За Париж 2024: България получи първа квота за спорт, в който сме печелили златото (кану-каяк)


За Париж 2024: България получи първа квота за спорт, в който сме печелили златото (кану-каяк)
Снимка: Getty Images

1042 0

България получи първа квота за родния кану-каяк за Олимпийските игри в Париж, които ще се състоят през 2024 година. Тя е за К1 500 метра жени и е на сметката на Йоана Георгиева. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на Българската федерация по кану-каяк.

Георгиева стана втора на Б финала на Световното първенство в Дуисбург, Германия (което се състоя в края на август 2023 година). По този начин спечели и въпросната квота. Ето и цялото съобщение без редакторска намеса:

"На 04.09.2023г. в офиса на БФКК и БОК постъпи писмо от Международната федерация по кану-каяк, с което ни информират, че имаме квота на К1 500м жени, в лицето на Йоана Георгиева.

Йоана Георгиева се класира 2-ра в Б финала на Световното първенство в Дуисбург, Германия, което се проведе от 21-27.08.2023г., така тя спечели първата квота за България в кану – каяк за Олимпийските игри в Париж през 2024г.

Месец преди това Йоана Георгиева спечели титлата на 200 метра едноместен каяк при девойките до 23 години на Световното първенство по кану-каяк в Аурондзо (Италия) и сребърен медал - в дисциплината К1 500 метра" - гласи обръщението.

Именно на кану-каяк Любомир Любенов печели златен медал за България на Олимпийските игри през 1980 година в Москва. Той печели и сребро на Игрите, като Ваня Гешева също остава втора на 500 метра. С бронзови медали тогава се окичват Борислав Ананиев и Николай Илков в двойка и Борислав Борисов, Божидар Миленков, Лазар Христов и Иван Манев в четворка. Това е най-успешната година на олимпийски игри за България в този спорт.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички