Ван Аерт поднови сезона си с победа


Ван Аерт поднови сезона си с победа
Снимка: Getty Images

1006 0

След повече от 40 дни без състезания, Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) се завърна към надпреварите с победа в първия етап на “Критериум Дофине”. Белгиецът се наложи над своите конкуренти с масов финален спринт, в който никой не успя да отговори на скоростта му.

Итън Хейтър (Ineos Grenadiers) остана втори, а трети изнервящо завърши американецът Шон Куин (EF Education-EasyPost).

С победата си Ван Аерт облече и жълтата фланелка (за лидер в състезанието). Това е четвърти триумф за него през този сезон, в който той пропусна няколко състезания заради боледуване от COVID-19.

74-тото издание на “Критериум Дофине” започна на 5-ти юни и ще завърши на 13-ти, като колоездачите ще трябва да преминат през 8 етапа изпълнени с множество височини. Традиционно, това е състезанието, което събира някои от най-големите фаовирити за “Обиколката на Франция”, тази година тук са имена като Примож Роглич (Jumbo-Visma), Тао Геген Харт (Ineos Grenadiers), Дамиано Карузо (Bahrain Victorious), Енрик Мас (Movistar), Крис Фрум (Israel Premier Tech) и редица други силни многоетапници.

Тазгодишният Критериум започна с хълмист етап дълъг 191 километра, в които се простираха общо 4 категоризирани височини, никоя от тях обаче не беше особено остра.

Стръмните участъци в началото на състезанието доведоха до желанието на редица колоездачи да се откъснат пред основната група. Първоначално това стори Пиер Ролан (B&B Hotels-KTM), който се отдели напред в подножието на първото изкачване “Col de Leyrisse” (10,7км 4,2%). 20 километра след старта, към първият французин се присъединиха Максим Буе (Arkéa Samsic) и Лоренс Хюис (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) и така пред колоната се образува откъсване от трима души.

Само 40 километра след началото на състезанието, двама колоездачи слезнаха от своите велосипеди и прекратиха участието си. Никлас Мяркл (Team DSM) и Иманол Ервити (Movistar), който претъпя падане в неутралната зона, бяха първите двама, които напуснаха “Критериум Дофине” през 2022-ра.

Следваха дълги километри с тенденция на спускане, преди колоездачите да достигнат до поредица от три къси височини, които щяха да бъдат преминати два пъти. Единственото категоризирано от тези три изкачвания беше “Côte du Chambon de Bravas”, на неговият връх Пиер Ролан премина пръв, с което си осигури фланелката за най-добър катерач.

Двамата спътници на опитния френски колоездач - Максим Буе и Лорънс Хюис, за момент успяха да го “изръсят”. Това се случи при преминаването през междинния спринт в Бошастел, на същото място 57 километра по-късно беше поставена и финалната линия. За щастие на 35-годишният състезател на “B&B Hotels-KTM”, той успя да се върне при двамата си колеги след няколко километра.

В групата на лидерите от тимът на “Trek-Segafredo” излезнаха начело и започнаха да задават темпо, което беше непосилно за редица от техните конкуренти. Именно техният колоездач Яспер Щойвен наложи свирепа скорост при второто преминаване на “Côte du Chambon de Bravas”. Там множество от спринтьорите вече не можеха да се задържат в групата на фаворитите и изостанаха назад, сред тях бяха Дилън Гроневеген (Team BikeExchange-Jayco), Фил Баухаус (Bahrain-Victorious) и Хуан Себастиян Молано (UAE Team Emirates).

На 32 километра от финалната линия, Ролан и Хюис бяха прихванати от основата група, същото се случи и с Максим Буе малко по-рано и така вече по трасето нямаше откъснали се състезатели.

Последваха няколко атаки, като една от тях беше на Микел Хоноре (Quick-Step Alpha Vinyl), който успя да прекара известно време сам начело. 22 километра преди края обаче, от “Ineos Grenadiers” излезнаха в предните редици на “пелотона” и сложиха край на акцията на младия датчанин.

Към този момент, разликата между първата група и преследващата я такава, в която се намираха повечето спринтьори, беше повече от минута. “Ineos” не отпускаха темпото, за да създадат най-добрата възможност за победа на своя най-бърз човек Итън Хейтър.

Всички съотборници на Гроневеген от “BikeExchange” бяха върнати във втората група, за да се опитат да помогнат на спринтьора в битката за етапната победа. Въпреки всички усилия, изоставането им спрямо лидерите беше половин минута, а до финалната линия оставаха по-малко от 10 километра.

Единствен Реми Каваня (Quick-Step Alpha Vinyl) успя да установи контакт с лидерската група 4 километра преди края, докато “BikeExchange” и останалите спринтьори се примираха с това, че няма да могат да се върнат в челото.

Отпред започна позиционирането за финалния спринт, за “Ineos” Итън Хейтър беше извеждан от Филипо Гана, а Ваут Ван Аерт седеше плътно зад каплата на британеца.

Хейтър започна първи спринта си на 200 метра от финала, но така и не успя да се отърве белгийския национален шампион. Двамата се движеха успоредно до последните 100 метра, когато Ван Аерт се изплъзна напред. Така 27-годишният супер колоездач достигна до своята четвърта победа през 2022-ра и първата от “Е3 Харелбеке” (25.03) насам.

Това е перфектен старт за него и отборът му “Jumbo-Visma”, които имат големи амбиции за “Тур Дьо Франс” следващия месец. Успехи в Критериумът ще бъдат добър знак за формата, в която се намират колоездачите на нидерландския тим.

Надпреварата продължава с нов хълмист етап от Сен-Перай до “Brives-Charensac”. 171 километра с 4 категоризирани височини, които са нова възможност за откъснала се група, но също така и за масов финален спринт.

Класиране в етап 1:

1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma in 4h37’31”

2. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

3. Sean Quinn (USA) EF Education-EasyPost

4. Hugo Page (Fra) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

5. Edvald Boasson Hagen (Nor) TotalEnergies

6. Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo

7. Clément Venturini (Fra) AG2R Citroën

8. Maxim Van Gils (Bel) Lotto Soudal

9. Thomas Benjamin (Fra) Cofidis

10. Jannik Steimle (Ger) Quick-Step Alpha Vinyl

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички