Вингегор отново изръси Погачар и докосва победата в Тур дьо Франс! (ВИДЕО)


Вингегор отново изръси Погачар и докосва победата в Тур дьо Франс! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1168 0

Йонас Вингегор (Jumbo-Visma) достигна до своята първа победа с Жълтата фланелка (за лидер в състезанието), след като спечели 18-ят етап по безапелационен начин. Датчанинът се отксъна от най-прекия си съперник Тадей Погачар (UAE Team Emirates) и съотборника си Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) по време на последната височина за етапа.

Ван Аерт, Даниел Мартинез (Ineos Grenadiers) и Тибо Пино (Groupama-FDJ) бяха единствените трима колоездачи от ранното откъсване през деня, които се задържаха пред двамата лидери при започването на последното изкачване “Hautacam”, но с приближаването към върха и тримата бяха задминати.

Погачар и Вингегор се откъснаха от всички свои конкуренти след една от атаките на словенеца по време на предпоследната височина “Col du Spandelles”. Те започнаха стръмното и технично спускане към “Hautacam”, което се оказа застрашаващо за здравето и на двамата. Първо Вингегор изпусна един от завоите и левият му крак се откачи от педалите, но датчанинът запази баланс и се спаси от падане. Малко по-надолу, Погачар изпусна точката за спиране и падна на излизане от завоя, но бързо се изправи и се завърна на колелото си. Чест прави и на двамата това, че първо Погачар изчака Вингегор, когато той имаше проблем, а после и датчанина стори същото за словенския си съперник.

След двете опасни ситуации по време на спускането, те намалиха драстично темпото, което позволи на редица колоездачи да се върнат обратно към тях, включително третия в генералното класиране Герант Томас (Ineos Grenadiers). Оставаха 8 километра, когато Ван Аерт ускори и “изръси” Пино, но не и Дани Мартинез. Малко по-нагоре, Ван Аерт намали темпото, за да изчака своя лидер Вингегор, както и Погачар, които отново се бяха дистанцирали от всички останали. Когато те се събраха белгиецът ускори, като първо Мартинез беше “изръсен”, а малко по-късно и самият Погачар се оказа непосилен да поддържа скоростта на двамата от “Jumbo-Visma”.

Вингегор продължи сам нагоре, докато беше обграден от огромни тълпи от фенове около шосето. Погачар правеше всичко, на което е способен, за да го застигне, но носителят на Жълтата фланелка беше твърде силен в този ден. Докато прекосяваше финалната линия, 25-годишният датчанин изпрати целувка на тълпата, за да благодари на страхотните почитатели. Погачар завърши втори, но загуби повече от минута спрямо Вингегор и вече изостава на 3’26” от него преди последните три етапа.

18-ят етап беше последното планинско изпитание за колоездачите в 109-тото издание на “Тур Дьо Франс”. В рамките на едва 143,2 километра, състезателите трябваше да преминат през две височини от висша категория и една от първа. Денят започна с новината, че четирикратният шампион в “Тура” - Крис Фрум (Israel Premier Tech) напусна състезанието заради позитивен тест за Ковид 19.

След като флагът за старт беше развят, Ваут Ван Аерт атакува от първа редица и прекара 12 километра в индивидуална езда преди да бъде застигнат от колоната. От “Jumbo-Visma” се опитваха да окажат натиск върху “UAE Team Emirates” още в самото начало на деня, за да може Погачар да остане без съотборници при започване на височините. Първата жертва от тима на “Емирствата” беше Микел Бйерг, който се бореше да остане в задната част на колоната, след като беше хвърлил твърде много усилия в предния етап. Атаките от колоездачи, които желаеха да се откъснат не спираха да валят, но никоя от тях не беше успешна.

Първият драматичен момент в етапа дойде близо 40 километра след началото, когато първо Нилс Екхоф (Team DSM), а после и Джак Бауер (BikeExchange-Jayco) се озоваха на земята, след като един от съдииските мотори и колата на “UAE Team Emirates” внезапно спряха на шосето. Двамата бяха видимо разярени от получилата се ситуация, но за щастие се разминаха невредими и продължиха напред.

След междинния спринт в “Laruns” поставен на 58,8 километра след старта, който Ван Аерт спечели, колоездачите достигнаха до подножието напървото изкачване за деня. “Col d’Aubisque” беше 16,4-километрово изкачване от висша категория със среден наклон от над 7%. Високата скорост в челото на групата означаваше, че е почти невъзможно да се образува трайно откъсване.

Въпреки това, скоро след започване на височината, група от 20 състезатели успяха да се дистанцират напред от “пелотона”. Ван Аерт, Тибо Пино (Groupama-FDJ), Джулио Чиконе (Trek-Segafredo), Юго Юл (Israel-Premier Tech) и Дани Мартинез бяха част от голямата група на бегълци. Именно Чиконе успя да премине първи през върха, с което да увеличи и актива си в класацията за Фланелката на червени точки (за най-добър катерач). Бегълците бяха отворили аванс от около 3 минути и 20 секунди пред групата на Жълтата фланелка по това време. Съотборникът на Чиконе - Бауке Молема (Trek-Segafredo) започна да задава темпо отпред, докато колоездачите се движеха по спускането, което водеше до подножието на следващата височина “Col de Spandelles”.

Погачар опита да ускори по време на спускането и да постави Вингегор под напрежение, но дачтанинът продължи да контрира всяко едно от тези действия. Оцелелите от групата на бегълците започнаха да се изкачват по “Col de Spandelles” с 3’57” преднина пред Жълтата фланелка. Луйс Мейнтийс (Intermarché–Wanty–Gobert) и Крис Хамилтън (Team DSM) се намираха между двете групи в опит да застигнат първата такава.

Когато фаворитите започнаха да се катерят, Брендън Макнълти излезе отпред и започна да залага темпо, което бавно, но сигурно стопяваше техния пасив спрямо откъсналите се състезатели, които бяха водени от Ван Аерт. 39 километра преди финала, Погачар пое нова ожесточена атака, принуждавайки Вингегор да го последва моментално. Едиснтвен Сеп Къс (Jumbo-Visma) успя да хване двамата лидери и застана отпред. Когато темпото се успокои, към тях успяха да се завърнат още състезатели и докато Вингегор и Погачар се “дебнеха”, Герант Томас реши да изненада младите си съперници и атакува в опит да им се измъкне. Британецът изкара няколко минути пред тях, но тогава Погачар предприе най-мощната си атака досега, водейки Вингегор със себе си. Двамата прелетяха покрай Томас и колоездачите, които бяха изостанали от челната колона.

Ван Аерт преведе Дани Мартинез и Тибо Пино със себе си през върха на “Spandelles” и тримата се насочиха към техничното спускане. Малко зад тях Погачар опита да ускори преди финала на височината, за да може да започне да се спуска с някаква преднина спрямо Вингегор. Двамата караха яростно надолу и видимо бяха напрегнати, което доведе до някои поражения и по двамата. Първоначално Вингегор изгуби контрол и левият му крак се откачи от педала, като той за малко не падна. Няколко завоя по-надолу, Погачар изпусна точката за спиране, предната му гума поднесе и той за малко не се озова на земята. Двамата джентълменски се изчакаха един друг, стиснаха си ръцете и продължиха да спускат спокойно, показвайки ясно, че оставят всичко да се реши по последното изкачване - “Hautacam” (13,6км 8,1%). Успокоението на темпото на двамата, позволи на няколко колоездачи да се завърнат към тях, включително Сеп Къс и Герант Томас. В триото на бегълците, Ван Аерт предприе атака 8 километра преди края, с която “изръси” Тибо Пино от челото. Само Дани Мартинез остана до белгиеца, който малко по-нагоре намали, за да изкача своя лидер Вингегор и Погачар, които отново се бяха откъснали от останалите.

И когато застигането се случи, Ван Аерт засили толкова свирепо, че първо Дани Мартинез се оказа непосилен да издържи на това темпо, а после и самият Погачар беше “изръсен”. Така двамата колоездачи на “Jumbo-Visma” продължиха сами нагоре, преди Ван Аерт да се отметне и да остави Вингегор сам по пътя към втората му етапна победа в “Тура”.

Вингегор изпрати целувка на феновете, докато прекосяваше финалната линия на последното планинско изпитание в 109-ят “Тур Дьо Франс”. Погачар завърши на втора позиция 1’04” след датския динамит. Героят на деня Ваут Ван Аерт прекоси финала на трета позиция.

Следва етап 19, които най-после може да се окаже благосклонен за спринтьорите и победата в него да бъде решена в масов спринт на финала между най-бързите мъже в колоната.

Класиране в етап 18:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

3h59’50”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+1’04”

3. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma

+2’10”

4. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers

+2’54”

5. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+2’58”

6. Aleksey Lutsenko (Kaz) Astana Qazaqstan

+3’09”

7. Daniel Martinez (Col) Ineos Grenadiers

st

8. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma

+3’27”

9. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

+4’04”

10. Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ

+4’09”

 

Генерално класиране след етап 18:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

71h53’34”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+3’26”

3. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+8’00”

4. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+11’05”

5. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+13’35”

6. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux

+13’43”

7. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

+14’10”

8. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+16’11”

9. Aleksey Lutsenko (Kaz) Astana Qazaqstan

+20’09”

10. Adam Yates (GBR) Ineos Grenadiers

+20’17”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички