Хиндли успя! “Обиколката на Италия” има своя нов шампион


Хиндли успя! “Обиколката на Италия” има своя нов шампион
Снимка: Getty Images

1512 0

86 часа, 31 минути и 14 секунди - точно толкова трябваха на Джай Хиндли (Bora-Hansgrohe), за да премине през всичките 21 етапа и да спечели “Обиколката на Италия” за 2022 година!

И макар триумфът на Хиндли в генералното класиране, героят на последния етап се казва Матео Собреро (Team BikeExchange-Jayco). Обиколката завърши с индивидуално бягане по часовник, което италианецът спечели с време от 22’24” и беше с цели 23 секунди по-бърз от втория Тимен Аренсман (Team DSM) и 40” пред третия Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix).

След драматичният финал на предпоследния етап, където Хиндли отмъкна розовата фланелка (за лидер в състезанието) от Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers), дойде време и за индивидуалното бягане по часовник, което да закрие 105-тото издание на “Джиро Д’Италия”.

Традицията от последните години “Джирото” да завършва с индивидуален часовник, продължи и през 2022-ра. С дължина от 17,4 километра из улиците на Верона, по трасето имаше само една категоризирана височина - “Torricella Massimilianna” и макар не толкова дълго или пък стръмно (4,1км 5,4%), това изкачване даде възможност на повече колоездачи да спорят за етапната победа, както и за отваряне на по-големи разлики в общото подреждане.

Първият колоездач, който постави по-сериозно време на финалната линия, беше нидерландецът Юлиус ван ден Берг (EF Education-EasyPost). Резултатът му от 24’53” го постави на първа позиция във временното класиране след първите 10 финиширали колоездачи.

Последваха няколко състезатели, които не впечатлиха с постиженията си в часовника, преди да дойде ред на Майкъл Хепбърн (Team BikeExchange-Jayco). Австралиецът прекоси финалната линия за 23’48”, с което зае временната първа позиция.

Едоардо Афини (Jumbo-Visma) е специалист в тази дисциплина и беше смятан за един от големите фаворити за победата, но не успя да оправдае очакванията. Оказа се, че изпълненото със завои трасе не пасваше на спецификите на едрия италианец и той завърши с 6 секунди изоставане от Хепбърн.

Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost) беше следващият, който впечатли с постижението си. Датчанинът постави първи резултат на междинната времева контрола, а няколко минути по-късно стори същото и на финала. С време от 23’42”, Корт Нилсен стана първият колоездач с над 44км/ч средна скорост на часовника.

Магнус Корт не се задържа много на “горещият стол” (както се нарича мястото на временния лидер), тъй като Мауро Шмид (Quick-Step Alpha Vinyl Team) подобри времето му с по-малко от секунда. Но въпреки това, младият швейцарец също не успя да се радва на първото място за дълго време, защото малко след него стартира Матео Собреро.

Италианецът Собреро, който е и национален шампион на своята страна, подобри с 40 секунди времето на Магнус Корт от междинната контрола. Но той не се спря дотук и в километрите до финала беше успял да увеличи своята преднина с още 38 секунди и така да размаже с 1’18” времето на досегашния лидер Шмид. С постижение от 22’24” и средна скорост над 46,5км/ч, Собреро постави летвата толкова високо, че никой от останалите колоездачи не успя да го надскочи.

Следваха няколко солидни резултата, сред които и този на Матю Ван Дер Пул. Нидерландецът направи страхотна обиколка, спечели етап 1 и носи розовата фланелка три дни, няколко пъти беше част от откъсванията за деня и доста често беше в спора за още етапни победи. С време 40 секунди по-бавно от това на Собреро, той остана трети в крайното класиране в последния етап. Въпреки че не е специалист в тази дисциплина, Матю беше единственият колоездач, който записа резултат в топ три и на двата часовника в тазгодишното “Джиро”.

20-годишният талант на “Ineos Grenadiers” Бен Тюлет, също показа завидни умения в индивидуалната езда и с време от 23’36” остана пети в общото подреждане на етапа.

С напредването на деня, дойде време и за по-предно намиращите се в генералното класиране. В този етап най-силно впечатление от тях направи Тимен Аренсман (Team DSM), който с изоставане от само 23 секунди спрямо времето на победителя, се нареди на второ място в етапа.

Единственото разместване в топ 10 на генералното класиране стана между Хю Карти (EF Education-EasyPost) и Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo). Карти започна етапа на 10-то място в общото подреждане и благодарение на силния часовник, който направи, успя да измести Педро Лопес от 9-тата позиция. Разликата между двамата преди този етап беше 27 секунди, но тук Карти надделя с 1’13” над Педро Лопес, като така двамата размениха позициите си в общото класиране.

Любимецът на италианската публика Винченцо Нибали завърши своето последно участие в родната си обиколка със стил. Ветеранът махаше с ръка на феновете, докато преминаваше финалната линия. “Акулата от Месина”, който спечели “Джирото” през 2013-та и 2016-та и е един от едва седемте колоездачи в историята, които са печелили и трите големи обиколки, финишира любимата си триседмична надпревара на престижното четвърто място.

Последните двама потеглили от стартовата рампа, бяха първенците в генералното класиране - Хиндли и Карапаз. Почти нищо не можеше да раздели двамата колоездачи в продължение на 20 дни, докато не дойде финалната височина от предпоследния етап, където Хиндли победи Карапаз с 1’28”. Макар тъгата и нещастието, които трябваше да претъпи Карапаз, той показа характер и направи един от най-силните часовници в кариерата си. Еквадорецът, който празнуваше и своят 29-ти рожден ден по времето на този етап финишира на 1’30” зад победителя и затвори топ 10 на часовника. Що се отнася до Хиндли, той загуби 7 секунди от Карапаз в тази индивидуална езда, но това нямаше никакво значение, тъй като неговият аванс от предния ден беше твърде голям.

Интересен факт е, че през 2020-та Хиндли отново облече розовата фланелка точно за финалното бягане по часовник, като тогава отново спореше срещу състезател на “Ineos”. Двамата с Тао Геген Харт бяха с равно време преди часовника, в който Харт победи Хиндли и така спечели “Джирото”. Но този път и авансът и нервите на австралиеца бяха по-здрави и така той пристигна на “Арена ди Верона” като първият колоездач от своята страна, който печели “Обиколката на Италия”.

Карапаз не успя да повтори триумфа си от 2019-та и да спечели “Джиро Д’Италия” за втори път в кариерата си. Олимпийският шампион носеше лидерската фланелка в продължение на 6 етапа, но се “пропука” на финала на 20-ия и загуби розовото трико от Хиндли.

Микел Ланда (Bahrain Victorious) изравни най-доброто си постижение в голяма обиколка и след 2015-та той отново достига до подиума в “Джирото”. Освен третото място на Ланда и петото на съотборника му Пейо Билбао, за тимът на “Bahrain Victorious” имаше още един повод за гордост - те спечелиха отборното класиране.

Така приключи 105-тото издание на “Обиколката на Италия”, в която състезателите се справиха с 3445км и общо 50580 метра положителна денивелация. Едно върховно изпитание за човешките възможности, което малцина са способни да изкарат. Едно незабравимо издание на “Джирото”!

Класиране в етап 21:

1. Matteo Sobrero (Ita) Team BikeExchange-Jayco

22’24”

2. Thymen Arensman (Ned) Team DSM

+23s

3. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix

+40s

4. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo

+1’08”

5. Ben Tullett (GBr) Ineos Grenadiers

+1’12”

6. Mauro Schmid (Swi) Quick-Step Alpha Vinyl

+1’17”

7. Magnus Cort (Den) EF Education-EasyPost

1’18”

8. Tobias Foss (Nor) Jumbo-Visma

+1’19”

9. Michael Hepburn (Aus) Team BikeExchange-Jayco

+1’24”

10. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

 

Генерално класиране след етап 21:

1. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe, in 86h31’14”

2. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+1’18”

3. Mikel Landa (Esp) Bahrain-Victorious

+3’24”

4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Qazaqstan Team

+9’02”

5. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious

+9’14”

6. Jan Hirt (Cze) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+9’28”

7. Emanuel Buchmann (Ger) Bora-hansgrohe

+13’19”

8. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+17’29”

9. Hugh Carthy (GBr) EF Education-EasyPost

+17’54”

10. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

+18’40”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички