“Тур Дьо Франс” 2022: Погачар спечели шестия етап и облече Жълтата фланелка


“Тур Дьо Франс” 2022: Погачар спечели шестия етап и облече Жълтата фланелка
Снимка: Getty Images

1537 0

Тадей Погачар (UAE Team Emirates) разпредели перфектно силите си за финалните метри и успя да стигне до победата в шестия етап от “Обиколката на Франция”. Словенецът се наложи със спринт в малка група, в която се намираха всички негови конкуренти за генералната победа. Освен етапният триумф, действията на Погачар го изкараха на първо място в общото подреждане и така той ще носи Жълтата Фланелка (за лидер в състезанието) в седмия етап.

Основният съперник на Погачар - Примож Роглич (Jumbo-Visma), който предния ден претърпя падане и си извади рамото, реши да изненада конкуренцията и започна да спринтира повече от 400 метра преди финалната линия. Усилията на словенецът обаче не бяха достатъчни, за да може той да достигне до етапната победа и беше разминат в последните 150 метра.

Майкъл Матюс (Team BikeExchange-Jayco) успя да прекоси линията на втора позиция, точно както и последният път през 2017-та, когато етап от “Тура” финишира на същото място. Давид Годю (Groupama-FDJ) допълни топ три и се изкачи до 10-то място в генералното класиране.

Досегашният носител на Жълтото трико Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) направи поредно геройско представяне, след като прекара почти 200 километра в откъсване. Белгиецът беше застигнат на 10 километра преди финала и предпочете да не се задържа в лидерската група, а да изостане, за да пази сили за следващите етапи, с което стана ясно, че той ще бъде съблечен от лидерската фланелка.

Шестият етап беше най-дългият такъв в 109-тата “Обиколка на Франция”. 220 километра, стартирайки от Бенш (Белгия), преминавайки през Ардените и финиширайки в Лонгви. Трасето досущ приличаше на такова като от еднодневна класика - множество къси и стръмни височини и динамика от началото до края.

Веднага след старта започна трескава битка за влизане в отксъснала се група. Силният вятър, който съпътстваше състезателите доведе до разпокъсване на “пелотона” на няколко парчета. Тако Ван Дер Хорн (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Беноа Коснефроа (AG2R Citroën) и Том Скуинш (Trek-Segafredo) бяха първите трима, които успяха трайно да се задържат пред колоната 15 километра след началото. Група от четирима колоездачи, водени от Ван Аерт, скоро контраатакуваха, но бързо бяха застигнати, тъй като никой не искаше да пуска Жълтата фланелка да замине напред.

Тим Веленс (Lotto-Soudal) беше следващият, който се опита да се откъсне, като към него се присъедини Амунд Янсен (BikeExchange-Jayco). По това време, състезателите вече бяха преминали 30 километра от началото на етапа, рязликата между лидерската тройка и основната група, която се водеше от Ван Аерт, беше в рамките на минута, а Веленс и Янсен се намираха по средата между тях.

Атаките в челото на “пелотона” обаче не спряха, като техният основем инициатор продължаваше да бъде Ваут Ван Аерт. Въпреки всичките си ускорения, той така и не успяваше да се измъкне от групата. Високото темпо, което се поддържаше, доведе до ранното изоставане на доста колоездачи от колоната.

Шестият етап продъжаваше да бъде неистово хаотичен, като един от примерите затова е, че след повече от 70 километра езда, средната скорост продължаваше да бъде над 50км/ч. Откъсналите се състезатели бяха хванати някъде там, защото бяха неспособни да поддържат темпо, с което да се задържат трайно пред колоната. Малко след като бяха застигнати обаче, последва нов опит от страна на Жълтата фланелка и този път той беше успешен, като към ускорението на Ван Аерт се бяха прикачили Куин Симънс (Trek-Segafredo) и Якуб Фулсанг (Israel Premier-Tech). Ситуацията в “пелотонът” най-после се успокои и тримата бегълци бързо натрупаха аванс от над минута.

При подхода към първото от трите категоризирани изкачвания в етапа - “Côte des Mazures”, Ван Аерт трябваше да спре, за да оправи падналата си верига. Въпреки забавянето, белгиецът бързо успя да настигне двамата си спътници и тримата продължиха да трупат преднина, която след преодоляването на височината възлизаше на 2 минути и половина.

Разликата между двете групи по трасето се беше покачила до 4 минути на 100 километра от финала, като това беше моментът, в който от отборите на “Bora-Hansgrohe”, “UAE Team Emirates”, “EF Education-EasyPost” и “Alpecin-Deceuninck” изпратиха свои колоездачи в челото. Темпото, което състезателите на тези 4 тима започнаха да задават даде резултат и пасивът спрямо тримата лидери бавно, но сигурно започна да спада.

Докато достигнаха междинният спринт в Кариган, поставен на 75 километра от финала, преднината на групата на Жълтата фланелка, вече беше спаднала до под 2 минути. Никой от двамата колеги на Ван Аерт отпред нямаше претенции за Зелената фланелка (за най-добър спринтьор) и така той премина необезпокояван на първа позиция през линията на спринта. Скоро след това, ветеранът Якуб Фулсанг реши да отбие встрани и по този начин остави само двама колоездачи в откъсването. Това не отказа Ван Аерт и Симънс от техните идеи и те продължиха да работят усърдно, като на 50 километра от финала, те все още успяваха да поддържат своя аванс около 2 минути.

В следващите минути, тяхната преднина започна да спада и стигна до 60 секунди на 30 километра от финала. Куин Симънс нямаше възможност да продължи да поддържа темпото на Ван Аерт и изостана назад, оставяйки носителят на Жълтата фланелка сам пред колоната. Американецът бързо беше застигнат от основната група, която по това време се водеше от “EF Education-EasyPost”, докато лидерът не само успяваше да задържа останалите зад себе си, но дори увеличи своята преднина до 1’10”.

Въпреки феноменалните усилия, който положи, Ваут Ван Аерт беше хванат 11 километра преди края, където маршрутът ставаше все по-начупен, а скоростта отзад все по-висока. И макар това да значеше, че белгиецът ще съблече Жълтата фланелка, неговата акция през целия етап беше повече от похвална.

Алекси Вуйлермоз (TotalEnergies) атакува от основата група при започването на последното категоризирано изкачване за днес - “Côte de Pulventeux” (800м 11%). Французинът премина пръв на върха на височината, но с “Jumbo-Visma”, “UAE Team Emirates” и “Ineos Grenadiers” зад гърба си, беше ясно, че неговата атака съвсем скоро ще бъде потушена. Така и стана, Вуйлермоз беше хванат на 1,3км от финала, като от там започна и борбата за най-добра позиция за последния километър.

Брендън Макнълти (UAE Team Emirates) поведе Погачар зад себе си нагоре по хълма. Първоначално, Примож Роглич реши да изненада останалите и за момент се откъсна напред, но по-младият му сънародник беше разпределил перфектно силите си и спечели етапната победа с няколко метра аванс пред всички други.

Бонус секундите, който Погачар получи заради първото си място в етапа, му помогнаха да излезе на начело и в генералното класиране с 4 секунди пред Нейлсън Паулес (EF Education EasyPost) и 31” пред Йонас Вингегор (Jumbo-Visma).

Седмият етап ще бъде първият през тази година с няколко по-сериозни изкачвания. Финалната височина “La Planche Des Belles Filles” се завръща в “Тура” след 2020-та година, когато точно на нея Примож Роглич загуби Жълтата фланелка за сметка на Тадей Погачар. Предстои да видим, дали Роглич ще може да вземе някакъв реванш за случилото се преди 2 години, или по-младият словенец още веднъж ще затвърди, че и през 2022-ра ще бъде непобедим.

Класиране в етап 6:

1. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates, in 4-27-13

2. Michael Matthews (Aus) BikeExchange-Jayco

3. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

4. Tom Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers

5. Nairo Quintana (Col) Arkéa Samsic

6. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious

7. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

8. Daniel Felipe Martínez (Col) Ineos Grenadiers

9. Primož Roglič (Svn) Jumbo-Visma

10. Romain Bardet (Fra) Team DSM

Генерално класиране след етап 6:

1. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates

20h44’44”

2. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost

+4s

3. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

+31s

4. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers

+39s

5. Tom Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers

+40s

6. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+46s

7. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

+52s

8. Daniel Felipe Martínez (Col) Ineos Grenadiers

+1’00”

9. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+1’01”

10. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+1’02”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички