Роджър Федерер с пеРФектен финал на Уимбълдън


Роджър Федерер с пеРФектен финал на Уимбълдън
Снимка: Gulliver/GettyImages

4763 0

Най-успешният тенисист в модерната история на спорта Роджър Федерер спечели рекордна 19 титла от Големия шлем и рекордна 8-ма титла от Уимбълдън. Това той постигна след успех с 6:3, 6:1, 6:4 срещу хърватския №1 Марин Чилич. Срещата не бе никак равностойна, като контузия в стъпалото измъчваше шампиона от US Open 2014.

В първия сет срещата тръгна равностойно, двамата печелиха подаването си къде по-трудно, къде по-лесно. В петия гейм обаче ФЕдЕкс направи пробив и одържа подаването си до края на сета. 

Втората част бе ужасяваща за Марин Чилич, който взе подаването си едва веднъж и взе медицински таймаут след поражение с 6:1.

Третата част започна равностойно, но във важния седми гейм Маестрото от Базел стигна до пробив, благодарение на който стигна до успех в сета и мача, за да вдигне за 8-ми път трофея от Уимбълдън над главата си.

След 101 минути игра на Централния корт той стигна до успеха, който го изкачва до №3 в мъжкия тенис от следващата седмица.

Първи сет

0:1 - Марин Чилич имаше затруднения в откриващия си сервис гейм, но в крайна сметка откри резултата печелейки подаването си.

1:1 - Роджър Федерер стартира също трудно, като в неговото подаване се стигна до 40:40, но швейцарецът запази концентрация и изравни резултата.

1:2 - Вторият сервис гейм на хърватския №1 бе по-лесен, като той загуби само една точка.

2:2 - За разлика от Чилич, Федерер отново имаше проблеми на своя сервис гейм, като допусна изравняване при 30:30, а веднага след това и точка за пробив. Тя бе отразена с добър начален удар, който посрещащия върна в мрежата. Нови две грешки на Чилич помогнаха за изравняването в геймовете.

ПРОБИВ! 3:2 - Тежките геймове за двамата обаче не спираха до тук. След нови три грешки от ракетата на хърватина се стигна до 0:40 в неговото подаване. Той спаси първите две възможности, но при третата швейцарецът надделя и стигна до първия пробив в мача. 

4:2 - Федерер поведе с 40:0 и с грешка на Чилич при посрещане взе гейма.

4:3 - С два добри сервиса, Чилич взе преднина от 30 точки срещу съперника си. Последва добро разиграване за хърватина, но Федерер не се отказа и изравни резултата за 40 равни. С добър сервис Чилич затвори гейма.

5:3 - Познатият бърз гейм за бившия №1 му помогна да се доближи на гейм от първия сет.

СЕТ! 6:3 - Бившият №1 стигна до сетбол при 30:40, който бе отразен с добър сервис от шампиона на US Open 2014. Последва и втори сетбол, при който ФедЕкс бе безпогрешен и затвори първата част в своя полза.

Втори сет

1:0 - Вторият сет на финала започна с нов скоростен гейм от ракетата на носителя на 18 титли от Големия шлем.

ПРОБИВ! 2:0 - Последва нов труден гейм за Чилич, който допусна да се стигне до точка за пробив при 30:40, а с бекхенд в аут предаде подаването си.

3:0 - Последваха нови непредизвикани грешки от ракетата на Чилич, които наброяват 15 в момента и това доведе до нов бърз гейм на сметката на швейцареца.

3:1 - Отново трудности при началния удар на Чилич направиха резултата 30:30, но в крайна сметка той спечели първия си гейм в сета.

4:1 - Федерер записа пореден лесен гейм на сметката си, доближавайки се до спечелването на сет №2.

ПРОБИВ! 5:1 - Шестият гейм в сета бе изпълнен с обрати, като Чилич спаси скрит сетбол, но в крайна сметка изгуби подаването си.

СЕТ! 6:1 - Без никакви затруднения ФедЕкс взе подаването си на 0, а с това и сета.

Трети сет

0:1 - Третатат част стартира по прекрасен начин за Чилич, който взе откриващия гейм.

1:1 - Швейцарският тенисист отговори подобаващо, за да изравни резултата.

1:2 - И отново шестият в света трудно взе подаването си, като му се наложи да спаси и точка за пробив.

2:2 - Федерер поведе с 40:15 след няколко добри разигравания.: Хърватина не се отказа и се завърна в гейма, като изравни резултата. Това не спря швейцареца и той затвори часта в своя полза.

2:3 - В петия гейм отново не се стигна до пробив, след като Чилич опази подаването си с помощта на мощния си сервис.

3:3 - Гейм, който продължи по-малко от минута и Федерер изравни резултата.

ПРОБИВ! 4:3 - В така важния седми гейм от сета Маестрото от Базел стигна до две възможности за пробив при 15:40 и след форхенд в мрежата на Чилич се стигна до първи пробив в сета.

5:3 - И отново - безпроблемен гейм за Федерер, с който се доближава само на гейм от мечтаната 8-ма титла в Ол Инглънд Клъб.

5:4 - Чилич стартира с ас и печелившо излизане на мрежата, а до края на гейма допусна Федерер да вземе само една точка.

СЕТ! 6:4 - Странно за всички, но швейцарецът стартира притеснено гейма и сбърка за 0:15. Последваха обаче две безпроблемни разигравания, след които Роджър Федерер стигна до шампионски точки. Не закъсня и реализирането на тази така важна точка, с която той спечели рекордна 8-ма титла от Уимбълдън.

Преди мача

Роджър Федерер е безспорно фаворитът в двубоя на най-любимия си турнир. През този сезон той демонстрира страхотна форма, след като през януари спечели петия си Australian Open, а сега изглежда напълно готов за 19-та си титла от Шлема. ФедЕкс стигна до борбата за титлата без да загуби сет.

Миналият сезон Милош Раонич препъна Федерер в "Ол Ингланд Клъб", но канадецът сега се оказа леко препятствие за швейцареца в 1/4 финалите, а в предната фаза Григор Димитров оказа слаба съпротива на своя идол. В полуфиналите Федерер имаше известни затруднения срещу Томаш Бердих, но отново записа чиста победа в три сета.

Марин Чилич затвърждава силната си игра на трева и заслужено стигна спора за отличието. След запомнящия се US Open 2014, сега хърватинът прави поредната си страхотна серия и е на път отново да изуми света.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички