Унищожителният сервис на Серина Уилямс ѝ спечели титлата на Australian Open


Унищожителният сервис на Серина Уилямс ѝ спечели титлата на Australian Open
Снимка: Getty Images/Guliver

2770 0

Шест от шест – това вече е статистиката на Серина Уилямс на Australian Open. Уилямс за пореден път доказа, че докато има чудовищния си сервис, няма кой да я измести от мястото на най-добра в света на женския тенис.

В днешния финал Серина взе 16-та поредна и общо 17-та в 19 мача срещу Мария Шарапова. Резултатът в полза на американката беше 6:3, 7:6 (5). Титлата е 19-та от Големия шлем за Серина и тя е вече на само три трофея от изравняване на рекорда на Щефи Граф от 22 титли от тези най-силни в професионалния тенис турнири.

Първи сет


Срещата започна по крайно познат начин – пробив за Серина Уилямс, която не остави Шарапова да вземе откриващия гейм на мача, в който сервираше. Рускинята имаше три шанса да го стори, но американката намираше мощен ретур в тези шансове и накрая Шарапова направи двойна грешка точно на първата точка за пробив в мача.

В следващите четири гейма и двете заиграха на много високо ниво – сервисът на Серина беше страхотен, но Шарапова направи една-две много впечатляващи топки, включително къса и прехвърлящ удар от воле, посрещайки изстрел от упор на мрежата на Уилямс. Точно тогава заваля проливен дъжд и играта беше прекъсната, докато бъде спуснат покрива на корта.

След подновяването бързо стана ясно, че паузата е била изцяло в полза на Уилямс. Тя заби два страхотни сервиса, за да си вземе подаването за 4:2 и проби на нула обърканата и разконцентирана Шарапова, която сякаш беше изгубила всичките си умения за пет-десет минути почивка.

При 5:2 гейма в полза на Уилямс дойде ред тя да се отпусне, Шарапова стигна до 0:40 и успя да пробие, след като Серина направи двойна грешка на третия шанс, спасявайки първите два с мощен бекхенд и с ас. Но най-логичното за женски мач бързичко се случи – пак пробив, пак на нула и 6:3 за Уилямс.

Втори сет


Серията на Серина сякаш нямаше край – общо 10 поредни точки с края на първата част и началото на втората, което ѝ даде аванс от 1:0 и 15:40 на сервис на Шарапова. Уилямс си взе гейма с три поредни аса, но когато дойде ред да вземе някой от двата шанса, Серина при четири поредни сервиса на Шарапова пипна топката точно три пъти – 1:1.

Оттук насетне задачата на Мария беше да се държи близо до Серина и да дебне за разколебаване на начален удар. Рускинята започна да напипва ритъм и агресия от основна линия, но пък началният удар на Уилямс беше страхотно предизвикателство. В петия гейм, при 2:2, Шарапова стигна до 0:30 след страховит ретур от форхенд по диагонала, но Уилямс отговори с два аса, невърнат сервис и отново ас. И веднага след това американката обърна развоя на сервис гейма на Шарапова – от 30:0, Уилямс наниза три поредни точки след размазващи ретури и след грешно решение на Мария при възможност, в която можеше да играе форхенд диагонал и да вземе точката. Шарапова се спаси след грешка на Уилямс от бекхенд, след това за малко не подари точката от метър на мрежата, когато пак подаде топката на Уилямс и оцеля след грешка на американката и в крайна сметка взе гейма – 3:3.

Ключов седми гейм – и пак 0:30 на сервис на Уилямс, след страхотен форхенд по правата на рускинята и елементарна грешка на американката при плачеща за завършване топка. Отговорът – невърнат сервис, ас и ас. За разлика от предния път обаче Шарапова изравни за 40:40 след хубав ретур и унищожителен втори, печеливш удар от форхенд. Уилямс отговори с нов невърнат сервис, а след това направи невероятна глупост – изрева триумфално преди да е спечелила точката и съдията даде разиграването за Шарапова. Съответно рускинята се добра до точка за пробив след нов печеливш удар и Уилямс пак пусна в игра сервиса, завършвайки гейма с ас.

5:4 за Уилямс – и сервисът на Шарапова изчезна. Тя заигра изцяло на втори начален удар, изпусна да поведе с 40:30 след пропуск по къс диагонал – напълно възможен за реализация удар и се стигна до мачбол. В този момент Мария стисна зъби и направи това, което прави през цялата си кариера – игра на риск и заби невероятен форхенд точно в ъгъла на полето, който дори Уилямс аплодира. След това Уилямс пропусна да накаже недобра къса топка на Шарапова и рускинята оцеля – 5:5.

Битката продължи и в 11-тия гейм, когато Уилямс не допусна от 40:40 да има точка за пробив и завърши с ас. Шарапова отговори с гейм на нула и вкара сета в тайбрек. Там рускинята стартира с уникален завършващ форхенд-ретур по правата, при това на първи сервис на Уилямс. Американката отвърна също с хубав ретур, при който Шарапова закъсня и не прехвърли мрежата. Последва и печеливш ретур от форхенд на Серина – 2:1 точки за нея, с общо три минипробива. Дойде и ас номер 17 за 3:1, както и нов мощен форхенд, който рускинята не успя да контролира – 4:1. Последва елементарна грешка на бекхенд на Уилямс, която вкара топката в основата на мрежата  - 4:2 за американката. Уилямс направи и нова нетипична за нея грешка за 4:3, но след това извоюва с форхенд осмата точка – 5:3. Шарапова направи сечен ретур от форхенд и Серина не прецени добре топката, замахна твърде силно и минипробивът беше върнат – 5:4. Уилямс обаче отговори с убийствен форхенд ретур по обратния диагонал за 6:4 – още два мачбола. Първият беше спасен след изумителен втори сервис на Шарапова, бит с всичка сила и размазващ форхенд по правата, а при втория драмата стана пълна – ас на Уилямс, но съдията даде закачане на мрежата! Серина обаче не трепна и повтори изпълнението, този път без да закача мрежата – 18-ти ас и 7:5 точки в тайбрека.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички