"Тур Дьо Франс” 2022: Лапорт продължи доминацията на “Jumbo-Visma” с победа в етап 19


"Тур Дьо Франс” 2022: Лапорт продължи доминацията на “Jumbo-Visma” с победа в етап 19
Снимка: Getty Images/Guliver

986 0

Кристоф Лапорт (Jumbo-Visma) спечели 19-ия етап и стана първият французин с победа в тазгодишния “Тур”. При навлизане в последния километър, той прихвана оцелелите от групата бегълци, които атакуваха 20 километра преди края, след което започна да спринтира. Извеждачите на спринтьорите в колоната “проспаха” ускорението на Лапорт и по този начин той стигна до първата си етапна победа в “Тур Дьо Франс”.

В сравнително спокойният състезателен ден, група от петима колоездачи се откъснаха напред от основната група в ранната част от етапа и прекараха дълги километри отпред преди да бъдат застигнати. Матей Мохорич (Bahrain Victorious), Куин Симънс (Trek-Segafredo), Микел Хоноре (Quick-Step Alpha Vinyl), Тако Ван дер Хорн (Intermarché–Wanty–Gobert) и Нилс Полит (Bora -Hansgrohe) бяха петимата, които създаваха работа на спринтьорските отбори отзад, които трябваше да контролират разликата, за да са сигурни, че ще успеят да застигнат бегълците.

Тази група се разпадна близо 40 километра преди финала, което накара множество други колоездачи да атакуват, за да образуват ново откъсване. След известно време на неспирни атаки, Яспер Щойвен (Trek-Segafredo), Фред Райт (Bahrain Victorious) и Алекси Гужар (B&B Hotels-KTM) все пак успяха да се отделят напред в опит да достигнат до етапен триумф.

Тримата състезатели все още не бяха застигнати, когато минаха под банера за последен километър. Тогава Лапорт се изплъзна от първата позиция в основната група и застигна бегълците, Фред Райт се опита да ускори, но французинът беше доста по-свеж и не му остави никакъв шанс. Лапорт на няколко пъти се обръщаше назад в последните 300 метра, защото не можеше да повярва, че ще спечели. Когато това в крайна сметка стана факт, французинът вдигна ръце, за да отпразнува своята победа. Зад него, оцелелите в основната група също задминаха бегълците само 100 метра преди финала. Яспер Филипсен (Alpecin-Deceuninck) спечели утешителният спринт за второто място, Алберто Дайнезе (Team DSM) остана втори.

Вторият в генералното класиране - Тадей Погачар (UAE Team Emirates) също се включи във финалния спринт и прекоси линията на пета позиция. По този начин, словенецът успя да стопи 5 секунди от изоставането си спрямо Жълтата фланелка (носена от лидерът в състезанието) Йонас Вингегор и така разликата между двамата преди индивидуалния часовник е 3’21”.

След двата супер драматични дни в Пиренеите, етап 19 беше сравнително добра възможност за етапна победа. С дължина от 188 километра от “Castelnau-Magnoac” до Каор и само две височини от четвърта категория, това беше един от малкото шансове за най-бързите мъже в този “Тур”.

Малко след началото на надпреварата, силна група от колоездачи успяха да се отксънат пред основната група и да установят първото откъсване за деня. Симънс, Мохорич, Полит, Хоноре и Ван Дер Хорн бързо успяха да се сработят и не след дълго достигнаха до аванс от над една минута.

Бегълците преминаха необезпокоявани през междинния спринт в Ош и обраха големите точки, които се раздаваха там. Зад тях, Яспер Филипсен и Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) се разбраха за това Филипсен да мине първи, плътно следван от сънародника си, който отдавна си беше подсигурил спечелването на Зелената фланелка (за най-добър спринтьор).

Няколко километра по-късно, първо бегълците, а след това и основната група трябваше да бъдат спрени на шосето заради пореден протест от страна на еколози, които бяха окупирали трасето. Протестиращите скоро бяха премахнати от пътя и състезанието отново започна. Бегълците бяха пуснати да потеглят минута и 20 секунди преди основната група, защото точно толкова беше разликата между тях преди прекъсването на надпреварата.

89 километра преди края, Нилс Полит се оказа неспособен да продължи да поддържа темпото на останалите бегълци и напусна групата, оставяйки само четирима души отпред. Колездачите се движеха в участък със страничен вятър, който обаче не беше достатъчно силен, че да доведе до разкъсвания в групата.

Близо до границата за 60 оставащи километра, състезателите достигнаха до първото изкачване от 4-та категория за деня - “Côte de la Cité Médiévale de Lauzerte”. Откъсналите се колоездачи се водеха от Симънс, който на свой ред атакува малко преди преодоляване на изкачването и само Мохорич успя да го последва. Двамата започнаха да си взимат смени в челото, за да могат да увеличат аванса си, но само след няколко километра, Мохорич се отметна назад, тъй като не можеше да се задържи с американеца.

46 километра преди финала, от основната група застигнаха Хоноре, Мохорич и Ван Дер Хорн и така Куин Симънс, който е и най-младия участник в този “Тур” остана единствения беглец.

21-годишният американец все пак беше хванат при върха на втората височина, когато за колоездачите оставаха още 35 километра до финала в Каор. Тадей Погачар прие изненадаш ход и се впусна в атака, което доведе до хаос в групата, но Ван Аерт реагира скорострелно и успя да върне словенеца обратно. Фред Райт, Яспер Щойвен и Алекси Гужар се възползваха от успокоението след акцията на Погачар и на свои ред ускориха, като успяха да се отксънат пред основната група.

Докато състезателите преминаваха под банера за последни 20 километра, от тима на Петер Саган - “TotalEnergies” окупираха предните редици на “пелотона” в опит да догонят тримата бегълци. Отпред обаче Щойвен, Райт и Гужар работеха превъзходно и правеха всичко, на което са способни, за да запазят крехката си преднина. Скоро, от “Lotto Soudal” също минаха към челото на колоната, тъй като времето минаваше, а разликата седеше непокътната. В последните 3 километра, колоездачите трябваше да преминат през няколко кръгови кръстовища, тогава Ван Аерт беше излязъл отпред, за да пази от неприятности своя лидер Йонас Вингегор. Колоездачи на “Lotto” и “Total” също продължаваха да задават темпо в предната част, опитвайки се да догонят бегълците.

Бегълците влезнаха във финалните 1000 метра, когато Лапорт успя да “прескочи” от основната група към тях. Райт ускори в опит да отвърне на атаката от страна на Лапорт, но французинът беше твърде силен и никой от откъсналите се състезатели не успя да отговори на неговата акция.

Лапорт донесе втора поредна и общо пета етапна победа за “Jumbo-Visma” в 109-тата “Обиколка на Франция”. Яспер Филипсен победа в спора за второто място, а италианецът Алберто Дайнезе остана трети.

Етап 20 ще бъде дълго 40,7-километрово бягане по часовник от “Lacapelle-Marival” до “Rocamadour” и последният ден, в който може да се получат размествания в генералното класиране.

 

Класиране в етап 19: 

1. Christophe Laporte (Fra) Jumbo-Visma

3h52’04”

2. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Deceuninck

+1s

3. Alberto Dainese (Ita) Team DSM

4. Florian Senechal (Fra) Quick-Step Alpha Vinyl

5. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

6. Amaury Capiot (Bel) Arkea-Samsic

7. Dylan Groenewegen (Ned) BikeExchange-Jayco,

8. Hugo Hofstetter (Fra) Arkea-Samsic,

9. Luka Mezgec (Slo) BikeExchange-Jayco

10. Caleb Ewan (Aus) Lotto Soudal

st

 

Генерално класиране след етап 19:

1. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

71h53’34”

2. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates

+3’21”

3. Geraint Thomas (GBr) Ineos Grenadiers

+8’00”

4. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+11’05”

5. Nairo Quintana (Col) Arkea-Samsic

+13’35”

6. Louis Meintjes (RSA) Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux

+13’43”

7. Aleksandr Vlasov (Rus) Bora-Hansgrohe

+14’10”

8. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+16’11”

9. Aleksey Lutsenko (Kaz) Astana Qazaqstan

+20’24”

10. Adam Yates (GBR) Ineos Grenadiers

+20’32”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички