Australian Open 2015 - турнир за историята (ВИДЕО)


Australian Open 2015 - турнир за историята (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

2647 0

Завърши първият турнир от Големия шлем за годината – Australian Open. На него коронясани бяха Новак Джокович при мъжете – за пети път и Серина Уилямс при жените – за шести път, като и в двата случая говорим за рекорди. Никой при мъжете преди Джокович в Оупън ерата няма толкова купи в Мелбърн, а Серина е играчът, който води в тази класация на Australian Open както при жените, така и въобще. Винаги има малко тъга, когато толкова голямо състезание приключва и по-сивото ежедневие се завръща. Но всяко нещо си има край – и хубавото, и лошото. Да видим какво ни поднесе тазгодишният горещ австралийски тенис

Изводите


Старите са на мода – и при мъжете, и при жените. Всъщност след Australian Open вече имаме отново голяма четворка при мъжете, тъй като с достигането си до финал Анди Мъри отново се завръща под номер четири в света.

Какво друго при мъжете – кратката статистика от сблъсъка между старото и новото поколение е 9:1 сета. Новак Джокович с лекота преодоля с 3:0 сета на четвъртфинал Милош Раонич, на същата Станислас Вавринка срещна затруднения срещу Кеи Нишикори чак в тайбрека на третия сет, когато изтърва пет поредни мачбола, но все пак си взе победата с 3:0 сета. Единствено Григор Димитров създаде проблеми на Анди Мъри и трябваше в мача им от осминафинала да се стигне до пети сет, но нашето момче трепна. Въпреки това точно Григор демонстрира, че заради най-разнообразния си арсенал от удари има най-добра възможност да опъва нервите на големите кучета в играта. За Димитров остава само да достигне до тази фаза на играта, в която ще знае във всеки един момент кое от оръжията му ще е най-ефективно. Защото когато в тениса си надарен с много, често не знаеш кое е най-доброто.

При жените коментарът е кратък – докато Серина Уилямс може да замахва над рамо, няма кой да ѝ оспорва господството. Американката е неотразима на сервис, особено на по-бързи настилки и с чудовищния си начален удар неутрализира вече малко по-бавното си движение по корта, като дори и да губи от основна линия, тя си връща с начален удар.

Формулата на успеха


Затвърждава се мнението, нещата се завъртат огледално. При жените доминацията на един играч – в случая Серина Уилямс, се дължи на едно оръжие – сервисът. Като линейна скорост нейният начален удар не е най-силният – вижте само този на Мадисън Кийс, но като вариация – въртелив, подсечен, плосък, дори с кик, той е най-добрият.

При мъжете нещата са коренно противоположни – сервисът реши титлата, но не заради невъзможното за противника за изпълнение, а заради много силните ретури. Показателно е кой беше на финала – двамата най-добри в света по този показател. Точно затова сервисът се превърна в решаващата дума в най-ключовите моменти от финала, когато мачът навлезе в четвъртия си час и реакциите на посрещащите станаха по-бавни – който успееше да изненада ретура, той печелеше. И всъщност голямата титла дойде при този, който успя да устиска повече на начален удар пред страховития ретур на съперника – в случая Новак Джокович. Разбира се, и задължителното – не си ли на максимална степен подготвен физически, не можеш да мечатаеш за нещо голямо.

Впечатление направи подсеченият сервис на Анди Мъри в хода на целия турнир от дюс полето на форхенда на противника, с който той спечели куп леки точки.

Мачовете на турнира

При дамите е ясно – финалът между Серина Уилямс и Мария Шарапова безспорно беше най-качествен, а и най-драматичен. Паметни ще останат спасените два мачбола от рускинята, която рискува на максимум с форхенда си и го вкара на невъзможни за спасяване места от Уилямс. Шарапова спаси и два мачбола в срещата си с Екатерина Панова във втория кръг на турнира - мач, който също заслужава признание.

При мъжете трудно би могъл да се избере един изпъкващ над другите двубой, но все пак, като показано качество, интензитет на играта и драма отличаваме Анди Мъри – Григор Димитров. Финалният мач между Джокович и Мъри също заслужава признание, но там геврекът, който Ноле изпече на Мъри в четвъртия сет, сваля доста от цялостното ниво. Освен това срещата на Рафаел Надал с Тим Смичек и петсетовата победа на испанеца във втори кръг на състезанието ще бъде запомнена от мнозина.

Ударите на турнира


За всички българи, а и не само, ударът на турнира е на Григор Димитров. Той го направи в много важен момент – за 4:2 точки в тайбрека на втория сет срещу Анди Мъри.

За финал

Успеваемостта в прогнозите на Sportline.bg и Actualno.com за развитието на мъжкия и женския турнир доста се различават.

Безспорно сме по-добри в предвижданията при мъжете – познахме шампиона Джокович, познахме, че Анди Мъри има силите да стигне до финал, познахме, че Рафаел Надал няма да има добър турнир, познахме и с абсолютна точност докъде ще достигне Григор Димитров. Не уцелихме коя ще е изненадата на турнира – Ник Кирьос като че ли заслужава най-много това признание, но по-скоро заради обстоятелствата, които му отвориха пътя до четвъртфинал, без да му се налага да играе с Роджър Федерер. Федерер всъщност беше и горчивото разочарование при мъжете – загуба още в трети кръг на турнира.

При жените Серина Уилямс опроверга прогнозите ни и показа, че когато сервисът е на линия, няма спирка. Най-голямата опасност за Серина беше на осминафинал, както очаквахме, но там тя успя да обърне Гарбине Мугуруса, като не ѝ позволи да вземе ранен аванс от пробив в решителния трети сет. Уважение заслужава и Мария Шарапова, която направи отличен турнир и се бори страхотно на финала, но отстъпи. Нашата Цвети Пиронкова взе една победа, което е доста добър резултат като цяло за нея. Разочарованието беше Петра Квитова, а безспорната изненада – Мадисън Кийс, която игра на полуфинал в турнира и загуби от Серина Уилямс, като преди това отстрани точно Квитова.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички