ВИДЕО: Как Болт и Ямайка отказаха САЩ и смаяха света с нов световен рекорд


ВИДЕО: Как Болт и Ямайка отказаха САЩ и смаяха света с нов световен рекорд
Снимка: Getty Images

3212 0

Олимпийските игри в Лондон през 2012 година се оказаха исторически за Юсейн Болт. Най-бързият мъж на планетата завоюва три олимпийски титли в британската столица, но една от тях бе специална и поради друга причина: поставянето на нов световен рекорд.

Болт направи най-бързите си бягания на 100 и 200 метра през 2009 година, когато на Световното първенство в Берлин спря хронометрите съответно на 9.58 сек. и 19.19 сек.: рекорди, които стоят и до днес, а според мнозина - ще останат още дълги години.

Поредният световен рекорд, пометен от Юсейн Болт

На Игрите в Лондон обаче Юсейн Болт покори още един световен рекорд - този в щафетата на 4х100 метра с неговите съотборници от Ямайка Неста Картър, Майкъл Фрейтър и Йохан Блейк. Квартетът финишира за 36.84 сек., което е средно по 9.21 сек. на пост!

Битката между Ямайка и САЩ

Надпреварата на 4х100 в Лондон и до днес се смята за една от най-великите, защото по онова време САЩ се опитва да се конкурира с Ямайка. И докато в индивидуалните дисциплини Болт е просто непоколебим, то в щафетата американците имат своите шансове.

Трел Кимънс, Джъстин Гатлин, Тайсън Гей и Райън Бейли движат рамо до рамо с Ямайка, но накрая Болт "издуха" Бейли, за да постави нов световен рекорд. По-късно сребърните медали на щафетата на САЩ бяха отнети заради допинг скандала около Тайсън Гей.

Само преди няколко седмици пък 35-годишната Шели-Ан Фрейзър-Прайс спечели рекордна пета световна титла за Ямайка на 100 метра (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички