"Тур Дьо Франс" 2022: Педерсен с победа след откъсване в етап 13


"Тур Дьо Франс" 2022: Педерсен с победа след откъсване в етап 13
Снимка: GettyImages

1121 0

Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) най-накрая успя да овенчае услията си в тазгодишният “Тур” с етапна победа, след като беше безапелационен в 13-я етап. Датчанинът направи решаващата атака 12 километра преди края, когато благодарение на ускорението си разкъса откъсналата се група на две.

С атаката си мощния колоездач на “Trek-Segafredo” успя да “изръси” Филипо Гана (Ineos Grenadiers), Щефан Кюнг (Groupama-FDJ) и Матео Йоргенсън (Movistar). Те тримата бяха първите бегълци за деня и прекараха най-много време пред основната група, но нямаха сили, за да отговорят на заключителните ускорения на останалите.

Единствено Фред Райт (Bahrain-Victorious) и Юго Юл (Israel-Premier Tech) успяха да се задържат до световният шампион от 2019-та, но когато настъпи момента за финален спринт, никой от двамата не успя да оспори неговото превъзходство. В крайна сметка, Фред Райт прекоси линията на втора позиция, докато за Юго Юл остана последното място на подиума.

Жълтата фланелка (за лидер в надпреварата) продължава да бъде на раменете на Йонас Вингегор (Jumbo-Visma), който завърши безпроблемно в основната група, от която съотборникът му Ваут Ван Аерт премина пръв през финалната линия.

След два супер драматични дни в Алпите, трасето на този етап беше малко по-лесно или поне така изглеждаше на хартия. 192 километра от “Le Bourg d’Oisans” до Сент Етиен, по маршрутът бяха разположени три категоризирани височини (две от 3-та и една от 2-ра кат.).

Филипо Гана и Щефан Кюнг бяха първите двама колоездачи, които ускориха, за да се отцепят напред от основната група. Матео Йоргенсън бързо успя да се присъедини към двамата топ часовникари и така тримата едри мъже сформираха първото откъсване за деня. В основната група настъпи безпорядък, тъй като още множество колоездачи се опитваха да се присъединят към бегълците. В крайна сметка Фред Райт, Юго Юл, Мадс Педерсен и Куин Симънс (Trek-Segafredo) се събраха и организираха преследване, с което да се опитат да застигнат тримата водачи. От квартетът успяха да прихванат първата откъснала се група, като така се сформира откъсване от 7 колоездачи. В моментът на застигането, разликата между бегълците и основната група беше около 1’45”.

Тур дьо Франс 2022 - етап по етап в SPORTLIVE.BG

Следваха дълги километри, в които по трасето не се случваше нищо интересно. Седмината отпред постепенно увеличаваха своята преднина пред групата на Жълтата фланелка. При достигането на междинния спринт, Мадс Педерсен премина първи през банера. Носителят на спринтьорската фланелка Ваут Ван Аерт прекоси тази линия около минута по-късно, водейки зад себе си разтеглената основна група.

Малко по-късно в колоната настъпи паника, тъй като в един от откритите участъци от пътя се образуваха разкъсвания в групата. Изостаналите колоездачи се върнаха, но това само повиши хаоса, тъй като всички се бореха за най-доброто позициониране. Кейлъб Илън (Lotto-Soudal) претърпя неприятен инцидент, автралиецът падна в един от тесните завои от трасето, след като се беше закачил за задната капла на един от своите съотборници. Изглеждаше, че спринтьорът беше ударил коляното си, тъй като се държеше именно за него. След кратък период на време, Илън се качи отново на велосипеда си и се впусна в догонване на групата на Жълтата фланелка.

65 километра преди финалната линия, знаеки че Кейлъб Илън все още се опитва да хване групата, “Quick-Step Alpha Vinyl” и “Alpecin-Deceuninck” внезапно заеха първите позиции в колоната. Тази акция първоначално изглеждаше така, сякаш двата отбора ще се стремят да увеличат темпото и да не позволят на спринтьора на “Lotto-Soudal” да се присламчи отново към групата, но това не се случи и “Джобната ракета” успя да се върне.

Състезателите достигнаха до финалното от трите къси категоризирани изкачвания по маршрута. Третата категория “Côte de Saint-Romain-en-Gal” беше последния кратък и остър тест за колоездачите. Отпред Куин Симънс работеше усърдно за своя съотборник Мадс Педерсен, докато отзад от отбора на “Jumbo-Visma” окупираха предната част на колоната, осигурявайки най-добрата позиция на своя лидер Вингегор.

Тур дьо Франс 2022 - етап по етап в SPORTLIVE.BG

Темпото в основната група се покачи значително, което доведе до “изръсване” на редица колоездачи от там, включително спринтьорите Кейлъб Илън и Фабио Якобсен “Quick-Step Alpha Vinyl”. Оставаха 47 километра, когато Симънс започна да закъсва и беше ясно, че скоро той ще напусне групата на бегълците. Докато преодоляваха височината, “Jumbo-Visma” и “Ineos Grenadiers” постепенно намалиха скоростта, което обаче не се хареса на тима на “BikeExchange-Jayco”, тъй като финалът подхождаше на техния състезател Майкъл Матюс. От “BikeExchange” изместиха отборите за генерално класиране от предната част на колоната и повишиха темпото, в опит да застигнат бегълците.

Джак Бауер (Bike-Exchange Jayco) успя да стопи повече от минута от аванса на бегълците след като пое водачеството, той намали изоставането до 2’37”, но малко след това се отметна назад и в групата настъпи ново неразбирателство. 25 километра преди финалната линия, отцепниците започнаха да осъзнават, че няма да бъдат застигнати и ще имат възможността да спорят за етапната победа. Педерсен отговаряше по превъзходен начин на всяко ускорение, което Филипо Гана правеше, двамата бяха най-активни през целия ден и изглеждаше, че са най-силните състезатели в това откъсване.

Оставаха 12 километра, когато Педерсен започна яростна атака, която разби откъсването на парчета. Действията на датчанина оставиха назад Гана, Кюнг и Йоргенсън, които очевидно нямаха сили за подобаващ отговор.

Тур дьо Франс 2022 - етап по етап в SPORTLIVE.BG

Фред Райт и Юго Юл единствени успяха да се задържат до Педерсен и стана ясно, че един от тримата ще бъде етапен победител. И Райт и Юл се опитаха да поднесат изненада, но Педерсен тушираше всяко действие на съперниците си. Така се стигна до последните 350 метра, когато датчанинът започна да спринтира, като за пореден път в този етап показа огромно надмощие над останалите колоездачи в групата. Световният шампион от 2019-та достигна до своята първа етапна победа в “Тур Дьо Франс”, което определено не беше изненада предвид формата, която той показва през целия сезон.

Нямаше никакви размествания в генералното класиране, всички фаворити финишираха в пакет водени от Ваут Ван Аерт, който вече има аванс от цели 169 точки в класирането за Зеленото трико.

След касапницата в Алпите и екшънът в отксъването в 13-ия етап, е време за 193 километра и малко над 3000 метра денивелация от Сент Етиен до Менде. Колоездачите ще трябва да се справят с пет категоризирани височини по трасето (четири от 3-та и една от 2-ра кат.), което прави денят перфектен за откъснала се група. Максималният брой точки, които ще може да се вземат за фланелката за катерачи са 13, което предвид гъстотата в това класиране, със сигурност ще накара доста от катерачите да се опитат да се включат в отксъването. Дали Тадей Погачар или пък някой друг от претендентите за генерално класиране ще опита да изненада Йонас Вингегор и “Jumbo-Visma”, или по-скоро всички ще гледат да преминат безпроблемно и да пазят сили за третата седмица? Това и още много предстои да разберем!

 

Класиране в етап 13:

 

1. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

04h13’03”

2. Fred Wright (GBR) Bahrain Victorious

st

3. Hugo Houle (Can) Israel-Premier Tech

st

4. Stefan Küng (Swi) Groupama-FDJ

+30s

5. Matteo Jorgenson (USA) Movistar

st

6. Filippo Ganna (Ita) Ineos Grenadiers

+32s

7. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma

+05’45”

8. Florian Senechal (Fra) Quick-Step Alpha Vinyl

st

9. Luca Mozzato (Ita) B & B Hotels-KTM

st

10. Andrea Pasqualon (Ita) Intermarché–Wanty–Gobert

st

 

Генерално класиране след етап 13:

 

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

46h28’46”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+2’22”

3. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+2’26”

4. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+2’35”

5. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers

+3’44”

6. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+3’58”

7. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+4’07”

8. Tom Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers

+7’39”

9. Enric Mas (Spa) Movistar

+9’32”

10. Aleksandr Vlasov Bora-Hansgrohe

+10’06”K

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички