, за да пробие своя съперник. Той записа бекхенд смач уинър, а след това и уинър по бекхенд правата за 0:30. Последва добър ретур и дълго разиграване, в което Чилич с прекрасен форхенд принуди Сок да сбърка - 3 сет бола за хърватина. Америкаецът запази присъствие на духа и успя да вкара първи сервис в следващите три точки, за да си даде предимство. Той отрази две от точките, но след това прати форхенд в мрежата - сет за Чилич.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Чилич е за втора поредна година в Лондон, но е пред угрозата отново да отпадне още в груповата фаза. Той загуби от Александър Зверев с 2:1 сета на старта на надпреварата и победата на Джак Сок е "задължителна" в неговата графа. Ако загуби от американеца, той със сигурност ще загуби позиции в световната ранглиста, като ще бъде изпреварен от Григор Димитров.

Освен това цялото напрежение е върху него. Джак Сок загуби с 0:2 от Роджър Федерер в първия си мач, което беше очаквано, но дебютанът показа отлична игра, разнообразие и най-вече спокойствие и желание да се забавлява на корта в "O2".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички