За трети път Новак Джокович съкруши Анди Мъри на финал в Мелбърн


За трети път Новак Джокович съкруши Анди Мъри на финал в Мелбърн
Снимка: Getty Images/Guliver

2495 0

7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0 - това е цифровото изражение на епичната драма, в която се превърна поредният финал при мъжете на Australian Open. За пети път победител в Мелбърн е Новак Джокович, който става първият тенисист при мъжете с такова постижение в Оупън ерата. В три от случаите Ноле побеждава на финала Анди Мъри, като третата серия от това съперничество я видяхме днес. Джокович няма загубен финал в Мелбърн, а победата му срещу Мъри е 16-та в 24 сблъсъка.

Според мнозина мачът щеше да се превърне в изтощителна битка от основна линия, като оръжията на двамата бяха следните: при сервиса предимство за Мъри при първи начален удар, особено подсечен по диагонала, а и като скорост, при втори сервис по-висока линейна скорост и повече сигурност в началния удар на Джокович. От основна линия експертите отчитаха по-остро изпълнявания форхенд на Мъри, но този на Джокович от години си е страховито оръжие и може да се каже, че е по-стабилния удар. На ретур Мъри имаше най-добро представяне в хода на турнира и то заради инстиктивния си елемент на блок в изпълнението на удара, но е факт, че и ретурът на Джокович е страхотно оръжие в най-големите мачове. На мрежата Мъри определено цялостно има предимство и е по-техничен. В психическо отношение беше ясно – Джокович има предимство, най-малкото защото вече три пъти беше печелил в Мелбърн срещу Мъри – 3:0 сета на финала през 2011 година, 3:2 сета на полуфинал през 2012 година и 3:1 сета на финала през 2013 година.

Първи сет


Ретурът на Мъри блесна още в третия гейм на сета, а шотландецът направи и уникален форхенд-диагонал, за да си извоюва 0:40. Джокович обаче спаси и трите шанса, като най-зрелищно беше изпълнението за 30:40, когато сърбинът направи две много трудни волета. Всъщност Ноле взе гейма с ново акуратно излизане на мрежата, точно в стил „Борис Бекер” – припомняме, че германската тенис легенда е част от щаба на Ноле вече втора година.

И както се случва много често в тениса, още в следващия гейм Новак проби – на 15, след като си извоюва 0:40, правейки два брутални форхенда и за капак завършващ форхенд от ретур по диагонала – 3:2 за световния номер едно.

Пробивът постави нещата в нова светлина – Джокович стана по-агресивният и определено изтика Мъри по-назад, завладявайки основната линия. Шотландецът, обаче, показа, че е топ играч в седмия гейм, когато приспа Ноле в две разигравания, направи феноменален ретур от бекхенд, с който засече много лошо сърбина на мрежата и ... 15:40! В този момент всички фенове на Мъри се присетиха за репертоара му от псувни, защото той изтърва и двете точки, макар че особено при втората възможност шотландецът беше по-агресивен, изгради предимство и не прояви достатъчно търпение, за да вземе своето. Все пак, при шестия шанс за пробив в този сет, Мъри най-сетне дочака щастлива за себе си развръзка, след грешка на Джокович от бекхенд.

Въпреки върнатият пробив, Мъри беше играчът с по-големи затруднения – любимият ми в хода на турнира подсечен сервис на форхенд не му даваше предимство и Джокович все по-често правеше все по-опасни ретури. Логично, след като загуби сервиса си в седмия гейм, сърбинът пак притисна по-пасивния Мъри, извоюва си две точки за пробив и на втората шотландецът изкара топката далеч в аут – 5:3 за световния номер едно.

Вбесеният от играта си на начален удар Мъри веднага реагира при сервис гейма на Джокович за сета и успя да направи рибрейк след поредица от страхотни изпълнения – разиграване с два лоба и завършващ форхенд, уникален завършващ бекхенд по правата и за финал още един бекхенд, по диагонала, който Джокович само подпря за аут. Допълнително на Мъри помогна и факта, че при 30:30 в предния гейм опита контрапие по къс диагонал след излизане на мрежата на Джокович, което закачи филето на мрежата и отиде в аут, но сърбинът се извъртя в посоката на удара, подхлъзна се и падна лошо на дясната си ръка и си ожули палеца, което явно го позаболя и се отрази на концентрацията му в решителния сервис гейм.

В крайна сметка, след три поредни убедителни сервис геймове от 5:4 за Джокович, се стигна до тайбрек. Там Ноле тръгна с двойна грешка, но бързо върна минипробива след добър форхенд по правата и изравни след комбинация сервис-бекхенд по диагонала – 2:2 точки. Сърбинът обаче бързо направи нова непредизвикана грешка – от форхенд и нов минипробив за шотландеца, 3:2, който навреме обърна бекхенда по правата в следващото разиграване – 4:2. С уж добър аванс, Мъри побърза веднага да направи подарък на Джокович – двойна грешка и 4:3. Световният номер едно изравни за 4:4 след поредното дълго разиграване и грешка от форхенд на Мъри. Отново шотландецът направи грешка за 5:4 в полза на Ноле, след прибързано решение за силен бекхенд по правата. С добра атака след сервис Мъри изравни за 5:5, но след това направи непростима грешка при излизане на мрежата, когато избра да атакува форхенда на Ноле и сбърка сравнително лесното воле – сетбол на собствен сервис за Джокович. Той игра за ас, но изкара с малко първия сервис, но пък Мъри му направи страхотна услуга и сбърка ретура на втория начален удар – 7:5.

Втори сет


Втората част тръгна с много лошо подхлъзване на Джокович, при което той си обърна глезена и това оказа мигновено влияние. Мъри проби за 2:0 след три поредни непредизвикани грешки на сърбина. Ноле обаче сякаш се отпусна психически след получените болежки, направи две страхотни точки след излизания на мрежата и получи шанс за връщане на пробива и го реализира след елементарна грешка от форхенд на Мъри. Нещо повече – след този рибрейк Джокович изведнъж забрави за каквито и да е проблеми в глезена и се разигра по познатия начин, като набързо проби отново Мъри, при това на нула, в петия гейм, след комбинация от съкрушителни удари, особено от форхенд.

При 4:3 за Джокович се получи по-дълга пауза между геймовете заради суматоха сред публиката, опънат плакат „Australia Open for refugees” и намеса на стюардите, а това позволи на Мъри да се фокусира и той върна пробива, показвайки страхотна игра и невероятна поредица от много дълбоки удари, чистещи основната линия. Ноле също помогна малко, след като първият му сервис поизчезна.

При 5:4 за Мъри шотландецът обърна сервис гейма на Джокович от 40:15 за сърбина до шанс за пробив, след много смела игра, подпомогнат и от една непредизвикана грешка от форхенд. Точно на най-важната точка обаче Мъри направи непредизвикана грешка и макар да се бори като лъв след това, минавайки през още две равенства, Джокович се спаси.

Драмата се разгоря с пълна сила и при 5:5, когато Джокович изпусна две точки за пробив – скрити сетболи, след това Мъри отърва кожата и за трети път – с ас и измъкна в крайна сметка много важния сет. Логично отново зрителите видяха тайбрек, в който пак Мъри тръгна с минипробив аванс за 2:0 точки и този път разви преднината си с 4:1 точки. Шотландецът направи нов минипробив, за 5:2 точки, макар и с малко късмет, защото в предпоследния удар не потърси контрапие, но Джокович вече беше много изморен от интензитета на размяната и не можа да намери правата. Мъри спечели по подобен начин и следващата точка, след тежък форхенд по правата – 6:2, но след това изтърва елементарна топка на метър от мрежата, пресилвайки безумно удара по правата – 6:3. Все пак Анди взе своето след извънземен ретур от форхенд за 7:4 точки!

Трети сет


Мъри започна толкова важната част с пробив – на 15, след няколко страхотни и мощни контраатаки, а Джокович за пореден път се подхлъзна в решителен момент, когато опита силен удар от форхенд по правата и логично с оглед на нестабилността в краката го сбърка. Този път обаче шотландецът затвърди аванса си, при това с гейм на нула. Все пак Джокович бързо получи шанс да се върне в сета и върна пробива за 2:2 гейма, когато Мъри взе грешно решение за атака по правата от бекхенд, стана 15:40, шотландецът заби ас, но при втория шанс Ноле направи хубав ретур и след като с малко късмет един форхенд кацна на основната линия, сърбинът дочака грешка на Мъри.

При 3:3 гейма печеливш форхенд по правата на Мъри му даде шанс за нов пробив, но Джокович направи фамозно излизане на мрежата и с добре подсечено воле се спаси и измъкна седмия гейм. Това мигновено се отрази на Мъри и Джокович го издебна, след като шотландецът направи две поредни грешки заради рискови решения, излезе и лошо на мрежата, където беше наказан от Джокович – 0:40. Съответно пробивът дойде на 15, след двойна грешка на Мъри – 5:3 за Ноле и сервис за сета. И сърбинът не сбърка, затваряйки частта с нов гейм на 15 – 6:3.

Четвърти сет


Началото и на тази част беше познато – с пробив, но на сметката на Джокович, след три грешки от форхенд на Мъри по правата, гарнирани от чудовищен форхенд-ретур на Ноле точно на основната линия, който шотландецът само изгледа.

Пробивът беше последван светкавично от още един, след като Мъри вече блокираше и сбърка елементарен форхенд от печеливша позиция при 15:40 в третия гейм. Това беше и краят, а Мъри рухна тотално и всъщност не взе нито един гейм до края на мача, завършвайки крайно горчиво епичния финал - с геврек на сметката си. Така Джокович направи нещо знаменито - той спечели на нула решаващия за победата сет и на полуфинала срещу Вавринка, и на днешния финал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички