"Вуелта" 2022: Карапаз с нова етапна победа, Роглич с първи удар срещу Ремко


"Вуелта" 2022: Карапаз с нова етапна победа, Роглич с първи удар срещу Ремко
Снимка: Getty Images

2382 0

Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) се изкачи пръв до върха на Сиера де Ла Пандера и стигна до втората си етапна победа в тазгодишната Обиколка на Испания. Еквадорецът удържа на яростното преследване, с което се бяха заели Примож Роглич (Jumbo-Visma) и Мигел Анхе Лопес (Astana Qazaqstan), които се бяха откъснали от останалите фаворити за генералното класиране.

Олимпийският шампион трябваше да се бори за тази победа през целият ден, първо, за да успее да влезе откъсването, след това, за да “изръси” останалите бегълци, а накрая и за да удържи връхлитащите го Лопес и Роглич. Втората етапна победа за Карапаз идва едва 48 часа след триумфа му на Пеняс Бланкас.

4 километра преди края, Роглич атакува и първоначално никой не успя да отвърне на неговото ускорение. Словенецът изглеждаше като прероден и показа, че не се отказал от борбата за спечелване на Червената фланелка (за лидер в състезанието). Около половин километър след тази атака, към него се присъедини и Мигел Анхе Лопес, като те почти застигнаха Карапаз, който в крайна сметка удържа и премина финалната линия 8 секунди преди тях. Лопес завърши втори, с което взе 6 бонус секунди, а Роглич остана трети и с 4 бонус секунди.

Големият губещ в този етап се казваше Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha Vinyl), белгиецът не успя да отговори по никакъв начин на атаката на Роглич и скоро започна да изостава, като беше задминат и от останалите големи фаворити. Белгиецът се пропука и показа първи признаци на слабост в тазгодишната “Вуелта”, след като беше безпощаден в предишните 13 етапа. Все пак, 22-годишният талант успя да минимизира загубите, той финишира на 48 секунди зад Роглич, който остава най-прекият му съперник. Разликата между двамата в генералното подреждане вече е 1’49”, а някои от най-трудните етапи тепърва предстоят.

Четиринадесетият етап от “Вуелтата” се насочи на югоизток по 160-километров маршрут от Монторо до Сиера де ла Пандера, изкачване от първа категория дълго 8,6 км и със среден наклон от 7,5%, който на места достигаше до 15%. За щастие, в този ден нямаше напуснати състезатели заради положителни тестове за COVID-19.

Ветеранът, който е шампион тук от 2010-та - Винченцо Нибали (Astana Qazaqstan) беше първият атакувал в опит за откъсване, но акцията на “Акулата от Месина” остана без успех. Групата се разцепи за момент поради силни странични ветрове, като от “UAE Team Emirates” се бяха озовали от грешната страна преди да се стигне до ново събиране на колоната. Средната скорост през първия час на етапа беше плашещите 52 км/ч.

Следваха още редица атаки от страна на колоездачи, които желаеха да се откъснат, сред тях бяха Томас Де Хент (Lotto Soudal) и Серхио Игита (Bora-Hansgrohe), но всички те бяха провалени. След поредица от още няколко контраатаки, 10 колоездачи най-после успяха да се установят пред основната група, това бяха Евгени Фьодоров и Алексей Люценко от “Astana Qazaqstan”, Клеман Шампусен (Citroën-AG2R), Бруно Амираил (Groupama-FDJ), Марко Бренер (Team DSM), Филипо Конка (Lotto Soudal), Раул Гарсия (Equipo Kern Pharma) и двойката “Trek-Segafredo” - Кени Елисонд и носителят на фланелката за най-добър спринтьор Мадс Педерсен.

Разликата постепенно достигна до 4 минути, като отпред всички работеха в комплект, докато в групата на Червената фланелка цялата работа падаше върху плещите на Реми Каваня (Quick-Step Alpha Vinyl).

33 километра преди края в град Хаен беше поставен междинния спринт, който Педерсен спечели с лекота и по този начин увеличи предимството си в класирането за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор). От там бегълците се насочиха към предпоследната височина за деня - Пуерто де Лос Виларес (10км 5,5%).

Само няколко километра след преодоляването на Лос Виларес, колоездачите достигнаха и до последното препятствие за деня - Сиера де Ла Пандера. Скоро след започване на изкачването, започнаха и атаките между бегълците. Санчес и Карапаз се откъснаха напред, а малко по-късно към тях се присъединиха Шампусен и Конка. Отзад, тимът на “Jumbo-Visma” наложи темпо, което разкъса основната група, първоначално Робърт Хесинг засили скоростта, а след него водачеството се пое от Крис Харпър.

В средата на Ла Пандера с наклони достигащи 15%, групата на фаворитите оредя до едва десетина души. 4 километра преди финала дойде и решителната атака от страна на Роглич, която тотално взриви колоната.

Що се отнасяше до битката за етапната победа, там Карапаз реши да атакува, той моментално се откъсна напред от своите спътници и се понесе нагоре към нов триумф.

Ситуацията при лидерите за генералното класиране се разгорещи още, когато стана ясно, че Ремко Евенепул не може да отговори на атаката на Роглич. Скоро, Мигел Анхе Лопес и Енрик Мас (Movistar) също задминаха белгиеца, а малко по-късно същото сториха и Жоао Алмейда (UAE Team Emirates), Карлос Родригес (Ineos Grenadiers) и Тимен Аренсман (Team DSM). Това беше първият момент в тази “Вуелта”, в който Ремко очевидно страдаше и щеше да губи време спрямо преките си конкуренти.

Малко повече от километър и половина преди финалната линия, Енрик Мас вече не можеше да поддържа темпото задавано от Роглич и изостана на няколко метра. Те вече бяха задминали всички от бегълците с изключение на Карапаз, който правеше всичко по силите си, за да може да се добере до финала преди Роглич и Лопес.

Подпомогнат от краткото спускане в последния километър, Карапаз все пак успя да устиска на яростното преследване и триумфира във втори етап за едва три дни. Лопес завърши втори, докато Роглич остана трети.

Следва етап 15, който от мнозина е сочен като кралският такъв в 77-то издание на “Вуелтата”. 153 километра и финал на прочутата височина Сиера Невада, където се очакват още по-големи разлики в битката за генералното класиране. Най-вълнуващото от Обиколката на Испания тепърва предстои!

Класиране в етап 14:

1. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

4h09’27”

2. Miguel Ángel López (Col) Astana Qazaqstan

+8s

3. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

st

4. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+27s

5. Carlos Rodríguez (Ese) Ineos Grenadiers

+36s

6. Enric Mas (Esp) Movistar

st

7. Thymen Arensman (Ned) Team DSM

+51s

8. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+56s

9. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

st

10. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

+1’24”

Генерално класиране след етап 14:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

52h21’33”

2. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

+1’49”

3. Enric Mas (Esp) Movistar

+2’43”

4. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

+3’46”

5. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+4’53”

6. Miguel Ángel López (Col) Astana Qazaqstan

+6’02”

7. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+6’49”

8. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

+6’56”

9. Tao Geoghegan Hart (Gbr) Ineos Grenadiers

+8’49”

10. Ben O’Connor (Aus) AG2R Citroën Team

+9’12”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички