Възможна ли е Суперлига в България?


Възможна ли е Суперлига в България?
Снимка: The Super League

1044 0

Ако сте обърнали малко внимание през последните няколко години на проектите на UEFA и FIFA, най-вероятно сте се запознали и с присъствието на така наречената Суперлига. Именно тя трябваше да се превърне в следващият голям хит, като в това отношение има и няколко причини, които биха могли да повлияят до голяма степен на футбола, който днес познаваме.

Някои букмейкъри също изразиха леки притеснения. Точно по тази причина забелязваме, че Нострабет анализира Bet365 като един от брандовете, който най-вероятно би интегрирал бързо  новите пазари и предложения, но същевременно се въздържа от толкова крайни мерки, особено след като вече ставаме свидетели на по-свирепата съпротива от страна на отборите.

Нека обясним малко по-подробно основната идея, която успя да разгневи спортните фенове, както и футболните критици. Назад във времето историята ни запознава с така наречената Шампионска лига, която също не се радваше на много почитатели, но в последствие намери перфектния баланс и днес дори се смята за един от най-престижните турнири в Европа. Суперлигата има почти същата цел, но в нея се включват някои от големите футболни отбори, които ще се смятат за основатели и ще канят други отбори, които да се присъединят към нея.

Проблемът обаче идва от една друга подробност, когато отборите се включат в съответната лига, те автоматично губят правото си да участват в другата или поне смело да нарушат графика. Това означава, както вече английските фенове изчислиха, че някои от вечните дербита могат да бъдат нарушени завинаги, оставяйки традицията много назад в миналото, а точно това не се желае от нито един футболен фен. Именно по тази причина някои тимове активно започнаха да отказват включването в тази лига и не само това, започнаха да бойкотират и всички останали отбори, които  са изразили подобни  мераци. От една страна това не трябва да ни изненадва чак толкова много, но от друга е доказателство, че футболните асоциации не са премислили някои основни моменти.

Каква е причината да се създаде подобен формат? На първо място ще открием, че предложението ще събере някои от най-големите отбори и може да се освежава с наличието и на други тимове. Имайки предвид скъпата футболна квота, конкуренцията ще бъде доста тежка и най-вероятно всеки по-слаб тим ще бъде посрещнат като агне на заколение. Да се върнем обратно на заглавието.

Възможно ли е да се направи такава лига в България? Със сигурност, но просто няма смисъл, а и това означава да се привлекат и други балкански отбори, което прави задачата доста непосилна. Ако говорим за участие на родни тимове в подобен формат, то тогава трябва да се обърнем към футболната история и да се запознаем с някои основни практики в това отношение. Все пак трябва да признаем, че имаме доста футболна история, а тя е привлекателна за останалите фенове.

Отбори като Левски София, ЦСКА София и Славия имат някои специални заслуги в това отношение, но най-вероятно тук ще поставим и играчите на Лудогорец, които продължават да поставят доста специални рекорди и често се позиционират в спортния свят по един друг начин, разкривайки към настоящия момент една по-добра спортна форма. Дали това ще се случи? Отново е спорен въпрос, защото не знаем дали изобщо тази лига ще успее да просъществува и дали наистина ще има достатъчно отбори, които да обърнат гръб на своите фенове, за  да преследват още един турнир. На този етап са ясни плановете – да се създаде още едно добро първенство,  ала програмата е натоварена, без да се мислят още варианти.

Какво ще се случи, най-вероятно ще разберем в следващите месеци, когато отново ще има опит за въвеждането на подобен турнир.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички