Кейдън Гроувс надделя в спринтьорската битка в етап 11


Кейдън Гроувс надделя в спринтьорската битка в етап 11
Снимка: Getty Images

995 0

Австралиецът Кейдън Гроувс (BikeExchange-Jayco) спечели 11-я етап от “Обиколката на Испания” с мощен финален спринт, възползвайки си е от извеждането, което му направиха неговите съотборници. Това е първа етапна победа в голяма обиколка за 23-годишният спринтьор, който впечатлява със силно представяне през целия сезон.

В сравнително безпроблемен ден, в който само трима състезатели се включиха в откъсване, което нямаше как да се окаже успешно, една от основните теми беше падането на Жулиян Алафилип (Quick-Step Alpha Vinyl). Световният шампион катастрофира след изминати близо 130 километра от етапа, той падна тежко на рамото си, което беше и причината да се откаже от участието си в състезанието. Французинът беше откаран в болница където в последствие стана ясно, че рамото му е извадено, но за щастие няма нищо счупено.

Последният от бегълците беше хванат 25 километра преди края и от там до финала цялата група се движеше в пакет. Оставаха 5 километра, когато колоездачите на BikeExchange започнаха да си прокрадват път към челните позиции в групата, които бяха окупирани от “Movistar”, “Jumbo-Visma”, “Quick-Step Alpha Vinyl” и “Ineos Grenadiers”, които на свои ред гледаха да предпазят от неприятности своите лидери за генерално класиране.

Отборът на Гроувс беше най-добре структуриран в последния километър и той имаше най-много съотборници пред себе си, те успяха да ускорят достатъчно скоростта и да изведат своя спринтьор по перфектен начин. Гроувс отвори своя спринт в точния момент и заслужено стигна до победата. Втори остана Дани Ван Попел (Bora-Hansgrohe), a трети Тим Мерлиер (Alpecin-Deceuninck), като и двамата връхлетяха на финалната линия с по-висока скорости от тази на Гроувс, но бяха в по-задни позиции при започване на спринта, което не им остави шанс да спорят за триумфа.

11-ят етап от 77-то издание на “Вуелтата” беше дълъг 191,2км, стартира в “ЕлПосо Алиментасион” и финишира в “Кабо де Гата”. Благодарение на равният терен и че нямаше нито една категоризирана височина, това беше една от малкото възможности за спринтьорите в тази “Вуелта”.

Двама от най-изявените фаворити в генералното класиране - Саймън Йейтс (BikeExchange-Jayco) и Павел Сиваков (Ineos Grenadiers), трябваше да напуснат надпреварата, тъй като и те станаха жертви на позитивни Ковид тестове. Така на старта застанаха 151 колоездачи.

Скоро след началото, трима колоездачи се откъснаха пред основната група, това бяха Войчех Репа (Equipo Kern Pharma), Хоан Боу (Euskaltel-Euskadi) и Йетсе Бол (Burgos-BH). Никой не пожела да се присъедини към тях, тъй като беше ясно, че този етап ще бъде за спринтьорите и така откъсването остана от едва трима души.

През първата половина от трасето не се случи нищо запомнящо се, колоездачите преминаваха през малки спускания и изкачвания, а преднината на бегълците варираше между 1’30” и 2 минути. В “пелотона” ситуацията беше спокойна, тъй като никой не се притесняваше от тримата отцепници отпред.

Оставаха около 60 километра, когато Жулиян Алафилип беше въвлечен в катастрофа, падна тежко на рамото си и това го извади от състезанието. Линейка откара световния шампион в болница, където му бяха направени допълнителни изследвания, за да се установи степента на нараняванията му. За щастие се оказа, че няма нищо счупено, но рамото му е било извадено. Отпадането на Алафилип ще бъде голям проблем за Червената фланелка (за лидер в състезанието) Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha Vinyl), които остава с още един съотборник по-малко. За “Жужу” обаче под въпрос остава и световното първенство, което е след по-малко от месец и не е ясно, дали той ще съумее да се възстанови до тогава и да се опита да защити титлите си от предходните две години.

В откъсването също се беше стигнало до падане, Войчех Репа се озова на земята, но бърза успя да се изправи и продължи напред. Йетсе Бол реши на свой ред да атакува, успя да “изръси” двамата си спътници Репа и Хуан Боу и продължи сам напред. Двамата отпаднали от откъсването бързо бяха застигнати от основната група, докато благодарение на атаката си, Бол беше увеличил своята преднина до две минути.

Нидерландецът продължи с индивидуалната си езда до 25 километра преди финала, когато и той беше хванат от основната група, в която продължаваше да няма сериозно ускорение на темпото. Тази тенденция не се промени с следващите километри, продължаваше да няма отбор, който да има желание да увеличи интензитета, очевидно всички се чувстваха комфортно с ниската скорост, с която прекосяваха терена.

Носителят на Зелената фланелка (за най-добър спринтьор) Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) успя да спечели междинния спринт, който беше поставен на 10 километра преди финала. По този начин датчанинът увеличи още преднината си в класирането за Зеленто трико. Оттам BikeExchange-Jayco започнаха постепенно да се придвижват напред, подготвяйки се предстоящият финален спринт.

При навлизане в последния километър Джон Дегенколб (Team DSM) реши да атакува от рано, с което да изненада конкурентите си, това доведе до паника и суматоха сред някои от колоездачите, но не и при “BikeExchange-Jayco”. Техният екип запази хладнокръвие и те продължиха да се придържат към плана за извеждане на Гроувс, който от своя страна започна спринта си в идеален момент. Дани Ван Попел почти хвана австралиеца в последните метри, но ускорението на Гроувс се оказа премерено перфектно и така той стигна до победата.

Предстои етап 12, който ще бъде с дължина от 192,7 километра и предимно равен терен до последните 19 километра, където колоездачите ги очаква височината от първа категория “Peñas Blancas” (19км 6,7%).

Класиране в етап 11:

1. Kaden Groves (Aus) BikeExchange-Jayco

5h03’14”

2. Danny Van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe, at same time

3. Tim Merlier (Bel) Alpecin-Deceuninck

4. Juan Sebastián Molano (Col) UAE Team Emirates

5. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

6. Daniel McLay (GBr) Arkéa Samsic

7. John Degenkolb (Ger) DSM

8. Fred Wright (GBr) Bahrain-Victorious

9. Cedric Beullens () Lotto-Soudal

10. Boy Van Poppel (Ned) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

Генерално класиране след етап 11:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+39h39’04”

2. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

+2’41”

3. Enric Mas (Esp) Movistar

+3’03”

4. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

+3’55”

5. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+4’53”

6. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+6’45”

7. Miguel Ángel López (Col) Astana Qazaqstan

+6’50”

8. Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers

+7’37”

9. Ben O'Connor (Aus) AG2R Citroën

+7’46”

10. Thymen Arensman (Ned) DSM

+8’44”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички