Обрат в "Джирото"! Хиндли поведе в класирането, а Кови спечели кралския етап


Обрат в "Джирото"! Хиндли поведе в класирането, а Кови спечели кралския етап
Снимка: Getty Images

1365 0

Алесандро Кови (UAE Team Emirates) спечели предпоследния етап от “Обиколката на Италия” след солова акция, продължила цели 53 километра.

Това е първият етапен триумф в голяма обиколка за италианеца, който до началото на този сезон нямаше професионална победа. Младокът от “UAE Team Emirates” достигна сам до финалната линия на върха Мармолада и се поздрави с най-големият успех в кариерата си.

Домен Новак (Bahrain-Victorious) атакува след преполовяването на финалното изкачване в опит да догони Кови, но силите му не стигнаха, за да успее да стопи цялото изоставане спрямо победителя. Така малко разочарован след финалa, словенецът трябваше да се задоволи с второто място в този етап.

Но по-зрелищната битка се разви зад етапните първенци, където фаворитите за генералното класиране направиха истински спектакъл по финалната височина. Джай Хиндли (Bora-Hansgrohe), който досега изоставаше с три секунди от Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers), атакува еквадореца в последните 4,5км и премина финалната линия 1’28” преди досегашния водач. Така Хиндли облече розовата фланелка и ще стартира в последния етап от Обиколката с розовата фланелка (за лидер в състезанието) на раменете си.

Етап 20 стартира в град Белуно откъдето навлезе към вътрешността на Доломитите. Там за колоездачите предстояха три височини от първа категория, като втората от тях беше и “Cima Copi” (както се нарича най-високата точка в състезанието), която тази година беше “Пасо Пордой”, изкачване достигащо 2239 метра над морското равнище. Финалната линия също беше в планината - височината “Пасо Федая” с дължина от 14 километра и 7,6% среден наклон, който обаче не падаше под 12% дори и за миг в последните 5км от маршрута.

Отне малко повече от 20 километра след старта на дългото 168км трасе, за да се разкъса колоната и да се образува откъсване. Група от 15 души успяха да отворят аванс над “пелотона”, като в нея бяха някои от предишните етапни шампиони - Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix), Ленард Кемна (Bora-Hansgrohe) и Джулио Чиконе (Trek-Segafredo). 

В следващият час от състезанието, скоростта в основната група спадна и откъсналите се състезатели успяха да натрупат комфортна преднина, която премина над 6 минути на 100 километра от финалната линия.

Въпреки доста стръмните участъци, откъсналата се група остана цяла след преминаването на първото категоризирано изкачване за деня - “Пасо Сан Пелегрино” (9,7км 8,0%). Давиде Формоло (UAE Team Emirates) премина пръв през върха и увеличи актива си в класирането за синята фланелка (за най-добър катерач), която обаче не може да бъде свалена от раменете на Кун Бауман (Jumbo-Visma), който има твърде голям аванс.

В подножието на “Пасо Пордой”, челната група започна да намалява. Първите изостанали бяха Матю Ван Дер Пул и Андреа Вендраме (AG2R Citroën), а малко по-късно същата съдба последва и Маури Вансевенант (Quick-Step Alpha Vinyl).

Тогава Алесандро Кови реши да атакува и се откъсна от останалите, преследвайки наградата “Cima Copi” за първия достигнал най-високата точка от състезанието, която тази година беше 2239 метра. Италианецът се изкачи на “Пасо Пордой” с над минута аванс пред преследвачите си.

По спускането след височината, Кови успя да увеличи своята преднина до над 2 минути и навлезе със солиден аванс пред своите съперници в началото на последното изкачване - “Мармолада” (14км 7,6%).

Той поддържаше своето предимство до последните 5 километра, където наклонът стана значително по-остър. Именно тогава, Домен Новак атакува от групата на преследвачите, в която все още се намираха Джулио Чиконе (Trek-Segafredo) и Тимен Аренсман (Team DSM). Акцията на словенеца почти светкавично скъси 30 секунди от преднината на Кови.

Обратно при фаворитите за генералната победа, тимът на “Ineos Grenadiers” бяха поели контрола над групата и задаваха темпо, което започна да взима своите жертви. Павел Сиваков (Ineos Grenadiers) изцежаше и последните си сили преди да се отметне, за да постави Карапаз в най-добрата позиция за атака.

И когато Сиваков се отдръпна от челото, Карапаз наистина ускори, но Хиндли го прихвана веднага. Съотборникът на австралиеца - Ленард Кемна, които беше част от лидерската група, се беше върнал отзад, за да може да помага на Хиндли. Така от “Bora” имаха числено предимство над “Ineos”, защото Карапаз беше останал сам, докато Хиндли имаше помощта на Кемна. Виждаше се, че Карапаз страда от темпото, което поддържаха двамата колоездачи на германския отбор и 4,6км преди финалната линия той изостана.

Когато видя, че еквадорецът е “скъсал” и започва да губи време, Хиндли се отмести от задната капла на Кемна и ускори яростно нагоре.

Борбата за етапен триумф също беше вълнуваща и макар Домен Новак да успя да стопи над минута от преднината на Кови, италианецът издържа на атаката и спечели своята първа победа в етап от голяма обиколка. Новак финишира на 34 секунди зад победителя, а трети остана Джулио Чиконе (Trek-Segafredo) на 37 секунди зад сънародника си.

Изоставането на Олимпийският шампион Карапаз се увеличи още. Той беше задминат още от Хю Карти (EF Education-EasyPost) и Микел Ланда (Bahrain Victorious). Хиндли финишира на 2’30” зад победителя в етапа Кови, но за него това, което имаше значение беше единствено колко време ще спечели спрямо Карапаз. Еквадорецът прекоси финалната линия на 1’28” зад Хиндли, което означаваше, че автралиецът облича розовата фланелка и ще стартира последния етап с 1’25” аванс спрямо най-големия си съперник.

 

До краят на “Джирото” за 2022 остава един финален щурм - индивидуален часовник по улиците на Верона. С дължина от 17,4 километра, това е последната възможност за размествания в генералното класиране. Дали някой от изявените часовникари в Обиколката ще си вземе своето, или пък ще станем свидетели на поредната изненада в 105-тото издание на “Джиро Д’Италия” - предстои да разберем!

Класиране в етап 20:

1. Alessandro Covi (Ita) UAE Team Emirates

4h46’34”

2. Domen Novak (Slo) Bahrain-Victorious

+34s

3. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo

+37s

4. Antonio Pedrero (Esp) Movistar

+1’36”

5. Thymen Arensman (Ned) Bora-Hansgrohe

+1’50”

6. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

+2’30”

7. Gijs Leemreize (Ned) Jumbo-Visma

+3’04”

8. Hugh Carthy (GBr) EF Education-EasyPost

+3’19”

9. Mikel Landa (Esp) Bahrain-Victorious

st

10. Lennard Kämna (Ger) Bora-Hansgrohe

+3’39”

 

Генерално класиране след етап 20:

1. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

86h07’19”

2. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+1’25”

3. Mikel Landa (Esp) Bahrain-Victorious

+1’51”

4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Qazaqstan Team

+7’57”

5. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious

+8’55”

6. Jan Hirt (Cze) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+9’07”

7. Emanuel Buchmann (Ger) BORA-hansgrohe

+11’18”

8. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+16’04”

9. Juan Pedro López (Spa) Trek-Segafredo

+17’29”

10. Hugh Carthy (GBr) EF Education-EasyPost

+17’56”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички