Скандал в плуването: Двама от най-добрите плувци на България пропускат Световното


Скандал в плуването: Двама от най-добрите плувци на България пропускат Световното
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

2522 0

Двама от най-добрите ни плувци - Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов, отпаднаха от състава на националния отбор за Световното първенство в Будапеща. Това разкри председателят на федерацията Георги Аврамчев.

"Причината е непрофесионално отношение към спортно-техническия процес. Калоян Левтеров преди десетина дни, празнувайки абитуриентския си бал, си е срязал ръката на някакво стъкло. Има забрана да плува 20 дни. И по тази причина Световното първенство “отлита”. За мен това е непрофесионално отношение и на него, и на неговия треньор. Разбираме, че абитуриентският бал е веднъж в живота, но спортистите трябва да могат да правят преценка."

"При Йосиф Миладинов са голе-долу същите причините. След като изкара тежко КОВИД-19 и участие на Световното първенство в Абу Даби, той си вдигна нослето. Треньорът му заяви, че не се готови за първенството. Нека да мине Световното и ще направим анализ. Но големият спорт изисква големи жертви. Йосиф има проблеми с килограмите, има проблеми с дисциплината. Родителите му го върнаха в Швейцария, защото тук компанията не му понася. Там върви добре, дано да е готов за Европейското първенство в Рим", обясни причините Аврамчев на пресконференция в Пресклуб “България” по рано днес.

Националният отбор за Световното първенство ще бъде съставен от Диана Петкова, Габриела Георгиева, Жанет Ангелова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Калоян Братанов, Йордан Янчев и Дениел Нанков. Петър Мицин също е бил близо до участие, но е преценено, че по-добре да се състезава на Европейското първенство за младежи, за да не се форсира преминаването му при мъжете.

"Бюджетът ни бе орязан, надявам се догодина разпределението на парите от Министерството на спорта да бъде по-справедливо. Състезателите ни тренират добре, гледаме напред", каза още президентът.

"За мен е непонятно състезателите ни да получават по две и половина минимални заплати. Ако имаме проблеми трябва да редуцираме, но как да например 15 души са покрили норматив, а да отидем 5. Какъв ще е подборът. Важно е отношението. Хора, които са на 8-о място на Олимпиада или на 6-о място на Световно първенство не заслужават това", смята Георги Аврамчев.

Генералният секретар на федерацията Димитър Бобев също даде мнението си.

"Олимпийският цикъл бе по-дълъг от нормалното. Натрупа се умора заради много тежки състезания. И аз съм бил състезател и треньор и знам какво е да се готвиш 5 години за едно състезание. Сега избрахме друг начин за подготовка - намалихме лагерите, за да дадем възможност за почивка на състезателите. Нека те да подобрят или да са близо до личните си постижения. Да не ги товарим с очаквания и прогнози за медали", призова той.

"Бюджетът ни е на нивото на миналата година, но с инфлацията и вдигането на цените, вече сме 20% назад. Трябваше да платим 50% за участието си на Европейското първенство в Рим. До 31 март ни искаха 20 процента, до края на май още 30. Това са 16 000 евро. Може да си представите колко ще струва преместването на Световното първенство в Мелбърн. Всички хотели, които настаняват състезателите, са вдигнали цените си с 50%. Най-евтината стая е 170 евро на вечер. Състезанията продължават по 7-8 дни, а като отидем 2 дни по-рано, може да си направите сметката. Ще поискаме допълнителни средства", каза още Димитър Бобев.

Главният мениджър на националния отбор Кристиян Минковски смята, че добро представяне на Световното първенство в Будапеща ще бъде нашите състезатели да подобрят личните си постижения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Лудогорец

"Тайни от бг елита": Ас на Лудогорец без билет влиза в сблъсък с кондуктор

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички