Блестяща 3-ка остави България напред при 1,8 секунди до края, НО се сринахме по пътя към Париж 2024


Блестяща 3-ка остави България напред при 1,8 секунди до края, НО се сринахме по пътя към Париж 2024
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1560 0

Националният отбор на България по Баскетбол потегли с поражение в предквалификациите за Олимпийските игри в Париж. "Лъвовете" загубиха със 71:80 от Украйна в изключително драматичен двубой.

След мощна първа четвъртина украинците дръпнаха със 17 точки. В следващите части те бяха постепенно стопени, а при оставащи 1,8 секунди до края България дори водеше с 68:66. Дотам се стигна след блестяща тройка при наше нападение, при което часовникът бе изстискан. Алекс Симеонов стреля през човек и от нулев ъгъл.

За съжаление, след прекъсване и игра от нашата половина съперникът стигна до кош и фал, като наказателният удар бе пропуснат, за да се стигне до продълженията. В тях тройките и високият център на опонента бяха решаващи (по-долу в материала прочетете повече за срещата).

Припомняме, че България е в група с Украйна, Исландия и Турция. Първите два тима в класирането отиват към полуфиналите, където ще играят срещу лидерите от групата, в която са Хърватия, Белгия, Нидерландия и Швеция. Регламентът е такъв, че само победителят в своеобразния финал, идващ след полуфиналите, ще се класира за основната фаза на квалификациите за Олимпийските игри в Париж.

Домакин в тази преквалификационна група е Турция, като още утре (13.08) "лъвовете" срещат домакина в Истанбул. Последният двубой е срещу Исландия и ще се състои във вторник (15.08).

Още от самото начало на днешния мач украинците потеглиха силно чрез своя център Вячеслав Петров. Високият състезател се възползва от ниските играчи на "лъвовете" и реализира първите пет точки, за да поведе неговият тим със 7:2. Постепенно разликата бе увеличена до 9 точки при 16:5, а съперникът имаше все така значително превъзходство при борбата за въздушните топки. Първата четвърт приключи с най-голяма разлика от всички - 27:15 в полза на Украйна.

Проблемът за България при стрелбата от тройката продължи и през втората четвъртина, като в даден момент родните представители бяха 0 успешни от 6 опита. Все пак се стигна до миникриза при съперника и макар той да излезе сравнително бързо от нея частта бе спечелена от "лъвовете" с 6 точки разлика, за да стопят пасива си до 40:29.

Разликата дори падна до 7 точки след силна българска серия, като родният тим излезе пределно мотивиран след почивката. И третата четвъртина отиде на сметката на нашия тим, но за съжаление, след силното начало допуснаха по-слаб период и в крайна сметка преди старта на последната част резултатът бе 55:48 за съперника.

Още на старта на последната четвърт пасивът ни падна до 4 точки след тройка на Алекс Симеонов, като веднага след това последва и грешка при съперника, след която Деян Карамфилов реализира за 55:53 и само 2 точки пасив. Последва силна серия за Украйна и разконцентрирани моменти в нашия тим, като постепенно разликата отново нарасна, за да се стигне до 66:57 при 4 минути до края. Тогава последва прекъсване от Росен Барчовски, което обърна нещата. Разликата бе стопена до 1 точка с нападение за България. Часовникът бе изстискан, а Алекс Симеонов героично вкара през човек от нулев ъгъл стотни преди изтичането на нападението ни. Така България поведе с 2 точки разлика при оставащи 1,8 секунди до края.

След взет таймаут украинците се изнесоха в нашата половина. Подаване към центъра им, който вкара, а на всичкото отгоре бе извършен и фал срещу него. При 68:68 и оставащи 6 стотни игра той стреля за почти сигурна победа, но пропусна. Това прати мача в продължения.

В продълженията украинците получиха предимство заради отбелязаните тройки, където след 2 успешни опита за тях и 2 неуспешни за "лъвовете" дръпнаха със 74:71 (след 1/2 вкаран фал от Костадинов). Играта на центъра продължи да бъде бич за българите, които изостанаха с 76:71 минута и 37 секунди преди края. След пропиляни нападение и нова доза фалове разликата стигна цели 9 точки при 80:71 с 35 оставащи секунди до края, което предизвести и изхода с последно нападение за украинците при оставащи под 24 секунди.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички