"Тур Дьо Франс" 2022: Погачар спечели 17-ия етап, Вингегор остава начело


"Тур Дьо Франс" 2022: Погачар спечели 17-ия етап, Вингегор остава начело
Снимка: Getty Images

1848 0

Тадей Погачар (UAE Team Emirates) триумфира в етап 17 след като надделя с финален спринт срещу Йонас Вингегор (Jumbo-Visma). Датчанинът задържа Жълтата си фланелка (за лидер в състезанието) след като цял ден не се отлепи от действащия шампион.

Погачар направи своята първа атака по време на предпоследното изкачване от първа категория “Col de Val Louron-Azet”. Единствен Вингегор успя да остане до словенеца и така двамата се откъснаха напред от всички други. Брендън Макнълти (UAE Team Emirates) успя да хване двамата лидери и застана отпред, за да задава темпо за Погачар. Американецът продължаваше да води двамата топ претенденти до последните 300 метра. Първо Погачар ускори, а после Вингегор направи мощна контраатака, като за момент изглеждаше сякаш словенеца не може да отговори. В крайна сметка обаче Погачар успя да намери сили за едно последно ускорение и задмина Вингегор, като по този начин спечели своята девета етапна победа в “Обиколката на Франция”.

Герант Томас (Ineos Grenadiers) не можеше да отговори на атаките на своите по-млади съперници, но успя да хване свой ритъм, с който се дистанцира от всичките му конкуренти за третото му място на подиума. 36-годишният британец финишира четвърти в този етап, но остава трети в общото подреждане с 2’57” пред четвъртия Найро Кинтана (Arkea-Samsic)

17-ят етап постави колоездачите пред ново и още по-тежко изпитание в Пиренеите. Дистанцията беше кратка - едва 129 километра, но за сметка на това доста изтощителна с цели три височини от първа категория и една от втора, всички те събрани във втората част на етапа.

Денят започна с новините, че Погачар губи двама от своите най-верни съотборници и помощници. Марк Солер не успя да хване конторлното време в миналия 16-ти етап поради стомашни проблеми, което значеше, че трябва да напусне състезанието. Рафал Майка пък се оттегли заради контузия, която получи по време на изкачването “Mur de Péguère” в предишния етап. 

В първите 60 километра след старта, не спираха да валят атаки от множество колоездачи, които се опитваха да се откъснат напред. Яспер Филипсен (Alpecin-Deceuninck) спечели междинния спринт поставен във “Le Barthe-de-Neste”, а Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) премина втори, като по този начин затвърди превъзходството си в класирането за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор). 

Основната група достигна до изкачването “Col d'Aspin” (12км 6,6%). Атаките там станаха малко по-трайни, първите двама, които успешно се отделиха напред от групата на Жълтата фланелка бяха Тибо Пино (Groupama-FDJ) и Алексей Люценко (Astana-Qazaqstan). Пино изкачи върха първи, като спечели 10 точки за Фланелката на червени точки (за най-добър катерач). Отзад, група от 15 колоездачи преследваха двамата лидери, те бавно, но сигурно стопяваха изоставането спрямо тях и преминаха върха само 15 секунди по-късно. Симон Гешке (Cofidis) прекоси линията обозначаваща край на височината, с което успя да прибави точки, с които да си задържи фланелката за катерачи. Към този момент от основната група се намираха на 1’15” зад челното дуо. 

Пино и Люценко достигнаха до подножието на височината “Hourquette d'Ancizan” с две минути преднина пред основната група, докато преследвачите им бяха на 35 секунди зад тях. Ромен Барде (Team DSM) беше успял да се включи в групата на преследвачите, като с това си действие целеше да се придвижи по-напред в генералното класиране, тъй като след предишния етап се беше свлякъл от 4-та до 9-та позиция.

Микел Бйерг (UAE Team Emirates) пое контрола в групата на Жълтата фланелка и бързо успя да стопи 30 секунди от дефицита спрямо бегълците. Адам Йейтс (Ineos Grenadiers) беше първият от колоездачите в топ 10, който отпадна от колоната, малко по-късно и съотборникът му Том Пидкок го последва същата съдба, оставяйки Герант Томас само с Джонатан Кастровиехо до себе си и Дилън Ван Барле, който се намираше в откъсването. 

Пино се изкачи първи и на “Hourquette d'Ancizan”, но той и Люценко вече имаха само минута аванс пред групата на фаворитите. Разликата леко нарастна по време на спускането, а първата догонващата група, в която се намираше Барде, в крайна сметка успя да хване двамата челници. От тази колона бяха отпаднали двама състезатели по време на изкачването и когато те застигнаха Люценко и Пино, тя отново наброяваше 15 души.

И Сеп Къс и Герант Томас бяха “изръсени” на 3 километра преди върха от Брендън Макнълти, който водеше зад себе си Погачар и Вингегор. С приближаване на банера обозначаващ края на височината, последва свирепа атака от страна на Погачар, на която Вингегор отговори от седло, но Макнълти изостана. По време на спускането, двамата лидери не рискуваха твърде много, което позволи на Макнълти да се върне отпред и отново да започне да задава темпо, водейки Жълтата и Бялата фланелка (за най-добър млад състезател) към финалното изкачване “Peyragudes”.

“Peyragudes” беше височина с дължина от 8,1 километра и среден наклон над 7,2%, последните три километра обаче наклонът не падаше под 10%. Това щеше да даде възможност на двукратният защитаващ шампион Погачар още веднъж да изпробва своя най-голям съперник Вингегор. Словенецът обаче не изглеждаше така, сякаш има енергията за поредната мощна атака и продъжаваше да седи плътно зад каплата на съотборника си Макнълти, който задаваше изумително бързо темпо в началната част на височината 

На моменти Погачар дори губеше контакт с Макнълти и тогава Вингегор реши да се премести на втора позиция, между двамата състезатели на “UAE Team Emirates”. Това на практика значеше, че Погачар ще започне да спринтира пръв, така и стана. Той ускори на по-малко от 500 метра преди финала, докато се движеха по 16-процентов наклон. 

Вингегор скоро го задмина, но и двамата се бореха в опит да дистанцират другия. Това така и не се случи, но в крайна сметка Погачар беше този, който извади повече сили преди финалната линия и премина от там първи, за да спечели и етапната победа. Спечелването на етапа значеше, че Погачар взима 10 бонус секунди, а Вингегор 6, така разликата между двамата спадна от 2’22” на 2’18” в полза на датчанина. 

Герант Томас премина финала четвърти на 2’07” зад първенците, което на практика почти елиминира шансовете му за нова победа в “Тур Дьо Франс”. Въпреки това, той спечели време спрямо всички останали и изглежда почти сигурно, че ще се качи на подиума в Париж. 

За колоездачите следва етап 18, който ще бъде последното планинско изпитание в тазгодишния “Тур дьо Франс”.

Класиране в Етап 16:

1. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates

3h25’51”

2. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

st

3. Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates

+32s

4. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+2’07”

5. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana Qazaqstan

+2’34”

6. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+2’38”

7. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+3’27”

8. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora Hansgrohe

+3’32”

9. Louis Meintjes (RSA) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

st

10. Nairo Quintana (Col) Arkéa Samsic

st

Генерално класиране след Етап 16:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

67h53’54”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+2’18”

3. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+4’56”

4. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+7’53”

5. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+7’57”

6. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+9’21”

7. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux

+9’24”

8. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

+9’56”

9. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers

+14’33”

10. Enric Mas (Spa) Movistar

+16’35”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички