"Тур Дьо Франс" 2022: Пидкок със сензационна победа на "Алп Д’Юез"


"Тур Дьо Франс" 2022: Пидкок със сензационна победа на "Алп Д’Юез"
Снимка: Getty Images

2409 0

Том Пидкок (Ineos Grenadiers) спечели етап 12 от Обиколката на Франция по безапелационен начин. 22-годишният британец стана най-младият победител на най-популярното изкачване в “Тура” - “Алп Д’Юез”.

С начинът, по който достигна до този триумф, Олимпийският шампион в планинското колоездене и световен такъв в колокроса показа, че в бъдеще ще бъде фактор, с който всички ще трябва да се съобразяват в големите обиколки.

Пидкок беше част откъсването за деня, което през по-голямата част от деня наброяваше петима души. Именно той атакува на 10,5км преди върха на емблематичното изкачване на Алп Д’Юез, като никой от конкурентите му не успя да отоговори на тази акция. Най-близо до него финишира Луи Мейнтийс (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), южноафриканецът опита всичко по силите си, за да хване Пидкок, но в крайна сметка не успя и прекоси финалната линия 48 секунди по-късно. Друго геройско представяне беше това на Крис Фрум (Israel-Premier Tech), четирикратният шампион в “Тура” се бори до последно и макар да не стигна до етапната победа 37-годишният ветеран остана на престижната трета позиция.

Междувренно, в групата на Жълтата фланелка (носена от лидера в състезанието) Тадей Погачар атакува на няколко пъти в опит да се откъсне от Йонас Вингегор (Jumbo-Visma) и да стопи част от пасива си спрямо него, но датчанинът беше безкомпромисен и тушираше всяко действие на най-големия си съперник.

Навръх националният празник на Франция (14-ти юли) се проведе 12-я етап от “Тура”, който мнозина определяха за кралския през тази година. Състезателите стартираха от Бринасон, като от там до финала, който беше на върха на най-любимото изкачване на французите - “Алп Д’Юез”, трябваше да преминат 165километра, 4700 метра положителна денивелация и общо три височини от висша категория.

Началото на етапа беше ударно, след междинният спринт в “Le Monêtier-les-Bains”, за колоездачите започна първото изкачване от висша категория за деня - “Col du Galibier” (23км 5,1%). За разлика от етап 11 обаче, този път “Galibier” се изкачваше от по-полегатата страна, но за сметка на това и доста по-дълга.

Нейлсън Паулес (EF Education-EasyPost) беше първият осмелил се да атакува, американецът беше последван от Антони Перез (Cofidis), Кобе Гусенс (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Нелсън Оливейра (Movistar), Матис Лувел (Arkéa Samsic) и Себастиан Шьонбергер (B&B Hotels-KTM). Шестимата успешно се дистанцираха напред от отксъсналата се група и успяха да създадат първото откъсване за етапа.

Гусенс премина първи през финалния спринт, но това беше просто формалност, тъй като никой от бегълците нямаше претенции за точки за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор). Отзад, Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) ускори, за да може да обере някоя и друга точка за зеленото си трико. Повишаването на скоростта от страна на белгиеца доведе до разтегляне на основната група, която по това време се намираше на близо 2 минути зад бегълците.

Авансът на откъсналите се състезатели започна да пада неминуемо заради контаатките, които се разяряваха в колоната. Носителят на фланелката за катерачи Симон Гешке (Cofidis) беше сред най-активните в тези действия, тъй като искаше да събере още точки в актива си за Фланелката на червени точки (за най-добър катерач).

Джулио Чиконе (Trek-Segafredo) и Луй Мейнтийс успяха да се закачат за откъсналата се група по време на изкачването, но Гешке не можа да стори същото, което значи, че лидерската му фланелка щеше да е поставена под заплаха. Антони Перез премина пръв през върха, а по време на спускането след това Том Пидкок и Крис Фрум също успяха да се присъединят към челната група. 

Бегълците работеха добре заедно и благодарение на солидните смени, които взимаха, бяха успели да увеличат своята преднина до над 7 минути по средата на етапа. 5 километра преди преодоляването на второто изкачване от най-висока категория “Col de la Croix de Fer” (29км 5,2%) Том Пидкок направи атака, с която “изръси” Шьонбергер, Гусенс, Перес и Оливейра от челната група. От “пелотонът”, който се водеше от колоездачите на “Jumbo-Visma”, бяха стопили изоставането си до 6 минути по това време. Темпото, което налагаха съотборниците на Жълтата фланелка взе много жертви, групата оредяваше с всеки изминал километър. 

Чиконе взе максималният брой точки (20) на върха на “Col de la Croix de Fer”, но към този момент преднината на бегълците вече беше пет минути. Разликата се стабилизира на тези 5’ по време на спускането, което продължи близо 30 км. Надолу, скоростта на откъсналите се състезатели водени от Том Пидкок беше доста по-висока и те успяха да възвърнат минута от аванса си. От “Jumbo-Visma” се чувстваха комфортно с тази ралзика, виждаше се, че те нямаха намерения да застигат откъсването, което значеше, че бегълците ще могат да спорят за етапната победа.

И тогава дойде време за митичният “Alpe d'Huez”, изкачване, което за 13 километра и половина е събирало над 1 милион зрители по трасето! Освен, че средният наклон за 13-те километра е над 8%, пътят към върха преминава и през 21 обратни завоя, с което прави нещата още по-ужасяващи за колоездачите.

Километър след започване на височината, преднината на откъсването все още беше 6’10”, но тогава от “Jumbo-Visma” започнаха да натискат по-сериозно. Паулес беше пърият от петимата оцелели бегълци, който имаше проблеми и изостана за момент, но с много усилия успя да се върне в челото. Разликата постепенно започна да намалява, но не значително.

Пидкок атакува 10,5 километра преди върха, като моментално се откъсна напред от останалите четирима. Мейнтийс и Фрум заложиха на собствено темпо, с което успяха да запазят поне някаква близост до британеца, докато Паулес и Чиконе отстъпиха тотално. 7 километра преди финалната линия, Пидкок все още беше в полезрението на двамата му преследвачи, тяхното изоставане беше малко над 10 секунди. Разликата между колоездачът на “Ineos” и групата на Жълтата фланелка беше 5 минути по това време.

Малко по-нагоре, Примож Роглич (Jumbo-Visma) излезе на първа позиция в групата и започна да задава темпо, което почти моментално скъси близо 40 секунди от преднината на Пидкок. Себ Къс (Jumbo-Visma) пое щафетата от Роглич, когато вторият в генералното класиране по това време Ромен Барде (Team DSM) остана безсилен и “скъса” от групата на фаворитите. Освен Къс и Жълтата фланелка Вингегор, Тадей Погачар, двамата лидери на “Ineos” - Герант Томас и Адам Йейтс, както и Енрик Мас (Movistar), бяха единствените оцелели в тази група на претендентите.

Погачар имаше намерения да си върне Жълтото трико и атакува в опит да се откъсне от Вингегор, обаче единствено той успя да отговори скорострелно на словенеца. Адам Йейтс и Енрик Мас изостанаха, докато Герант Томас със свое темпо успя да хване двамата си доста по-млади конкуренти, същото стори и Сеп Къс. На Пидкок му оставаха 2500 метра до финала по това време, а авансът му възлизаше на около 3’40”.

Погачар не се примири и направи ново ускорение, като този път сценарият беше същия - Вингегор го хвана веднага, докато Герант Томас първоначално изостана, но след малко и той се върна. Къс отново се присъедини към тях със забавяне, както и Енрик Мас, който явно беше успял да възвърне част от своите сили.

Никой обаче не успя да спре Том Пидкок по пътя към първата му етапна победа в голяма обиколка и 22-годишният британец вдигна победоносно ръце, докато преминаваше финалната линия. Мейнтийс също записа един от най-добрите резултати в своята кариера, но със сигурност имаше и капка огорчение, че остана втори. Крис Фрум закръгли подиума, това беше една малка победа за 4-кратният шампион от “Тура”, който през 2019-та едва не загуби живота си след ужасно тежка катастрофа със своя велосипед.

Отзад, Тадей Погачар и Йонас Вингегор завършиха плътно един зад друг, следвани от Герант Томас на няколко метра. Датчанинът продължава да води в генералното класиране с 2’22” пред Погачар, който успя да се изкачи с една позиция нагоре. Същото стори и Герант Томас, който вече е трети на 2’26” зад Вингегор. Ромен Барде успя да минимизира загубите си в този 12-ти етап и остана четвърти в общото подреждане с изоставане от 2’35”.

Предстои 13-я етап, който може би няма да предостави голяма битка за генералното класиране, но със сигурност ще има голям екшън за етапната победа.

 

Класиране в етап 12:

 

1. Tom Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers

4h55’24”

2. Louis Meintjes (RSA) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+48s

3. Chris Froome (GBr) Israel-Premier Tech

+2’06”

4. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost

+2’29”

5. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates

+3’23”

6. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

st

7. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

st

8. Enric Mas (Spa) Movistar

+3’26”

9. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma

st

10. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo

+3’32”

 

Генерално класиране след етап 12:

 

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

46h28’46”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+2’22”

3. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+2’26”

4. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+2’35”

5. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers

+3’44”

6. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+3’58”

7. David Gaudu (Fra) Groupama-FD

+4’07”

8. Tom Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers

+7’39”

9. Enric Mas (Spa) Movistar

+9’32”

10. Aleksandr Vlasov Bora-Hansgrohe

+10’06”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички