Примож Роглич е само на крачка от невиждано постижение


Примож Роглич е само на крачка от невиждано постижение
Снимка: Getty Images

2832 0

Примож Роглич (Jumbo-Visma) определено е един от най-силните колоездачи в последните няколко сезона и най-голямото доказателство за това са победите, които не спира да жъне. След като миналата седмица триумфира в “Обиколката на Каталуния”, той стана действащия колоездач с най-много победи в многоетапни надпревари, като това беше неговата 18-та такава.

Словенецът е само на един успех от това да стане първият колоездач спечелил седемте най-престижни едноседмични състезания. С първото си място в “Обиколката на Каталуния” Примож излезе еднолично начело в тази класация, като до преди това разделяше първото място с Еди Меркс и Ричи Порт. Освен “Обиколката на Каталуния” от тази година, Роглич е печелелил по два пъти “Тирено - Адриатико” (2019, 2023, “Обиколката на страната на Баските” (2018, 2019) и “Обиколката на Романдия” (2018, 2019), по веднъж е триумфирал и във френските “Критериум Дофине” (2022) и “Париж - Ница” (2022). И макар, че едноседмичните надпревари винаги са оставали в сянката на големите обиколки и класики, много често точно там сме виждали някои от най-ожесточените битки за победа. Много от специалистите смятат, че тези обиколки често са дори по-конкурентни от големите, тъй като много повече колоездачи могат да бъдат равностойни и в битка за победата рамките на седмица.

Единствената от тези седем титли, която липсва в колекцията на 33-годишния словенец е тази от “Обиколката на Швейцария”. Той никога не е участвал в тази надпревара, но е много вероятно това да се промени и да се опита да запише името си в историята. Не е ясно, дали състезателят на “Jumbo-Visma” би опитал да стигне до това постижение още тази година, тъй като неговата основна цел през сезона ще е “Обиколката на Италия”, която ще се проведе между 5-ти и 28-ми май, а “Обиколката на Швейцария” започва само две седмици по-късно, време крайно недостатъчно за възтановяване от дългите и тежки 21 италиански етапа.

Що се отнася до формата на Примож Роглич, той не е имал пo-силен старт на сезона в своята кариера. Вече спечели две многоетапни състезания - “Тирено - Адриатико” и “Обиколката на Каталуния”, като само за 14 състезателни дни има впечатляващите 7 победи. В тази статистика той изостава само от своя сънародник Тадей Погачар (UAE Team Emirates), който има 9 първи места за 15 дни, трябва да отбележим обаче, че първите 5 победи на по-младия словенец бяха в испански състезания, които не са част от календара на световния тур.

Предпоставките за победа на Примож в “Джирото” са на лице, освен доброто физическо състояние, в което се намира, той вече има опит с трите седмици в Италия, тъй като през 2019-та завърши Обиколката на трета позиция в генерашното класиране. Основният конкурент на Роглич за победата ще бъде Ремко Евенепул (Soudal - Quick Step), двамата вече влезнаха в пряк сблъсък през този сезон и от него победител излезе именно колоездачът на “Jumbo-Visma”

В случай, че Роглич успее да спечели “Обиколката на Швейцария” в своята кариера, той ще бъде записан в историята като първият колоездач с триумф във всичките седем най-големи едноседмични обиколки. Но дори и това постижение да се прокрадва в мислите на Примож и отборът му, за тях на дневен ред в момента седи представянето му в “Джиро Д’Италия”. Предстои да видим, дали той ще успее да задържи или дори да награди формата си за там, ще успее ли отново да се справи с младия и нахъсан Ремко Евенепул, както и може ли някои да се противопостави на двамата в спора за победата. Припомняме, че “Джирото” започва в Ортона на 5-ти май и ще приключи в столицата на Италия - Рим на 28-ми май.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички