Наоми Осака пребори Квитова на финала в Мелбърн и се изкачи на световния връх


Наоми Осака пребори Квитова на финала в Мелбърн и се изкачи на световния връх
Снимка: Getty Images/Gulliver

2055 0

Японката Наоми Осака спечели втора титла от Големия шлем, след като победи Петра Квитова от Чехия със 7-6(2), 5-7, 6-4 в много драматичен и атрактивен финал на Australian Open.

С този успех 21-годишната тенисистка си осигури изкачване на върха в световната ранглиста за първи път в кариерата си. Тя триумфира на последния турнир от "Шлема" за миналата година - US Open. Японката също досега не е губила финал в турнир от "Големия шлем".

Срещата продължи над два часа и половина на корта. Първият сет бе най-оспорван, като се реши и в тайбрек. В седмия гейм Квитова имаше прекрасна възможност да вземе първата част, но Осака се измъкна от 0:40, и с 5 поредни точки успя да спаси гейма. В следващите геймове двете тенисистки печелеха лесно подаванията си. При 6:5 чехкинята отрази два брейкпойнта, които бяха и сетболи. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Осака взе инициативата от самото начало, като спечели първите две точки, а после поведе с 5:1 и успя да задържи преднината си и даде още точка на Квитова. Най-драматичен бе краят на втория сет. Тогава Осака изпусна три мачбола и не успя да затвори мача при 5:3 в своя полза в него, като емоциите след това надделяха и се разплака.

Въпреки това обаче Осака успя да се събере за решителния трети сет. Още в третия гейм успя да пробие, а след това и да затвърди пробива, за да си осигури преднина от 3:1. В седмия гейм Квитова отново се измъкна, за да остане в мача, като се спаси от 0:40 на свой сервис. После двете си размениха подаванията, а чехкинята така и не можа да върне пробива, като сета бе затворен при 4:6 за Осака.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички