“Тур Дьо Франс” 2022: Юго Юл спечели етап 16 след солова атака


“Тур Дьо Франс” 2022: Юго Юл спечели етап 16 след солова атака
Снимка: GettyImages

916 0

Юго Юл (Israel-Premier Tech) достигна до победата в 16-ия етап след индивидуална атака, която се оказа твърде силна и никой от останалите колоездачи в откъсването не успя да му отговори.

Канадецът атакува по време на последното изкачване за деня “Mur de Péguère”, при оставащи над 30 километра до финалната линия. Неговото ускорение се оказа успешно и той започна трудното и технично спускане след върха с 26 секунди аванс пред преследвачите си.

Матео Йоргенсън (Movistar) и Майкъл Уудс (Israel-Premier Tech) бяха двамата най-близо намиращи се зад победителя. Разликата между Юл и двойката отзад се задържаше, докато Йоргенсън не изпусна точката за спиране на един от коварните завои, след което се озова на земята. Макар и целият раздран и с кървясъл лакът, Йоргенсън застигна Уудс, който обаче се опитваше да облагодетелства своя съотборник колкото се може повече и не взимаше никакви смени на американския си съперник.

Междувременно, Тадей Погачар (UAE Team Emirates) предприе множество атаки както по време на изкачванията, така и по спусканията в етапа, но Йонас Вингегор (Jumbo-Visma) отговоряше на всяка една от тях по убедителен начин. Датчанинът запази Жълтата си фланелка (за лидер в състезанието) и остави преднината си в генералното класиране непокътната - 2’22” пред втория Погачар.

След последния почивен ден “Тура” се поднови със 178-километров етап от Каркасон до Фоа. Това беше и първият от три последователни дни в Пиренеите, в които ситуацията в общото подреждане може да се обърне с главата нагоре.

Малко след началото на етапа се образува голяма откъснала се група. Тя наброяваше цели 29 състезатели, като сред тях бяха двама от съотборниците на Вингегор - Ваут Ван Аерт и Нейтън Ван Хойдонк и един от тези на Погачар - Брандън Макнълти. Това значеше, че в основната група до Вингегор останаха само трима от “Jumbo-Visma”, докато за Погачар четирима от “UAE Team Emirates”. Те обаче щяха да могат да разчитат на своите хора в откъсването в заключителната част на деня.

Георг Цимерман (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Куин Симънс (Trek-Segafredo) и Майкъл Матюс (BikeExchange-Jayco) скоро също се откъснаха от “пелотона” и се впуснаха в догонване на бегълците.

Щефан Бисегер (EF Education-EasyPost) премина пръв през върха на изкачването “Côte de Saint-Hilaire”, но с две височини от първа категория по-късно, швейцарецът, който е специалист в часовниците не изглеждаше като заплаха за етапната победа. Алекси Гужар (B&B Hotels-KTM) реши да атакува малко по-късно и се откъсна сам пред групата на бегълците. Французинът натрупа 50 секунди аванс след близо 30 километра индивидуална езда. Триото на Цимерман, Симънс и Матюс изоставаше на две минути зад бегълците, докато “пелотонът” беше на 5’45”. Тримата колоездачи, които се намираха в ничия земя, скоро се отказаха от преследването на лидерите и изчакаха да бъдат застигнати от основната група. Гужар пък беше хванат от групата на бегълците и така всички те отново се движеха в пакет.

При 100 километра до финала, разликата между двете групи по трасето беше 6’40”, като тя продължи да расте в следващите близо 40км. Когато достигнаха до първата височина от първа категория за деня - “Port de Lers” (11,1км 7,1%), разстоянието между бегълците и групата на Жълтата фланелка беше 8’45”.

Отпред, 29-те състезатели бяха редуцирани почти на половина в ранните километри от изкачването. Дамиано Карузо (Bahrain-Victorious) ускори се откъсна напред, 5 километра по-късно Майкъл Сторър (Groupama-FDJ) и Майкъл Уудс (Israel-Premier Tech) се присъединиха към него.

Група съставена от Ван Аерт, Макнълти, Симон Гешке (Cofidis) и Матео Йоргенсън (Movistar) се сработиха добре и успяха да застигнат първите трима на километър преди преодоляването на изкачването. На върхът Гешке премина най-отпред и взе максималният брой точки, с което увеличи преднината си в класирането за Фланелката на червени точки (за най-добър катерач).

В групата на фоворитите Погачар атакува по време на височината, но Вингегор му отговори красноречиво и не позволи на словенеца да се откъсне. Давид Годю (Groupama-FDJ) реши да опита късмета си, но той пък беше хванат от Герант Томас (Ineos Grenadiers), тъй като французинът беше заплаха за третото място на подиума на 36-годишният британец. Докато в групата валяха атаки, те застигнаха и закъсалите колоездачи от откъсването.

Малко преди върха, Погачар отново опита с нова още по-мощна атака, хвърляйки всичко, на което е способен, за да може да се откъсне преди започване на спускането. Носителят на Жълтата фланелка и този път го последва скорострелно и двамата започнаха да се спускат заедно надолу. Погачар опита да се дистанцира и рискуваше доста по бързите и стръмни завои, но видя, че няма да успее и реши да запази силите си за после. Скоро и другите фаворити за генералното класиране успяха да се присъединят, но беше ясно, че словенецът ще опита нещо и на последното изкачване.

Още петима колоездачи успяха да се включат към челото на откъсналата се група по спускането, с което направиха нейният брой 11 човека. В основата на последното изкачване за деня - “Mur de Péguère” (9,1 7,8%) Юго Юл атакува. Първоначалната идея на това ускорение беше да накара съперниците на неговия съотборник и сънародник Майкъл Уудс да работят по догонването и така Уудс да запази сили и по-голям шанс за етапната победа. Канадецът обаче натрупа 40 секунди аванс нагоре по изкачването, а в преследването му бяха останали единствено Йоргенсън, Уудс и Сторър, Ваут Ван Аерт и компания се бяха отметнали назад.

В същото време, оцелелите в групата на Жълтата фланелка се намираха на 8 минути пасив спрямо лидера в етапа. Рафал Майка (UAE Team Emirates) натискаше здраво по изкачването, което доведе до дистанцирането на Давид Годю, Герант Томас и Адам Йейтс (Ineos Grenadiers). Освен Майка, отпред останаха Погачар, Вингегор, Сеп Къс (Jumbo-Visma) и Найро Кинтана (Arkéa Samsic). Тримата “скъсали” постепенно започнаха да наваксват изоставането си, но точно тогава Рафал Майка получи механичен проблем и спря на място, това позволи на Сеп Къс да поеме водачеството. Американецът започна да задава още по-сериозно темпо и Томас, Годю и Йейтс отново изостанаха.

Юго Юл преодоля изкачването на 26 секунди пред Йоргнесън и Уудс, Сторър не беше успял да се задържи с тях. Оставаха 25 километра спускане до финала и все още беше загадка, дали Юл ще стигне до етапната победа.

Герант Томас успя да се върне в групата на фаворитите по време на спускането с помощта на своя съотборник Дани Мартинес, който го чакаше на върха, след като изостана от откъсването. Ван Аерт и Макнълти също изчакаха своите лидери.

Оставаха 15 километра до финалната линия, когато разликата на Юл възлизаше на 30 секунди. Точно тогава Йоргенсън влезе с твърде голяма скорост в един от коварните завои и се озова на земята. Така най-близко до Юго Юл остана неговият съотборник Майкъл Уудс, който беше ясно, че няма да го гони. Канадецът се устремяваше към първата си етапна победа в “Тура” и неговата най-голяма в кариерата. Йоргенсън се изправи и успя да продължи, но беше загубил твърде много време.

Йоргенсън застигна Уудс на 8 километра преди края и на 45 секунди пасив спрямо лидера. Американецът направи всичко по силите си, за да застигне Юл, но изоставането му дори растеше, тъй като Юл продължаваше да натиска здраво педалите. И така в крайна сметка, състезателят на “Israel-Premier Tech” достигна до най-ценната победа в кариерата си. Валентен Мадуа (Groupama-FDJ) завърши втори, след като беше застигнал Уудс и Йоргенсън и успя да ги победи на финала. Уудс остана трети, а Йоргенсън четвърти.

Междувренно всички претенденти за генералната победа завършиха заедно, с изключение на Ромен Барде (Team DSM). Французинът беше големият губещ в този ден, той финишира на 3’36” зад останалите лидери и се срина от 4-та до 9-та позиция в общото подреждане. Най-голям скок пък направи Александър Власов (Bora-Hansgrohe), който беше част от откъсването и успя да се изкачи от 11-то до 8-мо място в генералната битка.

Следва етап 17, който ще бъде още по-труден и зрелищен със своите три височини от първа категория.

Класиране в етап 16:

1. Hugo Houle (Can) Israel-Premier Tech

4h23’47”

2. Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ

+1’10”

3. Michael Woods (Can) Israel-Premier Tech

st

4. Matteo Jorgenson (USA) Movistar

+1’12”

5. Michael Storer (Aus) Groupama-FDJ)

+1’25”

6. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

+1’40”

7. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious

st

8. Simon Geschke (Ger) Cofidis

+2’11”

9. Mathieu Burgaudeau (Fra) TotalEnergies

+5’04”

10. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Victorious

st

 

Генерално класиране след етап 16:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

64h28’09”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+2’22”

3. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+2’43”

4. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+4’15”

5. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+4’28”

6. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers

+5’28”

7. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux

+5’46”

8. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

+6’18”

9. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+6’37”

10. Tom Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers

+10’11”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички