Заради ужасното време: Чак от 13 май може да започне спасителна операция от лагер 3 нагоре към върха


Заради ужасното време: Чак от 13 май може да започне спасителна операция от лагер 3 нагоре към върха
Снимка: Фейсбук на Петров

4439 0

Посланикът на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу даде специална пресконференция във връзка със спасителната операция по издирването на алпиниста Боян Петров. "Китай е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Спасителите са разделени в три групи", заяви той.

"Спасителният екип от Китай се ръководи от най-големия китайки алпинист и началник на тибетския автономен регион. В издирващия екип са включени китайски алпинисти, които са изкачвали много често високи планини, заяви посланикът. Спасителният екип се дели на 3 групи. Първата група от 12 души са тръгнали от базовия лагер, който се намира на 5800 метра към лагер 1, който се намира на 6 400 метра. За утре е предвидено 7 от тези 12 спасители да тръгнат към лагера, който е на 6 800 метра надморска височина. Те ще пристигнат на лагер 3, който е на 7 300 метра преди да свърши утрешния ден. 

В момента спасителите не могат да провеждат спасителна операция на височина над 7 300 метра. Според прогнозата на времето, днес е облачно и има вятър от 10 до 16 м/с, а температурата от - 12 до - 26 градуса. Утре времето ще бъде облачно с кратък снеговалеж и вятър. На 13 май може ми ще има кратък период, в който ще има кратко подобряване на времето. Има група, която е на път към лагер, въпреки че времето е много лошо и планират от 13 май да започне спасителна операция от лагер 3 нагоре към върха", разкри още подробности посланикът. 

"Два хеликоптера от Непал вече са пристигнали и в момента остават в очакване на 3 700 надморска височина. Намират се около 25 км от върха. Вчера специално от хеликоптерите от китайската страна е направен паркинг за тях, като временно летище и предствителите от ВВС база от Китай, за да са в отлично състояние хеликоптерите. Точно заарди времено не може в момента да летята и са в режим на готовност да излетят. Когато времето е подходящо, те ще летят около лагерите в рамките на 10 км", допълва още Хайджоу.

На 6 май в Китай са получили информация за изчезването на Боян Петков. Около 11:42 на 7 май посолството е информирано от посолството на България с молба за издирване и спасяване. На 9 май на срещата с Бойко Борисов той лично изразил молба Китай да засили спасителните операции. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички