Погачар закъса, а летящ Вингегор облече жълтата фланелка в Тур дьо Франс!


Погачар закъса, а летящ Вингегор облече жълтата фланелка в Тур дьо Франс!
Снимка: Getty Images

824 0

Йонас Вингегор (Jumbo-Visma) достигна до първата си етапна победа в “Обиколката на Франция” и облече Жълтата фланелка (за лидер в състезанието) за първи път в своята кариера. Датчанинът атакува на финалното изкачване “Col du Granon”, никой не успя да отговори на неговото ускорение и така той започна да трупа аванс пред всичките си конкуренти.

Това беше вторият етап с планински финал от тазгодишния “Тур Дьо Франс” и едно от най-сериозните изпитания за всички, които имат претенции за престижно генерално класиране. 151,7 километра от Албервил до “Col du Granon” и над 4000 метра положителна денивелация, които бяха разпределени в 4 категоризирани височини. Първото от изкачванията започваше на 46 километра след старта и беше най-лекото от всички - “Lacets de Montvernier” (3,4 8,2%). Малко след него е поставен и междинният спринт, откъдето маршрутът плавно започваше да се изкачва и насочваше колоездачите към комбинациата от две много сериозни изкачвания. Първото от тях беше “Col du Télégraphe (11,9км 7,1%), от там следваше кратко спускане, след което започваше митичният “Col du Galibier” (17,7км 6,9%). Това беше първата височина от висша категория тази година и тя изкачи състезателите до впечатляващите 2642 метра н.в.

Следваше спускане дълго почти 30 километра и достигане до подножието на финалната височина - “Col du Granon” (11,3км 9,2%), която приключва на 2413 метра н.в. Изкачване отново от Висша категория, което беше част от “Тура” за втори път в историята на Обиколката. Предишната визита на “Col du Granon” е преди 36 години, когато също има разместване за Жълтата фланелка, тогава Бернар Ино губи трикото за сметка на Грег ЛьоМонд.

Големият губещ е този етап се казваше Тадей Погачар (UAE Team Emirates). Словенецът завърши на 2 минути и 51 секунди зад Вингегор, но освен от него, той загуби време и от почти всички други по-изявени фаворити за генерално класиране.

Вингегор прекоси финалната линия на 59 секунди пред втория Найро Кинтана (Arkea-Sasmic), който беше първият атакувал от групата на Жълтата фланелка в ниските склонове на последното изкачване. Ромен Барде (Team DSM) беше следващият, който атакува малко преди опустошителната акция на Вингегор и благодарение на действията си успя да се изкачи на трета позиция в етапа и на втора в генералното класиране.

Герант Томас (Ineos Grenadiers) също се дистанцира напред от Погачар и пресече финала на 4-то място с изоставане 1’38” зад победителя. Давид Годю (Groupama-FDJ) и Адам Йейтс (Ineos Grenadiers) задминаха словенеца в заключителните километри от трасето, като по този начин затвърдиха позициите си топ 10 на общото подреждане.

И макар Вингегор да направи решителният си ход 5 километра преди върха, основите на тази победа бяха поставени на цели 60 километра от финала по време на “Col du Galibier”, когато съотборниците му от “Jumbo-Visma” започнаха да упражняват сериозен натиск върху Погачар, който сам трябваше да се справя с действията на конкурентите си. Вингегор и Примож Роглич се редуваха с атаките спрямо Жълтата фланелка, който се опитваше да покрие всяко едно от тези ускорения.

Погачар обаче реши да вземе нещата в свои ръце и атакува на 5 километра преди преодоляването на “Col du Galibier”, като успя да “изръси” всички с изключение на Вингегор. Изглеждаше така сякаш събитията се нареждат в негова полза, тъй като от “Jumbo-Visma” решиха да спрат Ваут Ван Аерт, който се намираше в откъсналата се група, за да може той да помогне на Примож Роглич да се върне отпред по спускането след “Galibier”. Така и стана, Роглич отново установи контакт с групата на Жълтата фланелка, но същото успя да стори и съотборникът на Погачар Рафал Майка (UAE Team Emirates).

Именно Рафал Майка беше излезе начело в началото на “Col du Granon”, което доведе до ново отпадане на състезателите на “Visma” от тази група. Вингегор остана сам, но това по никакъв начин не му попречи да атакува 5 километра преди финала на 2413-метровия връх. Малко след това действие, Рафал Майка повече не можеше да поддържа темпо за Погачар и се отметна назад, като от там нататък изкачването се превърна в кошмар за двукратният победител в “Тура”.

Вингегор летеше нагоре и само 1200 метра след атаката си, вече беше заличил пасивът си спрямо Погачар преди началото на деня, който възлизаше на 39 секунди. Той бързо задмина по-ранно атакувалите Кинтана и Барде и се насочи към първата си етапна победа в “Тур Дьо Франс”, както и към това да облече Жълтата фланелка.

Генералното класиране претърпя радикални промени след финала на “Col du Granon”. Вингегор е новият лидер с 2’16” пред Ромен Барде, а Погачар отиде на трета позиция с 2’22” от датчанина, който беше негов подгласник през миналата година. Герант Томас започна етапа на четвърто място в общото подреждане и там си остана, като вече е на 2’26” зад лидера, а благодарение на силното си представяне на “Col du Granon”, Кинтана успя да се изкачи до пета позиция подреждането. Адам Йейтс (Ineos Grenadiers) и Давид Годю загубиха по едно място и вече са съответно шести и седми на 3’06” и 3’13”.

По всичко изглежда, че битката за трите места на подиума ще се води от тези седем колоездачи, тъй като осмият Александър Власов (Bora-Hansgrohe) е с пасив от 7 минути и 23 секунди. Топ 10 се допълва от Алексей Люценко, който успя да се изкачи от 17-та до 9-та позиция и Енрик Мас, който закъса много в този етап и загуби над 8 минути, което сложи край на надеждите му за подиум.

Добрата новина за феновете и лоша за колоездачите е, че предстоящият 12-ти етап ще бъде дори по-тежък от този. Веднага след началото, състезателите ще започнат да катерят “Col du Galibier”, но този път от обратната страна, а след това ги очакват и още две изкачвания от висша категория, като второто от тях ще бъде прочутият връх “Alpe d’Huez”, които е сред любимите височини на французите. Предстои да разберем дали ще има нови размествания в генералното класиране, а също така и да проследим битката за Фланелката за най-добър катерач.

Класиране в етап 11:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

04h18’02”

2. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+59s

3. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+1’10”

4. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers

+1’38”

5. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ, at +2’04”

6. Adam Yates (GBR) Ineos Grenadiers

+2’10”

7. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+2’51”

8. Aleksey Lutsenko (Kaz) Astana-Qazaqstan

+3’38”

9. Steven Kruijswijk (Ned) Jumbo-Visma

+3’59”

10. Warren Barguil (Fra) Arkea-Samsic

+4’16”

 

Генерално класиране след етап 11:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

41h29’59”

2. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+2’16”

3. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+2’22”

4. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers

+2’26”

5. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+2’37”

6. Adam Yates (GBR) Ineos Grenadiers

+3’06”

7. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+3’13”

8. Aleksandr Vlasov Bora-Hansgrohe

+7’23”

9. Aleksey Lutsenko (Kaz) Astana Qazaqstan

+8’07”

10. Enric Mas (Spa) Movistar

+09’29”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички