"Тур Дьо Франс" 2022: Яспер Филипсен над всички в етап 15


"Тур Дьо Франс" 2022: Яспер Филипсен над всички в етап 15
Снимка: Getty Images

1418 0

Яспер Филипсен (Deceuninck-Alpecin) спечели 15-ия етап на "Тур дьо Франс", след като беше най-бърз във финалния спринт. 24-годишният белгиец достигна до първия си етапен триумф в “Тура”, побеждавайки Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) и Мадс Педерсен (Trek-Segafredo), който останаха съответно втори и трети.

Жегата в Южна Франция направи последния етап преди почивния ден изключително коварен за колоездачите. Не липсваха и катастрофи, редица състезатели се озоваха на земята по време на 202,5-километровото трасе от Родес до Каркасон, като сред пострадалите беше и носителят на Жълтата фланелка (за лидер в състезанието) Йонас Вингегор (Jumbo-Visma).

В краят на деня, все пак се стигна до финален спринт в силно намаляла основна група. За момент изглеждаше така, сякаш последният оцелял от бегълците - Бенжамен Тома (Cofidis), ще успее да стигне до етапния триумф. Французинът обаче беше застигнат само 500 метра преди финала, което значеше, че родните фенове ще продължат да чакат първата френска победа в 109-тото издание на “Тур Дьо Франс”. Педерсен получи перфектно извеждане от своя съотборник Яспер Щойвен (Trek-Segafredo) и пръв отвори финалния си спринт, но Филипсен беше застанал плътно зад него, като по този начин се възползва от въздушната струя на датчанина и успя да го задмине. Ван Аерт започна да “награбва” останалите, но не успя да отговори на ускорението от страна на Филипсен и остана втори.

Лидерът в генералното класиране Йонас Вингегор завърши в групата, запазвайки общото си предимство непокътнато след един доста труден ден за него и тимът му. Още преди началото на етапа стана ясно, че Примож Роглич (Jumbo-Visma) няма да стартира. Друг от съотборниците му също се наложи да преустанови участието си, Стивън Кройсвайк претърпя падане и беше изнесен от шосето на носилка, като това сложи край на участието му в Тура. Самият Вингегор също беше замесен в едно паданията, той се озова на земята заедно с Тиж Бенот (Jumbo-Visma), но бързо успя да се върне в челото на колоната.

Освен Роглич, други двама колоездачи също не застанаха на старта в този ден. Това бяха Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost), който спечели етап 10 и в продължение на седмица носи фланелката за най-добър катерач, а другият беше Саймън Кларк (Israel-Premier Tech), който се поздрави с успеха в петия етап. И двамата бяха дали положителен тест за Ковид 19, което беше и причината да трябва да напуснат “Тура”.

Колоездачите стартираха етапа при температури надвишаващи 38 градуса, което значеше, че макар и при не толкова начупен терен, ги очакват едни много предизвикателни 202,5 километра на велосипеда.

Нилс Полит (Bora-Hansgrohe), Микел Хоноре (Quick-Step Alpha Vinyl) и Ваут Ван Аерт изкочиха отпред малко след началото, за да образуват първото откъсване за този етап. Тримата работеха усърдно и бяха изградили аванс от 1’45” преди от колата на “Jumbo-Visma” да наредят на белгиеца да се върне в основната група, за да седи близо до Вингегор, а и защото смятаха, че така Ван Аерт ще има по-голям шанс за етапната победа. Така в челото останаха само двама състезатели, които от “пелотонът” държаха на кратка разлика.

Катастрофите помрачиха следобеда, като денят на Jumbo-Visma ставаше от лош към по-лош. Кройсвайк беше замесен в групово падане, нидерландецът се удари силно, след което дълго време се държа за ръката преди да бъде качен на носилка и откаран с линейка. Само около 10 минути по-късно, Тиж Бенот и самият Йонас Вингегор също претъпяха падане. Носителят на Жълтата фланелка успя да се изправи бързо и се присъедини към пелотона след кратко преследване, но не може да се каже същото и за Тиж Бенот, който не успя да се върне в колоната и трябваше да се прибира сам към финала.

Полит и Хоноре бяха застигнати 50 километра преди края, което беше причината за започването на нови атаки в групата. “Trek-Segafredo” поддържаха много високо темпо в челото, което доведе до “изръсването” на редица спринтьори от “пелотона”. Бенжамен Тома и Алекси Гужар (B&B Hotels-KTM) успяха да се изплъзнат напред, което значеше, че в колоната отново ще трябва да преминат на режим преследване.

Тома и Гужар упорито поддържаха малък аванс, който 10 километра преди финала възлизаше на 15 секунди. 5 километра по-късно, разликата продължаваше да седи същата, тогава Бенжамен Тома реши да атакува Гужар, който не успя да отговори и така колоездача на “Cofidis” остана единствен пред групата на Жълтата фланелка. Извеждачите на оцелелите спринтьори натискаха здраво отзад, Тома успя да се задържи начело до само 500 преди финалната линия, когато беше разминат с бясна скорост.

Педерсен беше изведен от Щойвен до 300 метра преди края, откъдето датчанинът отвори своя спринт, плътно следван от Филипсен и Ван Аерт малко по-назад. След като изчака няколко метра зад въздушната струя на Педерсен, Филипсен се мръдна отляво и ускори още, с това си действие той заслужено достигна и до етапната победа, която първа за него в “Обиколката на Франция”.

Вингегор и останалите колоездачи от топ 10 на гененарлното класиране финишираха безопасно в “пелотона”. Той продължава да води с 2’22” пред Тадей Погачар (UAE Team Emirates) и с 2’43” пред Герант Томас (Ineos Grenadiers).

За състезателите следва почивен ден, след което настъпва време за последната и решителна седмица от надпреварата. Освен три много тежки етапа в Пиренеите, предпосленият ден ще постави колоездачите пред 40-километрово индивидуално бягане по часовник, което ще бъде последната възможност за размествания в генералното класиране.

 

Класиране в етап 15:

 

1. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix, in 04-27-27

2. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

3. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

4. Peter Sagan (Svk) TotalEnergies

5. Danny van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe

6. Dylan Groenewegen (Ned) BikeExchange-Jayco

7. Florian Sénéchal (Fra) Quick-Step Alpha Vinyl

8. Luca Mozzato (Ita) B&B Hotels-KTM

9. Andrea Pasqualon (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

10. Fred Wright (GBr) Bahrain Victorious

 

Генерално класиране след етап 15:

 

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

59h58’28”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+2’22”

3. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+2’43”

4. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+3’01”

5. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers

+4’06”

6. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+4’15”

7. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert

+4’24”

8. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

st

9. Tom Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers

+8’49”

10. Enric Mas (Spa) Movistar

+9’58”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички