Педерсен най-после стигна до етапна победа във “Вуелтата”


Педерсен най-после стигна до етапна победа във “Вуелтата”
Снимка: Getty Images

923 0

13 може да не е щастливо число за някои хора, но определено е точно такова за Мадс Педерсен (Trek-Segafredo), който спечели 13-ят етап от “Обиколката на Испания”, а по-рано през лятото стори същото и в “Обиколката на Франция”. Датчанинът беше най-бърз в спринта на финала, който беше на лек противонаклон.

При извисяването към финалната линия, в групата настъпи суматоха, в която от “Trek-Segafredo” успяха да се справят най-добре и да съберат отбора си за извеждането на Педерсен. Примож Роглич (Jumbo-Visma) беше готов да ускори рано и да развали партито на “Trek”, но беше затворен и оставен в неизгодна позиция, което не му позволи да развие скоростта си. Паскал Акерман (UAE Team Emirates) реши пръв да нанесе своя финален удар и дълго време прекара на първа, позиция, но силите го напуснаха в последните 100 метра и Педерсен, който се беше залепил плътно зад него, се възползва по перфектен начин и засили, не оставайки шанс на никой да оспори победата му.

С етапният си триумф, световният шампион от 2019-та увеличи и авансът си в класирането за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор). Браян Кокар (Cofidis) успя да се добере до втората позиция, а усилията на Акерман стигнаха за последното място на подиума. В борбата за генералното класиране нямаше промени, Ремко Евенепул (Quick-Step Alpha Vinyl) успя да запази своята преднина непокътната и продължава да води с 2’41” пред вторият Примож Роглич.

Етап 13 от “Вуелтата” стартира в град Ронда и завърши в Монтийя, с дължината си от 168,4 километра и положителна денивелация от около едва 1600 метра, на хартия денят изглеждаше като перфектен за спринтьорите. Първата част от маршрута беше по-криволичеща, макар и без сериозни изкачвания, докато втората беше на практика равна. Въореки че не нямаше категория, последният километър беше на леко изкачване с около 5% среден наклон. 147 бяха колоездачите, който потеглиха от старта в Ронда, сред тях беше и Хуан Аюсо (UAE Team Emirates), който беше дал положителен тест за Ковид, но е бил ниско заразен, заради което му е било позволено да продължи участието си.

Началото на етапа беше доста напрегнато, тъй като множество колоездачи желаеха да се включат в откъсване. “Trek-Segafredo”, “BikeExchange-Jayco” и “Cofidis” работиха усилено в предната част на колоната, като тяхната цел беше да не позволят да се стигне до голямо откъсване.

Бяха нужни близо 60 километра, за да може трайно да се установи откъснала се група. Едва трима колоездачи успяха да се отделят напред, това бяха Юлиус ван ден Берг (EF Education-EasyPost), Андер Окамика (Burgos-BH) и Хуан Боу (Euskaltel-Euskadi). Бегълците работеха добре заедно и успяваха да запазят преднината, която си бяха изградили. В колоната зад тях от “Trek-Segafredo” продължаваха да бъдат най-активни, като те желаеха да контролират разликата спрямо бегълците, както и да предпазят Педерсен от неприятности.

Километрите летяха, докато колоездачите препускаха през широките открити равнини на Андалусия с много висока скорост. От “Bora-Hansgrohe” се преместиха в челото на основната група в опит да намалят дефицита спрямо бегълците. След падане по-рано през етапа, Тибо Гюрналек (Arkéa-Samsic) преустанови участието си в надпреварата поради някои леки наранявания.

Оставаха 28 километра до финалната линия и темпото драстично се увеличи, докато състезателите се движеха към междинния спринт в Еспехо. “Bora-Hansgrohe” и “Israel-PremierTech” засилиха още преди спринта и малко след него се стигна и до застигане на тримата бегълци.

В последните десет километра отборите се бореха за удобни позиции, докато финалната линия бързо наближаваше. “Quick-Step Alpha Vinyl” бяха събрани плътно около Ремко Евенпул за да се уверят, че той ще бъде в безопасност. На 2 километра и половина от края пътят започваше да се издига постепенно и “Movistar”, “Ineos Grenadiers” и “Trek-Segafredo” се бутаха отпред, за да могат да оставят своите най-бързи мъже в удобна позиция за спринт.

Финалната битка започна в последния километър, когато от “Trek”, “Ineos” и “Jumbo-Visma” се бореха яростно за добро позициониране. Педерсен успя да си проправи път по перфектен начин, докато Роглич остана затворен до огражденията. И въпреки че Паскал Акерман първи започна своя спринт, искайки да изненада всички, той се оказа неспособен да отвърне на Педерсен, когато датчаинът го задмина. Така, след като на три пъти завършваше втори в етапи от тазгодишната “Вуелта”, Мадс Педерсен най-накрая успя да стигне и до победата. Браян Кокар остана на второто място, а Акерман прекоси линията трети.

“Обиколката на Испания” продължава с етап14, който ще бъде поредното планинско изпитание пред колоездачите. 160,3км от Монторо до “Сиера де Ла Панера”, три категоризирани височини, като в последната такава ще има наклони от 15%.

 

Класиране в етап 13: 

1. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

03h46’01”

2. Bryan Coquard (Fra) Cofidis

3. Pascal Ackermann (Ger) UAE Team Emirates

4. Fred Wright (GBR) Bahrain Victorious

5. Danny van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe

6. Quentin Pacher (Fra) Groupama-FDJ

7. Jesus Muela (Esp) Burgos-BH

8. Maxim van Gils (Bel) Lotto-Soudal

9. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

10. Urko fernandez (Esp) Equipo Kern Pharma

 

Генерално класиране след етап 13:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+48h11’10”

2. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

+2’41”

3. Enric Mas (Esp) Movistar

+3’03”

4. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

+4’06”

5. Juan Ayuso (Esp) UAE Team Emirates

+4’53”

6. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohе

+6’28”

7. Miguel Ángel López (Col) Astana Qazaqstan

+6’56”

8. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+7’18”

9. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates

+8’00”

10. Tao Geoghegan Hart (Gbr) Ineos Grenadiers

+8’05”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички