Световната федерация по плуване забрани на транссексуални да се състезават при жените


Световната федерация по плуване забрани на транссексуални да се състезават при жените
Снимка: Getty Images

1162 0

Международната федерация по плувни спортове (FINA) реши, че транссексуалните плувци няма да могат да вземат участия в състезанията при жените. До това заключение се стигна, след като над 70% от членовете гласуваха "за" това предложение на последното заседание на организацията. 

FINA все пак остави "вратичка" за състезателите, ако успеят да докажат, че са преминали от единия пол в другия до навършването на 12 години. Отделно, от федерацията обмислят създаването на отделна "отворена" дисциплина, в която транссексуалните да имат право да се състезават с жени, само ако те имат желание да участват. 

До подобно решение се стигна, след като американката Лиа Томас, родена като Уил Томас, подобри редица рекорди в САЩ. Състезателката плува в свободен стил и е кадър на университета в Пенсилвания. Въпросът за феноменалното ѝ представяне бе повдигнат от нейните съпернички, които настояха да ѝ бъде забранено да се състезава наравно с тях.

Темата за трансджендър атлетите беше повдигната преди олимпийските игри в Токио през 2021 г. Тогава първоначално до участие в надпреварата по вдигане на тежести при дамите беше допусната Лорел Хъбард, родена като мъж, а след това организаторите решиха да не я включват в разпределението на отличията.

Вижте още: 13 стотни лишиха Антъни Иванов от полуфинал на Световното първенство по плуване

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички