Тадей Погачар е новият крал в “Обиколката на Фландрия”!


Тадей Погачар е новият крал в “Обиколката на Фландрия”!
Снимка: Getty Images

2145 0

Свещената седмица на фламандското колоездене завърши със зрелищен спектакъл в “Обиколката на Фландрия”, от който победител излезе Тадей Погачар (UAE Team Emirates). Той спечели едно феноменално издание на павираната суперкласика след като “разкъса” своите конкуренти от атаки и пристигна сам на финалната линия, спечелвайки в едва второто си участие в това състезание.

Надпреварата съвсем не премина безпроблемно за 24-годишния колоездач, тъй като той и отборът му се бяха озовали в изостанала група в първите километри от “Де Ронде” (какъвто е прякора на състезанието). След като успяха да се справят със затварянето на това изоставане настъпи моментно спокойствие, което самият Погачар наруши със серията си от атаки в последните час и половина от класиката. В крайна сметка ускоренията на словенеца дадоха резултат и той пристигна сам на финалната линия, за да спечели своят трети от петте монумента в колоезденето.

16 секунди зад победителя завърши миналогодишният такъв - Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Deceuninck), който преследваше своя трети успех във Фландрия. Нидерландецът успя да се задържи за най-дълго време до Погачар, но и той не издържа при едно от поредните засилвания на шампиона и трябваше да се задоволи с второто място. Трети остана Мадс Педерсен (Trek-Segafredo), който прекара дълго време сам начело, но беше застигнат и задминат от Погачар и Ван Дер Пул. Датчанинът все пак беше запазил сили в краката си и успя да надделее в спринт между 7 души на финала, за да стигне до място на подиума.

Първите два часа от “Де Ронде” преминаха под страничен вятър, много висока средна скорост и редица катастрофи, които доведоха до отпадането на бившия победител Петер Саган (TotalEnergies) и дисквалификацията на Филип Мациеджук (Bahrain-Victorious).

Стартът на “Де Ронде” беше в Брюж, а не в Антверпен, както обикновено. Дистанцията беше с дължина от 273,4км, което направи тазгодишното издание най-дългото от четвърт век насам. Първият от общо шестте павирани участъци в състезанието дойде 110 километра след началото. След малко повече от 136км на велосипеда стана време и за първото изкачване - прочутият “Уде Кларемонт”, като от там нататък общо 19-те възвишения, сред които бяха и “Валкенберг”, “Канариберг”, “Патерберг” и др. започнаха да “валят” едно след друго. Серията от изкачвания приключваше с “Патерберг” на 13 километра преди края. От там до финала на Обиколката в Уденарде оставаха само равни километри, придружени със силен вятър, който обаче не беше проблем за Погачар.

 

Първите 100 километра преминаха под тенденцията на изключително висока средна скорост - 49,3км/ч! Имаше моменти, в които и Погачар и Ван Дер Пул се бяха озовали в изоставаща група и техните съотборници трябваше да засилват доста, за да успеят да затворят пролуката. Логично при подобно темпо нямаше как да видим и откъсване в първите два часа от състезанието, но малко след това ситуацията се поуспокои и петима души успяха да избягат напред.

Яспер Де Бойст (Lotto Dstny), Дан Хууле (Trek-Segafredo), Елмар Рейндерс (Jayco-AlUla), Филипо ван Коломбо (Q36.5) и Гийом Кейрсбург (Bingoal WB) бяха петимата успели да създадат пробив. Не след дълго към тях се присъединиха Тим Мерлиер (Soudal-QuickStep) и Йонас Руч (EF Education-EasyPost).

И макар в “пелотона” да бяха отпуснали газта, хаосът там далеч не беше приключил. Полякът Филип Мациеджук се беше озовал в тревна площ встрани от пътя, като от там премина в центъра на групата и предизвика масово падане. Сред най-тежко пострадалите бяха Петер Саган и съотборникът на Погачар Тим Веленс (UAE Team Emirates), които отпаднаха, а виновникът от “Bahrain-Victorious” беше дисквалифициран.

Още катастрофи продължиха да съпътстват превръщащото се в хаотично състезание. С наближаването на финалните 100 километра Мадс Педерсен реши да поеме контрола над ситуацията и атакува. Първото ускорение на датчанина отвори малка разлика, а при второто си такова по време на “Моленберг” той повлече със себе си още няколко силни състезатели, включително шампионът от 2021-ва Каспър Асгрен (Soudal-QuickStep), Матео Трентин (UAE-Team Emirates) и Нейтън Ван Хойдонк (Jumbo-Visma). 

На 75 километра преди края, групата на преследвачите водена от Педерсен успя да застигне бегълците и заедно да съставят откъсване от 19 души. Те имаха около 1’50” аванс пред “пелотона”, в които по това време от тима на “Jumbo-Visma” намалиха скоростта, което даде надежди за успех на избягалите състезатели. Тези надежди не бяха за дълго, тъй като на 55 километра от финала, Тадей Погачар направи своята първа и много остра атака.

Позициониран и подпомогнат перфектно от своите съотборници, Погачар успя веднага да отвори значителна разлика пред всички свои конкуренти. Дуото от “Jumbo-Visma” - Ваут Ван Аерт и Кристоф Лапорт обединиха сили с Ван Дер Пул, Том Пидкок (Ineos Grenadiers) и Нилс Полит (Bora-Hansgrohe), тяхнаха групова работа даде ефект и след около 10 километра успяха да застигнат словенеца, който беше намалил темпото.

Обратно заедно, при достигане на “Копенберг” тримата фаворити ускориха значително и останалите останаха “изръсени” от лидерската група. Триото работеха добре заедно в опит да се доближат до лидерската група, която постепенно намаляваше. Педерсен, който беше инициирал първоначалните акции преди около 80 км, атакува отново в подножието на “Круисберг”. Малко след това Ван Дер Пул направи същото на това изкачване, като поведе със себе си Погачар, но не и Ван Аерт.

Последното преминаване на “Уде Кларемонт” 17 километра преди финала се оказа решаващо. Там Погачар направи своята победна атака, на която никой друг не успя да отговори. Ван Дер Пул единствен успя да се задържи в близост до словенеца, но нямаше сили да го застигне. Така 24-годишният талант от тима на “Емирствата” премина сам и за трети път през “Патерберг”, което беше последното изкачване преди линията на финала. 

Той навлезе в равнинните 13 оставащи километра с аванс от около 15 секунди пред Ван Дер Пул. Тази разлика постепенно се увеличаваше, преди да започне да спада в последния километър, когато Погачар намали, вдигна ръцете си победоносно и се разплака, преминавайки под банера обозначаващ края на “Де Ронде”. Матю Ван Дер Пул премина от там 16 секунди по-късно, за да стигне до четвъртия си пореден подиум в тази надпревара.

Отзад се разяри битка за третото място, в която Мадс Педерсен успя да надделее срещу Ваут Ван Аерт и да се качи на подиума във Фландрия за втори път в своята кариера.

Денят обаче принадлежеше на Тадей Погачар, който постигна своята девета победа за сезона след само 16 състезателни дни и ще отиде на Арденските класики по-късно този месец като абсолютен фаворит.

Класиране “Обиколка на Фландрия” 2023:

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE-Team Emirates

6h12’07”

2. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Deceuninck

+16s

3. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

+1’12”

4. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

st

5. Neilson Powless (USA) EF Education - EasyPost

st

6. Stefan Küng (Swi) Groupama-FDJ

st

7. Kasper Asgreen (Den) Soudal-QuickStep

st

8. Fred Wright (GBr) Bahrain-Victorious

st

9. Matteo Jorgenson (USA) Movistar

+1’19”

10. Matteo Trentin (Ita) UAE-Team Emirates

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички