"Тур Дьо Франс"'22: Якобсен спечели етап 2, Ван Аерт с Жълтата фланелка


"Тур Дьо Франс"'22: Якобсен спечели етап 2, Ван Аерт с Жълтата фланелка
Снимка: Getty Images

945 0

Фабио Якобсен (Quick Step Alpha Vinyl) спечели втория етап от “Обиколката на Франция”, след като беше най-бърз в масовия финален спринт. Това е втора победа от два етапа за “Quick-Step” в “Тура” тази година. Нидерландският спринтьор беше изведен по перфектен начин от своите съотборници и не остави никакъв шанс на конкурентите си.

След като остана втори във вчерашния часовник, днес Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) отново беше подгласник, но благодарение не 6-те бонус секунди, който взе на финала, успя да излезе начело в класирането и за пръв пътя кариерата си да облече Жълтата фланелка (за лидер в състезанието).

Топ три на днешния етап допълни местният любимец, който живее и тренира в пряка близост до финалният град - Мадс Педерсен (Trek-Segafredo).

Вторият етап от “Обиколката на Франция” беше първият такъв с общ старт за тази година. Започвайки от град Роскилде, откъдето следваха 202,2 километра до финала в Нюборг. С едва 1100 метра денивелация и три височини от 4-та категория събрани в първата половина от маршрута, денят изглеждаше като нарисуван за спринтьорите. Най-забележителната част от трасето беше прочутият мост “Great Belt Bridge”, който е с дължина от цели 18 километра. Колоездачите ще се движат успоредно на морето за дълъг период от време, което е предпоставка за сблъсък със силен страничен вятър. След слизането от моста, до финалната линия оставаха едва 4 километра, в които спринтьорските отбори трябваше да си намерят най-доброто място в подготовка за финалния спринт.

Веднага след развяването на флага за старт, Магнус Корт Нилсен се “изстреля” напред от основната група, като в последствие беше последван и прихванат от Свен Ерик Бистрьом (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) и двама колоездачи на “B&B Hotels-KTM” - Пиер Ролан и Сирил Барт. Никой друг не се присъедини към тях и така откъсването за деня остана сформирано от четирима души.

Малко повече от 10 километра след започването на етапа, разликата между водещият квартет и основната група набъбна до над 2 минути. В този момент отборите на “Quick Step Alpha Vinyl” и “BikeExchange-Jayco” изпратиха свои състезатели в челните редици на колоната и започнаха да задават по-висока скорост, за да контролират бегълците. Значителното повишаване на темпото доведе и до намаляване на изоставането от водещата четворка.

След като разликата спрямо бегълците падна до минута и половина, действията в колоната се успокоиха и двете групи се движеха с идентична скорост по трасето. Следваха дълги километри, в които спринтьорските отбори в “пелотона” бяха изпратили по един или двама състезатели в челото, за да контролират разликата от бегълците.

Точно след като бяха изминали 60 километра от маршрута, колоездачите достигнаха до първата височина в тазгодишната “Обиколка на Франция” - “Côte d’Asnæs Indelukke” (кат. 4 1,1км 5,4%). Там местният любимец Магнус Корт успя да се справи със своите конкуренти и премина пръв през върха, с което оглави класирането за Бялата фланелка на червени точки (за най-добър катерач). Двамата колоездачи на “B&B” не успяха да отговорят на ускоренията на Магнус Корт и Бистрьом и бяха “изръсени” от челото.

Скоро, двамата лидери достигнаха и до втората категоризирана височина - “Côte d’Høve Stræde” (800м 6%), там отново Магнус Корт спечели точката, с което си гарантира обличането на фланелката за катерачи след края на етапа. Макар всичките си усилия, Пиер Ролан и Сирил Барт не успяха да установят контакт с двамата лидери и тяхното изоставане дори нарастна още след преодоляването на “Côte d’Høve Stræde” и на 119 километра от финала вече една минута разделяше двете двойки. В основната група преминаха спокойно през тези изкачвания, което доведе до ново увеличение на разликата спрямо лидерите, техният пасив достигна до 3 минути.

Третата и последна височина за деня - “Côte de Kârup Strandbake” (1,3км 5,8%) беше достигната на 118 километра преди края. И тук, както и на предните две изкачвания Магнус Корт беше най-силен, като дори вдигна победоносно ръцете, докато преминаваше под банера на върха. Макар че и трите височини днес бяха доста кратки, хиляди фенове се бяха струпали от двете страни на шосето, с което допринасяха за страхотната атмосфера през деня.

След прекосяването на половината от дистанцията на етапа, авансът на Магнус Корт и Свен Ерик Бистрьом продължаваше да се задържа на малко над три минути. Средната скорост през първите два часа от деня беше близо 45км/ч.

83 километра преди финала на етапа, от основната група скъсиха изоставането си до под 2 две минути, като “Quick-Step Alpha Vinyl”, “BikeExchange-Jayco” и “Lotto-Soudal” бяха тимовете, които продължаваха да работят в челото на колоната. Силният страничен вятър допринасяше за хаосът в “пелотона”, което беше и основната причина за покачване на темпото.

При оставащи 75 километра, колоездачите достигнаха до първият и единствен междинен спринт за деня. Там Бистрьом премина пред Магнус Корт, но истинската битка за точките за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор) се разви зад тях. Кейлъб Илън (Lotto-Soudal) надделя в спора, следван от Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) и Петер Саган (Total Energies). Ускорението в колоната заради спринта, доведо до елиминиране на почти цялото изоставане от двамата бегълци. 70 километра преди края, разликата падна до едва 25 секунди.

Малко след като затвориха третият час от началото на етапа, Бистрьом атакува в опит да се откъсне от Магнус Корт. Датчанинът реши да не отговаря на акцията на своят норвежки колега и се остави да бъде хванат от групата на Жълтата фланелка. Така Бистрьом остана последният оцелял от бегълците, неговият аванс беше в размер на половин минута 60 километра преди крайната линия.

След като прекара повече от 30 километра в индивидуална езда, Бистрьом беше прихванат от “пелотона” и така за пръв път през тазгодишният “Тур Дьо Франс” всички колоездачи се движеха в пакет.

Точно преди качването на прочутият мост “Great Belt Bridge” се получи падане, в което беше замесен и един от претендентите за генералното класиране - Ригоберто Уран (EF Education EasyPost). За щастие, той продължи участието си без проблем и от отбора наредиха на няколко от съотборниците на колумбиеца да го изчакат, за да му помогнат в застигането на колоната. Паданията обаче не приключиха до тук, тъкмо след като се качиха на моста се получи нова катастрофа, от която беше част и лидерът в състезанието Ив Лампаерт (Quick-Step Alpha Vinyl). Белгиецът също се изправи невредим и успя да се върне в “пелотона”.

След слизането от моста, в групата буквално започнаха да спринтират в опит да намерят най-добрата позиция за финалния спринт. 3 километра преди финалната линия се случи и поредното падане, в което бяха въвлечени няколко от колоездачите на “Ineos Grenadiers”.

При преминаването под банера за последен километър, скоростта в челото беше свръхзвукова. Финалният завой дойде 750 метра преди линията, която щеше да определени днешния шампион. Мадс Педерсен започна да спринтира първи, но бързо беше задминат от Ван Аерт, но 150 метра преди края, Якобсен перфектно изведен от Михал Морков (Quick Step Alpha Vinyl) отвори своят спринт и задмина всички, за да грабне своята първа победа в етап от “Тур Дьо Франс”.

Историята на нидерландският спринтьор е изключителна. Само преди по-малко от две години, той претърпя падане в “Обиколката на Полша”, след което беше изпаднал в кома и едва не загуби живота си. Но Якобсен показа, че е силен както физически, така и психически, успя да се справи с трудностите и се завърна победоносно на най-голямата колоездачна сцена.

Третият етап ще бъде и последен ден в Дания за участаниците на “Тура”. Колоездачите ще трябва да преминат 182 километра от Вейле до Сьондерборг, като отново се очаква масов спринт на финала.

Класиране в етап 2:

1. Fabio Jakobsen (Ned) Quick-Step Alpha Vinyl 4h34’34”

2. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma

3. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

4. Danny van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe

5. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Deceuninck

6. Peter Sagan (Slo) TotalEnergies

7. Jérémy Lecroq (Fra) B & B Hotels-KTM

8. Dylan Groenewegen (Ned) BikeExchange-Jayco

9. Luca Mozzato (Ita) B & Hotels-KTM

10. Hugo Hofstetter (Fra) Arkea-Samsic

Генерално класиране след етап 2:

1. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma 04h49’50”

2. Yves Lampaert (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+1s

3. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates

+8s

4. Filippo Ganna (Ita) Ineos Grenadiers

+11s

5. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

+12s

6. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Deceuninck

+14s

7. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

+16s

8. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

+17s

9. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo

+18s

10. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious

+21s

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички