US Open 2015: Ще грабне ли Серина Уилямс Големия шлем?


US Open 2015: Ще грабне ли Серина Уилямс Големия шлем?
Снимка: Getty Images/Guliver

3370 0

Най-големият тенис корт в света – "Артър Аш", с 23 000 седящи места, най-грандиозната реклама, най-големият шанс ураган да мине и да спре всички мачове – всичко е "най", когато става въпрос за последния за годината турнир от Големия шлем – US Open. Откритото първенство по тенис на САЩ започва на 31 август, в 18:00 часа българско време и жребият е хвърлен – време е тенисистите да подпалят корта с гръмотевичните си изпълнения. Победители и победени, фаворити и аутсайдери, приятни изненади и горчиви разочарования – нека видим какво е положението с жребия. По традиция започваме с дамите.

Българското участие

Две са представителките ни в основната схема на US Open – Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева.

Само един поглед върху жребия им показва ясно коя е късметлийката – Пиронкова при всички положения. Тя се изправя в първи кръг срещу коравата германка Мона Бартел. Бартел е сочена за голям талант, но така и не успява да излезе от обхвата на 35-то – 65-то място в ранглистата. Двете с Цвети имат един мач на ниво WTA – през 2013 година, в Хобарт, Бартел побеждава с 6:3, 6:3. Иначе представянето и на Пиронкова, и на Бартел в US Open Series е сходно – Пиронкова победи Луцие Храдечка в Синсинати и изигра много стабилен мач срещу Серина Уилямс. Бартел игра и в Торонто, и в Синсинати, като записа един успех в Канада – над Шахар Пеер, а в Синсинати направи три победи, след като тръгна от квалификациите, за да загуби от Слоун Стивънс. Ако Цвети победи, което си е истинско тото за предвиждане, би играла във втори кръг с Олга Говорцова или с Ирина-Камелия Бегу, а в трети най-вероятно с финалистката от „Ролан Гарос” Луцие Шафаржова.

Прогноза: Втори кръг/Трети кръг

За разлика от Цвети, Сесил изтегли изключително тежък противник още в първи кръг – швейцарската сензация Белинда Бенчич, номер 12 в света. Бенчич спечели титлата в Торонто тази година, като победи световните номер едно и номер две Серина Уилямс и Симона Халеп, съответно на полуфинал и финал. Този резултат показва ясно какви са предварителните очаквания от мача между Бенчич и Сесил – убедителен успех за швейцарката. Разбира се, това сваля психическия товар от плещите на Сесил, която може да играе по-освободено, но основната разлика между двете ще е представянето на начален удар – Каратанчева е твърде крехка, за да се надява на успех, ако Бенчич е физически наред. Да не забравяме, че швейцарката се оттегли от Синсинати срещу Луцие Шафаржова заради болки в китката – ако този проблем не е отстранен, шансът на Сесил е с възможно най-дълги разигравания да го провокира отново.

Прогноза: Първи кръг

Фаворитите

Серина Уилямс


И дума не може да става някой друг да е по-голям фаворит от Серина. Защото тя се цели в нещо историческо – Голям шлем в една календарна година. По-малко от месец преди да стане на 34 години, Уилямс изглежда готова на всичко, за да обезсмисли окончателно съществуването на женския тенис. Уилямс идва в Ню Йорк след полуфинал в Торонто и титла в Синсинати, като и в двата турнира показа колебания, но показа и решимост да се бори до последно, да изтиска най-доброто от себе си. Което значи само едно – за да загуби в Ню Йорк, противничката ѝ трябва да извоюва победата, а не да се надява Серина да се самоунищожи.

Но преди голямото постижение, Фортуна винаги поставя най-големите препятствия. Жребият на Уилямс е кошмарен – тя започва с Виталия Дяченко, но в трети кръг най-вероятно ще се изправи срещу по-младата си версия в лицето на Слоун Стивънс. Стивънс игра осминафинал в Синсинати, където допусна обрат срещу Ана Иванович и има победа срещу Серина на Голям шлем – на четвъртфинал на Australian Open преди две години. През тази година Серина игра със Слоун на осминафинал на „Ролан Гарос” и трябваше да прави обрат след загубен сет с 1:6, така че и сега може да очакваме неприятности. Нататък Серина също изглежда не я чака нищо добро – осминафинал с Мадисън Кийс или Агниешка Радванска, като със сигурност Уилямс би предпочела полякинята пред младата си и мощно удряща сънародничка, с която игра на полуфинал на тазгодишния Australian Open. На четвъртфинал пък Серина най-вероятно би срещнала една измежду Белинда Бенчич, която я победи на полуфинал в Торонто и победителката в US Open Series Каролина Плишкова. Бенчич победи в Канада, след като Серина игра добре и швейцарката се пребори за успеха, като не получи нищо даром – така че внимание! На полуфинал пък дебнат Ана Иванович или Мария Шарапова, по-скоро сръбкинята предвид липсата на игрова практика на Шарапова, която не е играла официален мач от Уимбълдън насам. А на финал – Халеп, Вожнячки, Квитова, Шафаржова, Азаренка – кандидатки много. Ще успее ли Уилямс да вземе четвърта поредна титла в Ню Йорк и да затвори Големия шлем – предстои да видим.

Прогноза: Четвъртфинал/Шампион

Виктория Азаренка


Съвсем естествено е да се търси друг фаворит в половината на схемата, в която липсва Уилямс и този път ще подходя леко нестандартно, като заложа на белорускинята. Понастоящем номер 20 в света, Азаренка не показа нещо невероятно впечатляващо като резултат преди US Open, но победите над Петра Квитова в Торонто и над Каролине Вожнячки в Синсинати, при това като им отпусна общо 9 гейма, не може да не заострят вниманието. Азаренка можеше да стигне по-напред в Синсинати, но предпочете да спре срещу Павлюченкова заради болки в левия крак и да не рискува преди US Open.

В Ню Йорк Азаренка има вече два финала в кариерата си – през 2012-та и 2013-та година, като и в двата случая губи от Серина Уилямс. Сега белорускинята е в най-долната четвъртина на схемата, където тръгва срещу мощната Луцие Храдечка. Интересен мач Вика би имала в трети кръг, срещу Анжелик Кербер, а на осминафинал всички тенис фенове биха си пожелали среща с Луцие Шафаржова, която стигна до финала в Ню Хейвън. На четвъртфинал Азаренка най-вероятно би играла със световната номер две Симона Халеп, а на полуфинал – Вожняцки, Квитова, може би някоя изненада.

Прогноза: Финал/Осминафинал

Неизвестните величини

Белинда Бенчич


Младата швейцарка ясно показа, че има потенциала да стане бъдеща звезда, защо не и номер едно в света някой ден. На само 18 години тя записа впечатляващ резултат – титла в Торонто от най-високата категория турнири на WTA, след Големия шлем, като победи в последователни мачове Серина Уилямс и Симона Халеп. Бенчич се отличава с агресивна игра, с доминиращ форхенд и добър сервис – все неща, които са предпоставка за величие. Отделно тя показа, че има и психиката да се бори, след като не допусна обрат от Серина Уилямс в решителния трети сет на полуфинала в Торонто – а такъв се оформяше, както в много от великите победи на американката.

На US Open швейцарката ще участва за втори път в кариерата си, като миналата година игра четвъртфинал. Точно това стъпало е отново напълно по възможностите ѝ, а там всички биха очаквали нов мач на Бенчич със Серина Уилямс. Преди това швейцарката тръгва със Сесил Каратанчева, а интересен би бил мач с Винъс Уилямс в трети кръг. На осминафинал пък Бенчич може би би играла с Каролина Плишкова-  тенисистката, която спечели US Open Series и е понастоящем номер 8 в света. Бенчич може – остава само въпросът дали напълно се е възстановила от контузията в китката, заради която превантивно се отказа в Синсинати срещу Луцие Шафаржова.

Прогноза: Четвъртфинал/Финал

Луцие Шафаржова


Финалистката на „Ролан Гарос” безспорно израстна много този сезон и набира скорост преди US Open. Тя загуби рано в Торонто, от Дария Гаврилова, но в Синсинати игра четвъртфинал срещу Елина Цвитолина, а в Ню Хейвън се изправи на финал срещу сънародничката си Петра Квитова. Жребият за Шафаржова е безспорно доста приятен – в най-долната половина на схемата, като тя играе в първи кръг с Леся Цуренко. На практика преди осминафинала Шафаржова няма сериозен съперник, а вече там най-вероятно ще срещне бившата номер едно Виктория Азаренка. Чехкинята има само една победа в седем мача с Вика, но тази година е друг играч. Победи ли на тази фаза, следва потенциален четвъртфинал със Симона Халеп или някоя изненада, а вече на полуфинал само Фортуна знае – Каролине Вожнячки, Петра Квитова или някое неочаквано име.

Прогноза: Осминафинал/Финал

Приятните изненади

Ализе Корне


Симпатичната французойка също се намира в най-долната част на схемата, точно до световната номер две Симона Халеп. И най-интересното – дотук двете са играли четири мача, като Корне има три победи. Потенциална четвърта победа за Корне съвсем не е изключена, предвид много натоварения график на Халеп преди US Open. Халеп игра финали и в Торонто, и в Синсинати, т.е. вече десет мача на най-високото възможно ниво, като беше принудена да се откаже на финала в Торонто заради болки в лявото бедро.

Преди US Open Корне се представи по-силно в Торонто, където победи Карла Суарес-Наваро и Доминика Цибулкова, преди да отстъпи в голяма трисетова битка на Агниешка Радванска. Сега Корне тръгва с Куруми Нара, а очакваният сблъсък с Халеп ще е в трети кръг. Успее ли да се пребори, французойката вероятно ще играе на осминафинал с Тимеа Бачински или Сабине Лисицки, а вече евентуален четвъртфинал би бил с Азаренка или Шафаржова.

Прогноза: Четвъртфинал/Трети кръг

Ана Иванович


Седмата в света се радва на добър сезон, като преди US Open изигра два четвъртфинала – в Торонто и в Синсинати. Ню Йорк не е любимият град на Хубавата Ана – тя не е стигала по-напред от четвъртфинал, през 2012-та година. Сега обаче предпоставки за по-добро представяне има, макар че Иванович трябва много да внимава в първи кръг, където започва с Доминика Цибулкова, с която има четири мача и две победи. Нататък, в трети кръг, Иванович би могла да играе с Южени Бушар, но предвид трагичния сезон на канадката по-вероятно е да срещне американката Алисън Риск. На осминафинал пък може да станем свидетели на изцяло сръбски дуел с Йелена Янкович, а вече на четвъртфинал – Шарапова или Екатерина Макарова.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Потенциалните разочарования

Симона Халеп


Както вече стана дума в прогнозата за представянето на Корне, Халеп изигра доста мачове преди US Open, а когато става въпрос за такова представяне преди голям турнир, често-често на най-голямата сцена следва провал. На хартия тя е големият фаворит за поне полуфинал в долната част на схемата, даже финал, но не бива да се забравя, че US Open е най-слабият турнир на румънката от Големия шлем – тя има само осминафинал през 2013-та година. Освен очертаващия се като тежък мач с Корне в трети кръг, Халеп би имала и нелеко препятствие на осминафинал – срещу Лисицки или Бачински, която прави хубав сезон. А вече сблъсък на четвъртфинал с Азаренка или Шафаржова може да се окаже твърде много за дребничката румънка.

Прогноза: Трети кръг/Четвъртфинал

Мария Шарапова


Световната номер три не изигра нито един двубой преди US Open и въобще не е ясно в какво състояние ще се появи в Ню Йорк. При такива дълги паузи опасността от нарушен ритъм е голяма, но пък е възможно и голямата пауза да означава повече глад за игра – ще видим. Пред Шарапова потенциално първата голяма опасност е осминафинала, където би играла с мощната Елина Цвитолина или с крайно опасната левичарка Екатерина Макарова. И срещу двете Маша няма загуба, в общо осем мача, но винаги има първи път и кога по-удобен шанс от турнир след дълга пауза. Маша трябва да внимава и в трети кръг, където ще играе с една измежду Светлана Кузнецова, Кристина Младенович или Бояна Йовановски.

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал

И ако все пак е трудно да си представим твърде изненадващо отпадане на Шарапова, то кандидат номер едно за излизане от турнира още в първи кръг е Южени Бушар. Поставената под номер 25 в схемата канадка прави отвратителен сезон, с отпадания в първи кръг на „Ролан Гарос” и „Уимбълдън”, така че защо не хеттрик, след като излиза срещу борбената Алисън Риск – заслужава си един залог.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички