Ричард Карапаз “прегази” конкурентите си в етап 12 от “Вуелтата”


Ричард Карапаз “прегази” конкурентите си в етап 12 от “Вуелтата”
Снимка: GettyImages

959 0

Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) спечели 12-я етап от “Обиколката на Испания”. Еквадорецът атакува мощно при оставащи 2 километра от финалното изкачване “Peñas Blancas” и никой не успя да го последва.

Карапаз, който през 2020-та остана втори в генералното класиране на “Вуелтата”, беше най-силен в откъсналата се група, която в началото наброяваше 32-ма колоездачи. Бегълците започнаха да отпадат един по един на финалната височина “Peñas Blancas”, която беше с дължина от 19 километра и среден наклон от 6,7%. Матео Фабро (Bora-Hansgrohe) беше този, който задаваше силно темпо по изкачването за своя съотборник Вилко Келдерман, когато той се отметна, водещата група беше оредяла до едва няколко души, последваха атаки от различни колоездачи, преди при оставащи 2 километра да дойде ред на решаващата такава от страна на Карапаз. Усилията на Фабро не се оказаха напразни, тъй като Келдерман остана втори, макар и през цялото време еквадореца да беше в полезрението му.

Лидерът в генералното подреждане Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha Vinyl) претърпя падане 45 километра преди края, в следствие, на което ожули кракът си. Белгиецът обаче бързо успя да се съвземе и потегли, изглеждаше че няма никакви последици от падането, тъй като той се представи блестящо във финалното изкачване и запази преднината си в класирането непокътната.

Етап 12 стартира от морският бряг в Салобреня, откъдето следваха 192км на запад към Малага и от там по пътя към финалното изкачване от първа категория “Peñas Blancas”.

Бързият старт и високата скорост в групата затрудниха битката за включване в откъсването. В крайна сметка, след близо час по трасето се установи голяма група от 32-ма души. В “пелотонът” темпото се укроти, което позволи на бегълците да отворят разлика, която постепенно нарасна до над 7 минути. По-забележителните имена в бегълската група бяха тези на Карапаз, Келдерман, Марк Солер (UAE Team Emirates), Джей Вайн (Alpecin-Deceuninck), Самуеле Батистела (Astana Qazaqstan) и др.

Именно Батистела беше този, който пръв опита някаква атака, италианецът ускори по едно от некатегоризираните изкачвания 66 километра преди края и се измъкна напред от голямата избягала група.

Първият по-драматичен момент дойде на 45 километра от финала, там Червената фланелка (лидерът в състезанието) Ремко Евенепул се озова на земята. Белгиецът изпусна един от завоите, след като не беше преценил напълно добре линията си. Той бързо успя да се изправи, почисти чакъла от дланите си и спокойно се върна в колоната.

Отпред, самотната езда на Батистела приключи в покрайнините на Марбея, където той беше настигнат от останалите бегълци. По това време разликата между двете групи беше над 11 минути, което постави Келдерман на виртуално място на подиума. По долните склонове на “Peñas Blancas”, групата от 32-ма колоездачи започна да оредява. “Alpecin Deceuninck” първи зададоха по-оживено темпо, преди Матео Фабро от тима на “Bora” да поеме контрола. Едва по средата на изкачването, групата вече беше стопена на половина.

Фабро се отметна близо 6 километра преди края, като по това време оцелелите отпред вече се брояха на пръсти. Ели Гесберт (Arkéa Samsic) пръв реши да пробва атака на 5 километра от финала, ускорението на французина взе още няколко жертви, като сред тях бяха и двама етапни победители от тази “Вуелта” - Джей Вайн и Марк Солер.

В групата на лидерите също стана интересно. Първоначално Роан Денис (Jumbo-Visma) пое лидерството и се движеше със скорост, която стопи с около три минути авансът на бегълците. Не много дълго след като той се отметна обаче, действащият трикратен шампион Примож Роглич (Jumbo-Visma) остана без съотборници до себе си. Тогава от “Movistar” решиха да застанат отпред и драстично да засилят темпото.

Атаките от страна на претендентите за етапната победа се увеличиха значително с наближаването на върха. Карапаз подмина банера за оставащи 2 километра и направи първото си ускорение, което се оказа и решаващо. Олимпийският шампион от Токио се извиси над останалите и нямаше какво да го спре по пътят към триумфа. Еквадорецът започна да удря триумфално кормилото си, когато вече беше ясно, че той е етапният победител. Вилко Келдерман се оказа най-силен от останалите и завърши най-близо до Карапаз. Нидерландецът постоянно виждаше колоездачът на “Ineos Grenadiers” пред себе си, но така и не успя да го застигне и финишира на 9 секунди изоставане. Марк Солер беше успял да хване свое темпо, с което да задмине редица колоездачи и в крайна сметка да се добере до третата позиция в етапа.

След няколко атаки, които се бяха оказали безуспешни, претендентите за генерално завършиха заедно, като единствен Карлос Родригес (Ineos Grenadiers) загуби няколко секунди във финалните метри. По този начин първите петима в общото подреждане останаха непроменени, като Ремко продължава да е лидер с 2’41” пред Примож Роглич.

Следва етап 13, който ще стартира в град Ронда и ще завърши в Монтийя, с дължината си от 168,4 километра и положителна денивелация от около едва 1600 метра, на хартия денят изглежда като перфектен за спринтьорите.

Класиране в етап 12:

1. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

4h38’26”

2. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

+9s

3. Marc Soler (Esp) UAE Team Emirates

+24s

4. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates

+26s

5. Marco Brenner (Ger) Team DSM

+34s

6. Élie Gesbert (Fra) Arkéa Samsic

+56s

7. Jay Vine (Aus) Alpecin-Deceuninck

+1’12”

8. Carl Fredrik Hagen (Nor) Israel-Premier Tech

+1’23”

9. James Shaw (GBr) EF Education-EasyPost

+3’04”

10. Matteo Fabbro (Ita) Bora-Hansgrohe

+3’17”

Генерално класиране след етап 12:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

44h25’09”

2. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

+2’41”

3. Enric Mas (Esp) Movistar

+3’03”

4. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadier

+4’06”

5. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+4’53”

6. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

+6’28”

7. Miguel Ángel López (Col) Astana Qazaqstan

+6’56”

8. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+7’18”

9. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates

+8’00”

10. Tao Geoghegan Hart (Gbr) Ineos Grenadiers

+8’05”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички