Кун Бауман с нова победа в Джиро д’Италия, спечели и синьото трико


Кун Бауман с нова победа в Джиро д’Италия, спечели и синьото трико
Снимка: Getty Images/Guliver

1161 0

Кун Бауман (Jumbo-Visma) достигна до своята втора етапна победа в “Обиколката на Италия”. Нидерландецът спечели първо 7-ия, а сега и 19-ия етап. Благодарение на точките, които събра по височините в петък, Бауман си осигури и спечелването на синята фланелка (за най-добър катерач).

Зад него Мауро Шмид (Quick-Step Alpha Vinyl) финишира втори, а трети остана Алесандро Тонели (Bardiani-CSF-Faizanè), като и за двамата това е най-предното класиране в етап от “Джирото”.

Колкото до битката за генерално класиране, Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) и Джай Хиндли (Bora-Hansgrohe) отново завършиха рамо до рамо. Карапаз запази лидерската си фланелка, а разликата между двамата остава едва 3 секунди.

Предпоследният етап с общ старт започваше в селцето Марано Лагунаре и завършваше Кастелмонте, като за момент състезателите излизаха от Италия и се пренасяха в Словения. В дългото 178 километра трасе, бяха събрани 3230 метра денивелация и четири категоризирани височини.

Този етап беше може би последната добра възможност за победа на някой от отборите, които все още не бяха стигнали до такава. Поради тази причина всички тимове се опитваха да вкарат човек в откъсването, което доведе до много високото темпо веднага след началото на етапа.

Отне 27 километра, които преминаха със средна скорост над 55км/ч, за да се образува откъсване. Образува се група от 12 доста силни и разнообразни колоездачи, в нея се намираха изявени катерачи, добри спринтьори, силни часовникари и класици. Андреа Вендраме (AG2R Citroën), Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost), Клемен Дави и Атила Валтер от “Groupama-FDJ”, Давиде Балерини и Мауро Шмид от “Quick-Step Alpha Vinyl”, Тобиас Байер (Alpecin-Fenix), Алесандро Тонели (Bardiani-CSF-Faizanè), Едуард Тьонс (Trek-Segafredo), Фернандо Гавирия (UAE Team Emirates) и двама от “Jumbo-Visma” - Кун Бауман и Едоардо Афини, това бяха 12-те, които образуваха откъсналата се група.

След като откъсването се установи трайно пред основната група, отзад темпото се успокои, но не за дълго. 125 километра преди финала, от тимът на “Bora-Hansgrohe” излязоха на първа редица в колоната и повишиха скоростта. Чезаре Бенедети прекара най-много време начело и темпото, което задаваше той взе жертви от основния съперник на “Bora” за генералната победа - “Ineos Grenadiers”. Първоначално Павел Сиваков претърпя падане и изостана от групата, след което трябваше да догонва сам, а малко след това Ричи Порт беше “изръсен”, като после дойде информация, че австралиецът е имал здравословни проблеми. Порт прекара няколко километра зад колоната, преди да стане ясно, че не е в състояние да продължи и се наложи прекрати участието в може би последната голяма обиколка в кариерата си.

И макар работата на “Bora” в челните редици на “пелотона”, челната група продължаваше да увеличава своя аванс. 90 километра преди края, тяхната преднина надвиши 10 минути.

Кун Бауман имаше за цел да затвърди лидерската си позиция в класирането за синята фланелка и успя да го направи по зашеметяващ начин. Нидерландецът премина пръв през “Виланова Гроте” (4,3км 6,9%), “Пасо ди Танамеа” (8,9км 5,5%) и “Коловрат” (10,3км 9,1%). Точките, които спечели от тези височини го бетонираха на първото място за фланелката на катерачите и дори и да не вземе нито една точка повече до финала във Верона, няма кой съблече синята фланелка от Бауман.

54 километра преди края, когато колоездачите навлязоха в Словения и започнаха подножието на “Коловрат”, по-добрите спринтьори, но не толкова силни катерачи от откъсналата се група, започнаха да отпадат. Първо Фернандо Гавирия, Клемент Дави и Дилън Тьонс бяха “изръсени”, а малко по-нагоре същото се случи и с Балерини и Байер.

Петима състезатели бяха последните оцелели в откъсналата се група - Шмид, Бауман, Тонели, Вендраме и Валтер. Вендраме беше този, който страдаше с поддържаното темпо и на няколко пъти отпадаше от групата, но винаги успяваше да се върне.

Петимата достигнаха последната височина “Сантуарио Ди Кастелмонте” (7,1км 7,8%) заедно и на нея също не успяха да да се откъснат един друг. С навлизането в последния километър, започна дебнене за най-доброто позициониране за финален спринт. Кун Бауман се изстреля от най-задна позиция преди последния завой и отвори разлика пред съперниците си, която те не успяха да затворят до края.

Така Кун Бауман достигна до своята втора етапна победа в “Обиколката на Италия”. Мауро Шмид недоволстваше, защото твърдеше, че е бил избутан до огражденията в последния завой и това му е попречило да се бори за победата. В крайна сметка швейцарецът остана втори, а топ три допълни Алесандро Тонели.

Отзад “Ineos Grenadiers” бяха сменили “Bora-Hansgrohe” в челните позиции на колоната. Павел Сиваков, който беше успял да се върне в групата след падането си, зададе много висока скорост. Неговата акция доведе до отпадането от групата на фаворитите на имена като Алехандро Валверде (Movistar), Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo и Доменико Поцовиво (Intermarché-Wanty-Gobert).

Под банера за последни 2 километра, розовата фланелка Ричард Карапаз ускори и атакува пръв, като само двама колоездачи успяха да го последват, но това бяха най-преките конкуренти - Джай Хиндли и Микел Ланда (Bahrain Victorious). След това последва атака на Ланда, а малко по-късно и на Хиндли, но никой от тримата не успя да се откъсне напред и да спечели някаква ралзика. Атаките между тях не спираха, но и тримата в крайна сметка финишираха един до друг.

Карапаз продължава да води на Хиндли със само 3 секунди, а до приключване на 105-тата “Обиколка на Италия” остават само два етапа. 20-ят етап е последния с общ старт и ще доведе колоездачите до най-високата точка в цялата тазгодишна надпревара - “Passo Pordoi” на 2239 метра над морското равнище.

Класиране в етап 19:

1. Koen Bouwman (Ned) Jumbo-Visma

4h32’55”

2. Mauro Schmid (Sui) Quick-Step Alpha Vinyl

st

3. Alessandro Tonelli (Ita) Bardiani-CSF-Faizanè

+3s

4. Attila Valter (Hun) Groupama-FDJ

+6s

5. Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën

+10s

6. Tobias Bayer (Aut) Alpecin-Fenix

+2’45”

7. Guillaume Martin (Fra) Cofidis

+3’49”

8. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+3’56”

9. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe

st

10. Mikel Landa (Esp) Bahrain-Victorious

st

 

Генерално класиране след етап 19:

1. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

81h18’12”

2. Jai Hindley (Aus) BORA-hansgrohe

+3s

3. Mikel Landa (Esp) Bahrain-Victorious

+1’05”

4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Qazaqstan Team

+5’53”

5. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious

+6’22”

6. Jan Hirt (Cze) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+7’15”

7. Emanuel Buchmann (Ger) BORA-hansgrohe

+8’21”

8. Domenico Pozzovivo (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+12’55”

9. Juan Pedro López (Spa) Trek-Segafredo

+15’29”

10. Hugh Carthy (GBr) EF Education-EasyPost

+17’10”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички